#Lélek #család

298 db cikk a témában

Mi az a mozaikcsalád?
#család
2022.06.14.

Mi az a mozaikcsalád?

Család. A téged körülvevő társas közeg legalapvetőbb egysége. Napjainkban - a végbemenő gazdasági, társadalmi és szemléletbeli változások eredményeképpen - már nemcsak a hagyományos családforma létezik, hanem új családformák jöttek és jönnek létre.

Leválni a szülőkről - avagy az önállósodás buktatói
#leválás
2022.06.08.

Leválni a szülőkről - avagy az önállósodás buktatói

Életed legmeghatározóbb kapcsolata a szüleidhez fűz. Vágysz a szeretetükre, törődésükre, figyelmükre - Te magad is rajongásig szereted őket, de… De eljön a pillanat, amikor az önállósodás útjára lépve egyre több dolgot másképp látsz, mint ők. Kamasz vagy - természetes folyamat, hogy feszegetni kezded a határaidat, és lassan, de biztosan elindulsz a felnőtté válás útján.

Apukám csalja anyukámat. Mit tegyek?
#család
2022.05.27.

Apukám csalja anyukámat. Mit tegyek?

Nemrég rájöttem, hogy az apukámnak nőügyei vannak. Apukám talán már nem szereti anyát, viszont tudom, hogy ő még mindig szerelmes apába.

Felnőtt vagyok! Miért nem érti meg senki sem?
#felnőtt
2022.05.25.

Felnőtt vagyok! Miért nem érti meg senki sem?

Amikor betöltjük a 18 éves kort, hivatalosan felnőtt jogokkal bírunk. De egészen más az, hogy a családban is elismernek és felnőttként kezelnek. Miért van ez? Mitől lesz valakiből érett felnőtt?

Húsvét, és ami mögötte van
#húsvét
2022.04.17.

Húsvét, és ami mögötte van

Mit is ünneplünk pontosan húsvétkor? Hogyan is ünneplünk? Kinek mit jelent a húsvét? Tavaszi szünetet, kirándulást, pihenést, vagy esetleg a hagyományos locsolkodást?

Beszélj a szüleiddel
#szülő
2022.04.12.

Beszélj a szüleiddel

Bizonyára azt gondolod, hogy lehetetlen a szüleiddel a szexről beszélni. Ezzel nem vagy egyedül – a gyerekek 83%-a fél a szexről kérdezősködni, ugyanígy a tinik fele. Miért? Tény, hogy azok a serdülők, akik beszélnek a szexről a szüleikkel, kevésbé valószínű, hogy teherbe esnek, hiszen nagyobb eséllyel védekeznek, amikor szexuálisan aktívak lesznek.

Valóban létezik a testvérféltékenység?
#testvér
2022.03.22.

Valóban létezik a testvérféltékenység?

Most őszintén: voltál már féltékeny a testvéredre? Magadnak bevallhatod, hiszen a mindennapos viták, veszekedések, huzavonák mögött bizony nagyon gyakran ez áll. Természetes érzés, amivel minden embernek meg kell küzdenie, akinek testvére van - csak az nem mindegy, hogy meddig tart, milyen intenzitású, illetve hogyan tudsz felülkerekedni rajta.

Mi az a reaktív kötődési zavar?
#reaktív kötődés
2022.03.09.

Mi az a reaktív kötődési zavar?

Kötődés. Mit jelent a számodra ez a szó? Fontos lenne ezt tudni, mert a ragaszkodási stílusod nagymértékben befolyásolni fogja az életedet, a kapcsolataidat, azok erősségeit és gyengeségeit. A kötődés gyermekkorban jön létre szüleiddel vagy a gondozóiddal, és felnőttként a kapcsolataid működési modelljeként működik.

#szülő
2022.02.22.

Szerelmesek a szüleim, de nem egymásba

A válás krízisét átvészeljük, sok sírás, sok változás, esetleg sok veszekedésen keresztül. De mindezek után mi lesz? Mi van akkor, ha a szülők továbblépnek? Mi lesz, ha újra szerelmesek lesznek?

Hogyan neveljük a szüleinket?
#szülő
2022.01.30.

Hogyan neveljük a szüleinket?

A szülők olykor úgy érzik, mindenhatók és mindent jobban tudnak nálunk, ami rendkívül bosszantó érzés tud lenni. Különösen akkor igaz ez, ha még mindig szeretnének minket a „pici gyerek szerepben” tartani, és nem veszik észre, hogy már nekünk is vannak önálló gondolataink és képesek vagyunk magunk döntéseket hozni. Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatsz, ami könnyebbé teheti a szüleiddel való együttélést és kommunikációt.

Hogy kezeld helyesen a nagy karácsonyi csalódásokat?
#karácsony
2021.12.25.

Hogy kezeld helyesen a nagy karácsonyi csalódásokat?

A karácsony gyakorlatilag egy ünnepi díszbe öltöztetett aknamező - legyen szó akár egy förtelmes karácsonyi ajándékról vagy az elkerülhetetlen családi perpatvarokról. Viszont ezekkel a tippekkel idegeskedés és viták nélkül bonyolíthatod le az ünnepeket! Próbálj meg az alábbi módszerekkel eljárni, ha karácsonykor csalódás ér.

Hogyan ünnepelj stresszmentesen?
#karácsony
2021.12.23.

Hogyan ünnepelj stresszmentesen?

Az ünnepek kisgyermekként nagyon egyszerűnek tűnnek: rengeteg finom étel, sok-sok tradíció, várakozás, és meglepetés - erről szólt az egész. Ám ahogy telnek az évek, a karácsonyra és az ünnepekre való készülődés is sokkal inkább stresszesebb lesz, mint meghitt. Rengeteg házi feladat, ajándékötletek (amikről nem tudjuk, hogy jók-e vagy sem), családi veszekedések és összekapások. Ezek az incidensek elvehetik a karácsony igazi szellemét.

Mit vegyél karácsonyra?
#karácsony
2021.12.14.

Mit vegyél karácsonyra?

Megfigyelted, hogy a tv-ben két reklám között olykor van műsor is? Hogy karácsony tájékán mindig megnő a felhajtás a boltok körül, hogy egyre több reklám jelenik meg? Minden a vásárlásról szól, de hogyan vesznek rá, hogy vásárolj bármit is?

Hogyan beszélj a szüleiddel, ha depressziósnak érzed magad?
#depresszió
2021.12.12.

Hogyan beszélj a szüleiddel, ha depressziósnak érzed magad?

Ha depressziósnak, magányosnak érzed magad, vagy olyan problémád van, amelyet nem tudsz megoldani, segítséget és támogatást kell kérned. Beszélj egy szülővel vagy egy másik felnőttel a környezetedben. Tudasd velük, min mész keresztül.