Betegségek, Genetika

#Betegségek #Genetika

9 db cikk a témában

Akaratunktól függetlenül: a Tourette-szindróma
#tourette-szindróma
2022.10.29.

Akaratunktól függetlenül: a Tourette-szindróma

A Tourette-szindróma tünetei legtöbbször kívülálló számára is nyilvánvalóak: akaratlan mozgások és irányíthatatlan hangadások jellemzik a betegeket, melyeket tic-nek neveznek.

A Turner-szindróma
#Turner-szindróma
2022.08.16.

A Turner-szindróma

A betegség a nevét Henry Turner-ről, egy amerikai orvosról kapta. A Turner-szindróma csak lányokat sújtó kromoszóma rendellenesség. Normális esetben a férfiakban egy X és egy Y kromoszóma található, a nőkben pedig két X. A betegségben szenvedő nőkben az egyik X hiányzik, ezt X0-nak szokták nevezni.

Az autizmus és annak típusai
#autizmus
2020.09.05.

Az autizmus és annak típusai

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség. Okait mai napig kutatják. Az emberek legtöbbje szerint csupán egyféle autizmus létezik. Pedig lényeges eltérések vannak a tünetek között. Az autizmus típusa a tünetek súlyosságától függ.

#autizmus
2018.04.02.

Autizmus: a bezárt világ

A fejlődés során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban már pár hónaposan is vannak a betegségre utaló tünetek. Ma van az Autizmus Világnapja.

#immunrendszer
2017.04.15.

A stressz befolyásolja a géneket

Közel ezer gén működésére van jelentős hatással az, hogy egy főemlős éppen milyen társadalmi státuszt foglal el környezetében, és ehhez milyen stressz kapcsolódik - állapították meg amerikai kutatók.

#Down-szindróma
2016.03.21.

Egy Down-szindrómás lány vallomása

Nincs más vágyam, csak az, hogy olyan szeretnék lenni, mint mindenki más. Jó lenne lemondani erről az extra kromoszómapárról. Azonban ez tesz engem azzá, aki vagyok, és én büszke vagyok magamra. Keményen dolgozom azért, hogy behozzam a lemaradásom.

#vérszegénység
2010.09.17.

A vérszegénység tünetei és rizikófaktorai

A vérszegénység (anémia) a szervezet normál működésű összes vörösvértestszámának és az ehhez kapcsolódó paraméterek, például a hemoglobinszint-csökkenését jelenti.

#skizofrén
2009.03.02.

Híres skizofrének

A skizofrénia egy olyan mentális betegség, amely külső szemlélőknek elég ijesztően hathat. Bár kevés a pontos adat arról, hogy hány embert érint világszerte, íme egy lista, amelyben a leghíresebb tudathasadásos embereket láthatjátok.