Betegségek, asztma

#Betegségek #asztma

43 db cikk a témában

Az éjszakai köhögés okai és kezelése
#köhög
2024.02.23.

Az éjszakai köhögés okai és kezelése

Neked és a hálótársad számára is zavaró, ha álmodból rendszeresen kellemetlen köhögésre ébredsz. Az éjszaka folyamán jelentkező köhögés kiváltó okairól és kezeléséről dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász nyilatkozott.

Edzés által kiváltott asztma
#asztma
2024.02.19.

Edzés által kiváltott asztma

Ha asztmás vagy, tüneteid edzés közben, előtt vagy után is felléphetnek, ezt edzés által kiváltott asztmának (EIA) nevezik. Az edzés szűkíti a légutakat, ami kiválthatja a tüneteket. Mit tehetsz?

#asztma
2023.09.18.

Asztmával sportolni?

Tudtad, hogy az iskolai hiányzások egyik leggyakoribb oka az asztmás megbetegedés? A betegek száma évente 18 000-rel nő, s Te is veszélyeztetett vagy, ha nagyvárosban élsz, gyakori légúti megbetegedéseid vannak, passzív dohányzásnak, stressznek vagy kitéve, szüleidnél is kialakult a betegség vagy túlsúlyos vagy. Mit lehet ilyenkor sportolni? Ebben próbálunk segíteni.

Mit kell tenni asztmás roham esetén?
#asztma
2023.05.30.

Mit kell tenni asztmás roham esetén?

Tudod, hogy mit kell tenned, ha valaki a közeledben hirtelen nehézlégzésre panaszkodik? A következő cikk megfelelő információval szolgál az asztmás rohamokról és ezen ismeretek felhasználásával akár életeket is menthetsz majd.

Az időjárás befolyásolhatja az asztmát
#asztma
2023.05.20.

Az időjárás befolyásolhatja az asztmát

Az időjárás hatással lehet az asztma egyes tüneteire. Több asztmával küszködő ember is tapasztalta, hogy a tünetek egyes időszakokban csak rosszabbak lesznek. De vannak olyanok is, akiknél a hirtelen időjárás-változás, mint például egy erős vihar vagy melegfront lehet a kiváltó ok.

Azt gondolod, allergiás vagy?
#allergia
2023.02.25.

Azt gondolod, allergiás vagy?

A világon több millió embernek van szezonális allergiája, amely akkor lép fel, ha sok pollen vagy penészgomba spóra van a levegőben. A legtöbben a fűfélékre, gazra vagy bizonyos fák által termelt virágokra allergiásak.

Az allergiás asztma tünetei
#allergia
2022.05.07.

Az allergiás asztma tünetei

Az allergiás asztma az asztmás betegségek leggyakoribb típusa. Az asztmás gyermekek közel 90 százalékánál, a felnőttek 65 százalékánál jelentkezik allergia is. A tavaszi-nyári pollenszezonban magas a levegőben található allergének száma, így különösen fontos, hogy a betegek megismerjék az asztmás rohamot provokáló tényezőket és a megelőzés lehetőségeit.

#fullad
2021.09.30.

Egy kis futás miatt is levegő után kapkodsz?

Nem biztos, hogy csak a rossz kondíció az oka, ha fizikai terhelés hatására rövid időn belül levegő után kapkodunk. A légutak beszűkülése miatt jelentkező zihálás betegség jele is lehet.

#asztma
2021.06.26.

Az asztma kevésbé ismert tünetei

Nemcsak a ziháló, kapkodó légzés utalhat asztmára. Sok más tünet, többek között az alvászavar, a sóhajtozás és a szorongás is lehet az asztma tünete. Melyek az asztma kevésbé ismert tünetei?

#allergia
2020.12.20.

Hogyan készülj a karácsonyra, ha allergiás vagy?

Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat, az arra érzékenyeknél. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosának segítségével összegyűjtöttük a gyakori allergéneket.

#szag
2019.04.30.

Mi okozhatja a szaglás csökkenését?

A szaglás csökkenését nátha, túlzásba vitt orrcsepp vagy orrspray használat is okozhatja, de orrpolip miatt is bekövetkezhet. A szagok érzékelésére való képesség elvesztése korral is járhat, de súlyos betegségeket is jelezhet.

#fulladás
2018.09.09.

A fulladás okai

A légszomj egészséges embereken is jelentkezhet nagyobb fizikai megterhelést követően, de számos betegség tünete is lehet.

#párás idő
2016.05.24.

A párás időben fokozódnak az asztmás panaszok

Az asztmások mellett a COPD-s betegek panaszai is felerősödhetnek a napokban gyakori esőzések hatására. A párás levegő mellett az időjárási frontok, a hideg, vagy a szeles idő is kedvezőtlenül befolyásolhatja a betegek állapotát.

#penész
2016.03.26.

Veszélyes allergén a lakásban: a penész

A lakóházak tervezési, kivitelezési vagy karbantartási hibáiból fakadóan penészgomba mind az új, mind a régi épületeknél közel azonos arányban fordulhat elő. A témával kapcsolatban dr. Magyar Donát, aerobiológus osztja meg a tapasztalatait.