korai terhesség
#Vágyak

Gyakori kérdések a korai terhességről

2023.08.21.
2 perces olvasási idő

A nőkben rengeteg kérdés merülhet fel a terhességgel kapcsolatban. Itt most megtaláltok néhányat a korai terhességgel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekből!

Lehetséges az, hogy egy nő terhesség közben is menstruál?

A teherbeesés után még lehetséges kevés, úgynevezett „beágyazódási” vérzés a terhesség korai szakaszában, de ez egyáltalán nem olyan, mint a normál vérzés. Ezt sok nő összekeveri a havi vérzéssel, mert ez is gyakran éppen akkorra esik, amikorra a menstruációjukat várják. A terhesség alatt is előforduló, rendszertelen folyás színe gyakran sötétbarna, esetleg rózsaszínes. Ez a vérzés nem olyan nagy mennyiségű, hogy több betétet vagy tampont kelljen elhasználnod pár nap alatt! Ha viszont olyan erősségűt tapasztalsz, amely esetében többször kell betétet vagy tampont cserélned, az azt jelzi, hogy nem vagy terhes.

Mi van akkor, ha a terhességi teszt pozitív volt, ezután mégis vérzések kezdődnek?

A terhes nők 25-30%-a tapasztal valamilyen vérzést a terhesség korai szakaszában. Ez számos különféle tényező eredménye lehet:

Sajnos nincs semmilyen módszer arra, hogy megjósoljuk, a vaginális vérzés vetéléshez vezet-e. Ha egyre erősödő tüneteket tapasztalsz, fájdalmas görcsökkel, hátfájással vagy szúró fájdalommal kísérve, orvosi segítségre van szükséged! Ha nagyon enyhe vérzést tapasztalsz, ami később abbamarad, jobb, ha szintén felkeresed kezelőorvosodat, aki bizonyára tud rá valamilyen magyarázatot adni.

terhesség

Mi van akkor, ha a terhesség tüneteit mutatom, mégis erős havi vérzésem van?

Ezt okozhatja a hormonális egyensúly felborulása, fertőzés vagy esetleges vetélés. De az egyetlen módja, hogy biztosan megtudd, az orvosi vizsgálat!

Mi van akkor, ha terhes vagyok és görcseim is vannak?

A terhes nőknek a terhesség korai szakaszában lehetnek enyhe görcseik, a menstruációs görcsökhöz hasonlóak, a hasizom egyik vagy mindkét oldalán. A görcs lehet a méhben lezajló folyamatok eredménye is. A méh ugyanis változásokon megy át, ahogy a beágyazódott petesejt növekedni és fejlődni kezd. Néhány enyhe görcs keletkezhet olyan cisztából, ami a petefészekben keletkezik peteérés közben. Kis ciszta keletkezik azon a helyen a petefészekben, ahol a petesejt „kiugrik”, mielőtt megkezdené útját a méh felé. Ez a kis ciszta okozhat kellemetlenséget is a korai terhességben levő nőknek.

Meghatározható pontosan a megtermékenyülés napja?

Számos nő számára kérdéses a fogantatás lehetséges napja, és sajnos ezt nem is olyan egyszerű kitalálni. A feltevés az, hogy ha egy nőnek elég rendszeres a menstruációs ciklusa, akkor a hónap bizonyos napjain ovulál. Az ovuláció, azaz peteérés az az idő, amikor a petesejt a legalkalmasabb a megtermékenyülésre. A probléma az, hogy a legtöbb nő nem ugyanazon a napon ovulál minden hónapban, sok nőnek hónapról hónapra más napra esik a peteérése. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy a spermium az aktus után 3-5 napig is életben marad a szervezetben, nehéz lehet kitalálni a megtermékenyülés dátumát.

A legtöbb orvos az utolsó menstruációs ciklus első napját és az ultrahangos vizsgálatot felhasználva állapítja meg a terhesség idejét, és hogy a baba mikor fogant meg. De ezek az eszközök csak megbecsülik a dátumot – a fogantatás pontos dátumát nagyon nehéz megmondani. A kiírt dátumok nem pontos eszközei a fogantatás meghatározásának, mivel csak becsült adatok (a nőknek csak az 5%-a hozza világra gyermekét a szülésre kiírt napon).

Ha kimaradt a menstruációm, a terhességi teszt mégis negatív, akkor nem vagyok terhes?

A teszt negatív eredménye jelentheti azt, hogy nem vagy terhes, vagy azt, hogy túl korán, esetleg rosszul végezted el a tesztet. A terhességi tesztek érzékenysége változó (mennyire gyorsan észlelik a HCG hormont), és talán csak nem hagytál elég időt a szervezetednek, hogy a teszthez elegendő mennyiségű HCG hormont termeljen. A legjobb követni az utasításokat, és várni addig, amíg kimarad a menzeszed, mielőtt elvégeznéd a tesztet! Néhány nőnek már a menstruáció késésének napján pontos eredmény születik, míg másoknak talán 3-4 héttel a késése után se mutat egyértelmű pozitív vagy negatív eredményt.

(KamaszPanasz - B.K., helpline, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)