Főoldal / LÉLEK / Mit tehetek, ha a szüleim nemet mondanak?
  2010-05-19

Mit tehetek, ha a szüleim nemet mondanak?

Ha szeretnék elmenni valahova, de a szüleim esetleg nem engednének el, ezért inkább azt mondom, hogy máshova megyek, ahova szabad, akkor az egy jó megoldás, nem? - Gondolom, sokak fejében felvetődött már az alábbi felvetés, ám a válasz határozottan nem.

Hiszen ha azt szeretnéd, hogy a szüleid bízzanak benned, és ezáltal elengedjenek bárhova, a legfontosabb, hogy őszinte legyél velük, de legalábbis azt mondd meg nekik, hogy hol tartózkodsz.

- hirdetések -

Talán jogosan aggódsz azon, hogy felteszel egy kérdést és a válasz elutasítás lesz, de jó eséllyel reagálhatnak a szüleid kedvezően is. Ha nem beszélsz velük, akkor egy igen komoly dolgot kockáztatsz – a szüleid bizalmát.

Azok a szülők pedig, akik rájönnek, hogy gyermekük a hátuk mögött csinál valamit, vagy esetleg megy valahova, sokkal szigorúbbak lesznek, és kevesebb dolgot fognak megengedni a jövőben. Arra fognak gondolni, hogy valamit rejtegetni akarsz – és a találgatások jóval rosszabbak lehetnek a valóságnál.

Ha esetleg attól félsz, hogy a szüleid a társaság miatt féltenének, akkor mutasd be nekik őket. Amint rájönnek, hogy nem elvetemültek, és nem fenyeget a ’korpa közé kerülés” veszélye, biztosan sokkal engedékenyebbek lesznek. Ha még mindig hezitálnának, akkor érdeklődj arról, hogy mitől féltenek, és próbáld elmagyarázni, hogy vigyázol magadra és nem lesz semmi baj.

(Gy.A.)

forrás: kidshealth.com