Betegségek, allergia

#Betegségek #allergia

123 db cikk a témában

A mérges szömörce okozta kiütések
#mérges szömörce
2024.07.03.

A mérges szömörce okozta kiütések

A mérges szömörcével való érintkezés heveny, allergiás reakciót vált ki a bőrön, főleg a növény olajára (urushiol) érzékenyeknél. Jó tudni, hogy ez az anyag más, hasonlóan toxikus növényekben (például a parlagfűben és a szömörce-fa leveleiben) is előfordul.

Nyári fülbetegségek
#fülgyulladás
2024.06.12.

Nyári fülbetegségek

A fülgyulladásról azt gondoljuk, hogy az őszi-téli évszakok betegsége. Fülfájdalom azonban nyáron is jelentkezhet. Gyakran az allergia szövődményeként jelentkezik, de a panaszokat a medencék, tavak, tengerek vize is okozhatja.

Utazás ételallergiával – Mire figyelj?
#allergia
2024.06.06.

Utazás ételallergiával – Mire figyelj?

Utazás során teljesen kikapcsolhatunk, hátrahagyhatjuk a napi problémákat - kivéve, ha ételallergiánk van. Aki ételallergiás, annak mindig, még utazás közben is figyelnie kell arra, hogy mit eszik. Néhány óvintézkedés betartásával és előkészület megtételével azonban gondoskodhatunk az egészségünkről és a kellemes időtöltésről.

Ha nem változik a tested: Késleltetett pubertás
#pubertás
2024.06.03.

Ha nem változik a tested: Késleltetett pubertás

Pubertásnak (vagy serdülőkornak) nevezzük azt az időszakot, amikor a test gyermeki jellegei átalakulnak, és helyükbe lépnek a felnőttkori jellegzetességek. Mit tegyek, ha nem akar változni a testem? Mi a késleltetett pubertás jelensége?

A nap kártékony hatásai és a napallergia
#napsugárzás
2024.05.17.

A nap kártékony hatásai és a napallergia

Sokan panaszkodnak, hogy nem tudnak a napra menni védőkrémek használata nélkül. Ha nem használnak krémet a bőr fokozott érzékenysége miatt, kiütések jelennek meg a bőrön, de sokan épp a napozókrémekre lesznek allergiások.

Allergia és kertészkedés
#allergia
2024.05.07.

Allergia és kertészkedés

A pollenallergiásoknak sem kell lemondaniuk a kisebb-nagyobb tavaszi kerti munkák elvégzéséről, de nem árt, ha ügyelnek arra, hogy mikor végezzék a munkálatokat és mit ültessenek. A tünetmentes kertészkedéshez dr. Pintér Judit allergológus, az Allergiaközpont orvosa nyújt segítséget.

Viszlát allergia: Tippek a tünetek ellen
#allergia
2024.05.06.

Viszlát allergia: Tippek a tünetek ellen

Tavasz: az év legszebb időszaka, kivéve, ha egyet jelent a szénanáthától való szenvedéssel, viszkető szemekkel és bőrrel, csorgó orral vagy asztmával. Szerencsére van néhány egyszerű, természetes módszer, amellyel enyhíthetünk a tüneteken.

A 10 leggyakoribb allergén
#allergén
2024.03.17.

A 10 leggyakoribb allergén

Az allergia egy abnormális immunválasz, amikor a test a környezetben lévő ártalmas anyagok – például pollen – ellen próbál védekezni. Nagyon sok minden válthat ki allergiás reakciót, ami lehet enyhe fokú, de akár életveszélyes is. Íme, a 10 leggyakoribb allergén.

Mit kell tudnod a kagylóallergiáról?
#kagylóallergia
2024.02.26.

Mit kell tudnod a kagylóallergiáról?

A kagylóallergia nem pontosan ugyanaz, mint általánosságban a tenger gyümölcsei allergia. A tenger gyümölcsei közé tartozik a hal (például tonhal vagy tőkehal) és a kagylók (például homár vagy kagyló). Annak ellenére, hogy mindkettő a "tenger gyümölcsei" kategóriájába tartozik, a hal és a kagyló biológiailag különbözik. Tehát a hal nem okoz allergiás reakciót a kagylóallergiában szenvedőknél, kivéve, ha az illetőnek halallergiája is van.

EpiPen – mit kell tudnod róla allergiásként?
#epipen
2024.01.29.

EpiPen – mit kell tudnod róla allergiásként?

A legtöbb allergiától szenvedőnek nem jut eszébe, hogy mindig tartson magánál EpiPen-t (epinefrin autoinjektor), ráadásul az, hogy nem is egyet, hanem kettőt, még inkább feledésbe merül. Sajnos sok súlyos allergiában szenvedő embernek egynél több adag epinefrinre lehet szüksége, ha véletlenül megeszik olyan ételt, amelyre allergiás vagy megcsípi egy rovar.

Téli allergiák
#allergia
2024.01.09.

Téli allergiák

A szipogás és tüsszentés gyakori a téli hónapokban, ezeket mégsem mindig megfázás vagy influenza okozza. Habár a pollenallergiások nyugalmasabb időszakként élhetik meg a hűvös időt, léteznek más allergének is – mint a penész és a poratkák –, melyek éppen olyan ártalmasak télen, mint tavasszal és nyáron.

Az egyszerű náthától is fájhat a fül
#fül
2023.12.09.

Az egyszerű náthától is fájhat a fül

Középfülgyulladást vírus és baktérium is okozhatja. A fertőzés forrása gyakran más betegség - például nátha, influenza vagy allergia - amely az orrjáratok és a torok duzzanatát okozza. A tünetekről és a kezelésről dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész nyilatkozott.

Milyen veszélyek leselkednek ránk télen?
#tél
2023.12.06.

Milyen veszélyek leselkednek ránk télen?

A téli időszakban nem csupán a megfázásos esetek gyakoribbak. Van néhány egyéb veszély, amivel mindenképp számolni kell a hideg időben. Lássuk, hogyan tehetünk a megelőzésükért!

Orrcsepp vagy orrspray?
#szag
2023.11.30.

Orrcsepp vagy orrspray?

A jól ismert, régóta bevált orrcseppek mellett ma már a legtöbb gyártó orrspray formában is forgalmazza termékeit. Milyen szempontok alapján érdemes választani, van-e különbség a csepegtetős és a befúvós módszer közt?

Allergia a hidegre
#hideg
2023.10.27.

Allergia a hidegre

Bármilyen furcsán hangzik, vannak, akik allergiások a hidegre. Hidegallergia esetén bőrpír, viszketés és duzzanat jelentkezik azokon a bőrfelületeken, amelyek a levegővel érintkeznek. Az érintetteknek ajánlott minél kevesebbet a szabadban tartózkodni télen, illetve fontos, hogy orvosi segítséget kapjanak.