szülők
#Lélek

Mit tehetek, ha a szüleim nemet mondanak?

2010.05.19.
1 perces olvasási idő

Ha szeretnék elmenni valahova, de a szüleim esetleg nem engednének el, ezért inkább azt mondom, hogy máshova megyek, ahova szabad, akkor az egy jó megoldás, nem? - Gondolom, sokak fejében felvetődött már az alábbi felvetés, ám a válasz határozottan nem.

Hiszen ha azt szeretnéd, hogy a szüleid bízzanak benned, és ezáltal elengedjenek bárhova, a legfontosabb, hogy őszinte legyél velük, de legalábbis azt mondd meg nekik, hogy hol tartózkodsz.

Talán jogosan aggódsz azon, hogy felteszel egy kérdést és a válasz elutasítás lesz, de jó eséllyel reagálhatnak a szüleid kedvezően is. Ha nem beszélsz velük, akkor egy igen komoly dolgot kockáztatsz – a szüleid bizalmát.

Azok a szülők pedig, akik rájönnek, hogy gyermekük a hátuk mögött csinál valamit, vagy esetleg megy valahova, sokkal szigorúbbak lesznek, és kevesebb dolgot fognak megengedni a jövőben. Arra fognak gondolni, hogy valamit rejtegetni akarsz – és a találgatások jóval rosszabbak lehetnek a valóságnál.

Ha esetleg attól félsz, hogy a szüleid a társaság miatt féltenének, akkor mutasd be nekik őket. Amint rájönnek, hogy nem elvetemültek, és nem fenyeget a ’korpa közé kerülés” veszélye, biztosan sokkal engedékenyebbek lesznek. Ha még mindig hezitálnának, akkor érdeklődj arról, hogy mitől féltenek, és próbáld elmagyarázni, hogy vigyázol magadra és nem lesz semmi baj.

(KamaszPanasz - Gy.A., forrás: Kidshealth)

Kapcsolódó címkék

család