#Lélek #család

290 db cikk a témában

Hogyan nyerd vissza szüleid bizalmát?
#bizalom
2022.11.06.

Hogyan nyerd vissza szüleid bizalmát?

Két hónappal ezelőtt vesztettem el a szüleim bizalmát, és mindent megtettem, hogy visszanyerhessem, de semmi sem segít. Nem tudom, mit tegyek. Kértem, hogy hadd aludhassak az egyik barátomnál, úgy, hogy az anyukája is otthon lett volna, és abszolút elutasítóak voltak. Már nagyon unom, hogy állandóan otthon vagyok!

Erőszak a családban
#családierőszak
2022.10.31.

Erőszak a családban

A többség számára jó érzés egy fárasztó nap végén hazaérkezni. Végre a sarokba hajíthatod a cókmókod, ledobhatod a cipődet, s a hűtőben keresgélhetsz kedvedre való vacsora után. Egy kényelmes fotelben hátradőlve tévézhetsz, pihenhetsz. Az otthonod melege körülölel; másnap reggelig nyugi van. Otthon, édes otthon…

Unom, hogy gyerekként kezelnek...
#felelősség
2022.09.13.

Unom, hogy gyerekként kezelnek...

A felnőttek nem vesznek mindig komolyan, amikor még középiskolás vagy, sőt, talán még akkor sem, amikor már főiskolára vagy egyetemre jársz. Igaz, hogy már csak egy pár évre vagy attól, hogy törvényesen is felnőttnek számíts, de a szüleid ezt sajnos hajlamosak elfelejteni. Születésedtől fogva nevelnek, úgyhogy ahhoz vannak szokva, hogy gyerekként tekintsenek rád. Azonban tehetsz pár dolgot annak érdekében, hogy elérd, hogy megváltoztassák ezt a hozzáállást. Íme, a listánk.

Mi az a sharenting?
#sharenting
2022.08.27.

Mi az a sharenting?

Már az is bőven ciki volt, amikor az anyukád a meztelen baba fotóidat mutogatta a barátnőinek, de az, hogy nap, mint nap saját magaddal nézel farkasszemet a szüleid közösségi oldalain, az már tényleg zavarba ejtő, kínos, és kellemetlen.

Hogyan segíts gyászoló barátodnak?
#halál
2022.07.09.

Hogyan segíts gyászoló barátodnak?

Nehéz bármit mondani, amikor a barátod egy szerettét gyászolja. Nem tudhatod, hogy ilyenkor mit kell tenni vagy mondani. Attól tartasz, hogy valami rosszat mondasz, és a barátod ettől elhagyatottnak, magányosnak érzi magát éppen akkor, amikor a legnagyobb szüksége lenne valakire?

Mi az a mozaikcsalád?
#család
2022.06.14.

Mi az a mozaikcsalád?

Család. A téged körülvevő társas közeg legalapvetőbb egysége. Napjainkban - a végbemenő gazdasági, társadalmi és szemléletbeli változások eredményeképpen - már nemcsak a hagyományos családforma létezik, hanem új családformák jöttek és jönnek létre.

Leválni a szülőkről - avagy az önállósodás buktatói
#leválás
2022.06.08.

Leválni a szülőkről - avagy az önállósodás buktatói

Életed legmeghatározóbb kapcsolata a szüleidhez fűz. Vágysz a szeretetükre, törődésükre, figyelmükre - Te magad is rajongásig szereted őket, de… De eljön a pillanat, amikor az önállósodás útjára lépve egyre több dolgot másképp látsz, mint ők. Kamasz vagy - természetes folyamat, hogy feszegetni kezded a határaidat, és lassan, de biztosan elindulsz a felnőtté válás útján.

Apukám csalja anyukámat. Mit tegyek?
#család
2022.05.27.

Apukám csalja anyukámat. Mit tegyek?

Nemrég rájöttem, hogy az apukámnak nőügyei vannak. Apukám talán már nem szereti anyát, viszont tudom, hogy ő még mindig szerelmes apába.

Felnőtt vagyok! Miért nem érti meg senki sem?
#felnőtt
2022.05.25.

Felnőtt vagyok! Miért nem érti meg senki sem?

Amikor betöltjük a 18 éves kort, hivatalosan felnőtt jogokkal bírunk. De egészen más az, hogy a családban is elismernek és felnőttként kezelnek. Miért van ez? Mitől lesz valakiből érett felnőtt?

Húsvét, és ami mögötte van
#húsvét
2022.04.17.

Húsvét, és ami mögötte van

Mit is ünneplünk pontosan húsvétkor? Hogyan is ünneplünk? Kinek mit jelent a húsvét? Tavaszi szünetet, kirándulást, pihenést, vagy esetleg a hagyományos locsolkodást?

Beszélj a szüleiddel
#szülő
2022.04.12.

Beszélj a szüleiddel

Bizonyára azt gondolod, hogy lehetetlen a szüleiddel a szexről beszélni. Ezzel nem vagy egyedül – a gyerekek 83%-a fél a szexről kérdezősködni, ugyanígy a tinik fele. Miért? Tény, hogy azok a serdülők, akik beszélnek a szexről a szüleikkel, kevésbé valószínű, hogy teherbe esnek, hiszen nagyobb eséllyel védekeznek, amikor szexuálisan aktívak lesznek.

Valóban létezik a testvérféltékenység?
#testvér
2022.03.22.

Valóban létezik a testvérféltékenység?

Most őszintén: voltál már féltékeny a testvéredre? Magadnak bevallhatod, hiszen a mindennapos viták, veszekedések, huzavonák mögött bizony nagyon gyakran ez áll. Természetes érzés, amivel minden embernek meg kell küzdenie, akinek testvére van - csak az nem mindegy, hogy meddig tart, milyen intenzitású, illetve hogyan tudsz felülkerekedni rajta.

Mi az a reaktív kötődési zavar?
#reaktív kötődés
2022.03.09.

Mi az a reaktív kötődési zavar?

Kötődés. Mit jelent a számodra ez a szó? Fontos lenne ezt tudni, mert a ragaszkodási stílusod nagymértékben befolyásolni fogja az életedet, a kapcsolataidat, azok erősségeit és gyengeségeit. A kötődés gyermekkorban jön létre szüleiddel vagy a gondozóiddal, és felnőttként a kapcsolataid működési modelljeként működik.

#szülő
2022.02.22.

Szerelmesek a szüleim, de nem egymásba

A válás krízisét átvészeljük, sok sírás, sok változás, esetleg sok veszekedésen keresztül. De mindezek után mi lesz? Mi van akkor, ha a szülők továbblépnek? Mi lesz, ha újra szerelmesek lesznek?

Hogyan neveljük a szüleinket?
#szülő
2022.01.30.

Hogyan neveljük a szüleinket?

A szülők olykor úgy érzik, mindenhatók és mindent jobban tudnak nálunk, ami rendkívül bosszantó érzés tud lenni. Különösen akkor igaz ez, ha még mindig szeretnének minket a „pici gyerek szerepben” tartani, és nem veszik észre, hogy már nekünk is vannak önálló gondolataink és képesek vagyunk magunk döntéseket hozni. Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatsz, ami könnyebbé teheti a szüleiddel való együttélést és kommunikációt.