szex
#Vágyak

Teherbe ejthettem?

2024.01.17.
2 perces olvasási idő

Vajon teherbe ejthettem a barátnőmet, ha az óvszerbe ejakuláltam, de aztán levettem, majd visszadugtam a péniszemet – de már nem ejakuláltam ismét védetlenül. Mik az esélyeink?

Mindenkinek fontos tudnia, hogy bármit is csináltok, a terhesség lehetősége mindig is fennáll. Más szavakkal – ha közösülsz valakivel, akkor partnered teherbe eshet, még ha védekezel akkor is – hiszen egyik módszer sem ad 100%-os védelmet.

Az, hogy mennyire lehetséges a terhesség, az attól függ, hogy hogyan védekezel és mennyire jól alkalmazod az adott módszert. Ebben a szituációban az óvszerről volt szó legelőször, még ha nem is használtátok végig. Ha az óvszert tökéletesen használjátok, akkor 98%-os hatékonyságú, míg tipikus használat esetén csak 85%-ban hatásos. A megszakításos módszer 96%-osan hatékony, ha nagy szerencsétek van, de általában csak 73-82%-os hatékonysággal véd.

Az óvszerhasználatról annyit, hogy a tökéletes használat (amiről ebben az esetben sajnos nem beszélhetünk), azt jelenti, hogy végig fel volt húzva úgy, hogy még szavatos volt a gumi, nem voltak levegőbuborékok, valamint helyesen is lett levéve úgy, hogy abba ejakuláltak.

Elég nehéz a kérdésre válaszolni, hiszen nem volt tökéletesen használva, így a terhesség esélye körülbelül 15%.

terhesség

A megszakításos módszer akkor tökéletes, ha nem ejakulálsz a vaginába, valamint tényleg képes vagy a megfelelő időben, teljes önuralommal kihúzni a péniszedet az ejakuláció előtti pillanatban. Sajnos a magömlés előtt is juthatnak spermiumok a vaginába, így itt a terhesség esélye 18-27%.

Mivel ebben az esetben kombináltátok a módszereket, a hatékonyságuk körülbelül 95%-os lehet, tehát 5% az esély a terhességre. Ha a barátnőd nem elégedett ezzel a százalékkal, akkor érdemes minél hamarabb elmenni sürgősségi fogamzásgátló tablettáért.

Sajnos ahhoz, hogy nagy eséllyel elkerüljétek a nem kívánt terhességet, nagyon korrekt módon kell alkalmazni ezeket a módszereket. A legfontosabb dolog, hogy mindenki hibázik, így sajnos szembe kell nézni egy esetleges nem kívánt terhességgel is.

Ha terhesség nélkül szeretnétek szexelni, fontos, hogy mindenképpen a lehető legpontosabban alkalmazzátok a választott módszer(eke)t. Ha nem vagy biztos abban, hogy helyesen használod az óvszert, akkor érdemes körülnézned az oldalunkon található cikkekben, de a legtöbb óvszer dobozában találhatsz használati útmutatót.

Ha a választott módszer a megszakításos közösülés, akkor fontos, hogy amikor friss spermiumok vannak a péniszeden, akkor töröld le. Ha mindkét módszert tökéletesen alkalmazzátok, akkor már szinte 99%-os védelemről beszélhetünk.

Semmiképpen se felejtsétek el, hogy a terhesség nem az egyetlen fizikális veszélye a szexuális kapcsolatoknak – ráadásul ez mindkét felet ugyanúgy érinti. Sajnos a fiataloknál a nemi betegségek veszélye 15-ször, 25-ször akkora, mint az idősebbeknél, hiszen a fiatalok elsősorban csak a terhességet szeretnék megelőzni, és ilyenkor sokkal nagyobb eséllyel kaphatnak el különböző nemi betegségeket. A fiúknak is nagyon fontos, hogy megóvják mind magukat, mind partnerüket a nemi betegségektől.

Ha továbbra is óvszer nélkül szeretnétek szexuális életet élni, de nem szeretnétek nemi betegséget elkapni, akkor biztonságos szexet kell „alkalmaznotok”. Ez azt jelenti, hogy az első fél évig óvszert használtok mindenféle szexhez, vagy nem éltek szexuális életet, majd elvégeztettek egy STI tesztet magatokon. Ha mindkettőtöknek negatív lesz az eredménye, és monogám kapcsolatban éltek, akkor óvszer nélkül is élhettek szexuális életet, ám tudnotok kell, hogy így nagyobb lesz az esélye egy esetleges nem kívánt terhességnek is.

A legjobb, ha beszélsz ezekről a partnereddel is

Arról, hogy mit éreznétek, ha becsúszna egy nem tervezett terhesség vagy nemi betegség, hogyan lépnétek ilyenkor, vagy mit tennétek most, hogy ezt a lehető legjobban megelőzzétek. Jó, ha van tervetek, ha megbeszélitek, hogyan védekezzetek. Amilyen jó dolog lehet a szex, annyira sok bosszúságot okozhat egy nem kívánt terhesség, vagy STI.

Végül emlékeztetnélek arra, hogy ebben az esetben nem te vagy az, aki teherbe eshet, de ha mégis beüt a baj és a barátnőd úgy dönt, hogy megtartja a babát, akkor onnantól kezdve rád is nagy felelősség fog hárulni. A legtöbb nemi betegség veszélyesebb a nőkre, ám ők is pasiktól „szedik össze”, tehát nagyon vigyáznod kell. Ha több partnered van, akkor pedig mindenképpen használj óvszert!

Az, hogy hogyan védekeztek, az mindkettőtöket érint, de mindkettőtökön is múlik. Fontos, hogy olyan kompromisszumra jussatok, ami megfelelő védelmet nyújt számotokra.

(KamaszPanasz - Gy. A., forrás: scarleteen.com)