utazás
#Betegségek

Utazás és asztma

2014.08.04.
2 perces olvasási idő

Jó szórakozás utazgatni egy addig ismeretlen helyen, de ha asztmás vagy, nem biztos, hogy örömteli lesz az út. Mert egy idegen helyen sosem tudhatod, mikor tör rád a roham.

Az aggodalom gyakran beárnyékolhatja a jókedvedet, azonban, ha megteszed a megfelelő lépéseket és felkészülsz a várható problémákra, akkor bebiztosíthatod magad, hogy felhőtlen legyen a szórakozásod.

Mielőtt elindulnál

Az út előtt ellenőriztesd állapotodat az orvossal, ha megelőzőleg volt rohamod, kérj megfelelő gyógyszert, hogy gond nélkül élvezhesd az utazást!

Pakolásnál többször ellenőrizd, hogy a megfelelő gyógyszerek (a szokásos és vészhelyzet esetére valók is) mind nálad vannak. Nem árt, ha némileg többet készítesz be, és lehetőleg mindig magadnál tartod a szükséges adagot egy kézitáskában.

Ha külföldre mész, okos dolog, ha van nálad egy orvos által írt levél a pontos kórtörténeteddel, tünetekkel és az alkalmazandó gyógyszerek listájával több nyelven. Ezzel elejét veheted a gyógyszerek körüli gondoknak, amelyek esetleg felmerülhetnek, például reptéri ellenőrzés során. Az sem árt, ha ismered a gyógyszerek hatóanyagát, mert a márkanévvel nem biztos, hogy sokra mész egy idegen országban, így viszont be fogod tudni azonosítani a neked szükséges gyógyszert külföldön. Az orvosságok mellé nem árt bekészíteni a következőket: a légzést segítő pipádat, az egészségbiztosítási kártyádat és az orvosod telefonszámát.

Ablakokat fel vagy le?

A vonatokon, buszokon, de még a családi autóban is lehet lerakódott por és penész, főként akkor, ha szűrő nélküli klímaberendezés van a járműben. A vonat és busz esetében nem sokat tehetsz, azon kívül, hogy szorgosan beszeded a szükséges gyógyszereidet. Autó esetén azonban kérd meg a sofőrt, hogy járassa legalább 10 percig a klímát lehúzott ablakok mellett. Abban az esetben, ha magas a pollen, por vagy más szennyező anyag koncentrációja a levegőben, inkább húzd fel az ablakokat és üzemeltesd a klímát, fontos, hogy megfelelő szűrőberendezés is legyen benne.

Barátságos légkör

Általában ma már a legtöbb tömegközlekedési eszközön tiltott a dohányzás, de lehetnek kivételek, érdeklődj előzetesen és ne felejts el nem dohányzó helyre jegyet kérni. Repülőn és egyes vonatokon száraz a levegő, mivel csak a légkondicionáló üzemel, az ablakokat értelemszerűen nem lehet lehúzni. Készítsd elő a megfelelő gyógyszert és igyál sok folyadékot!

Otthon, távol az otthontól

Fontos, hogy olyan hotelszobát válassz, amely allergénmentes és viszonylag távol van a számodra problémát okozó forrásoktól. Készülhetsz esetleg azzal, hogy saját ágyneműt viszel. Kerüld a dohányzóhelyeket, a veled együtt utazókat kérd meg, hogy előtted kerüljék a cigarettázást. Ha barátokkal, családdal utazol, készítsd fel őket megfelelően, nem árt, ha tudnak róla, mi okozhat rohamot nálad (aeroszol spray, illatosító gyertyák, olajok, stb.), így elejét lehet venni a későbbi bajok nagy részének.

Ha egyedül utazol

Legyen nálad mindig papír a betegségedről és arról, hogy mi a teendő, vagy tájékoztasd a körülötted lévőket a bajodról, hogy ha rohamod van, segíteni tudjanak légzésprobléma esetén. Legyen nálad az orvosod, megbízható ismerőseid vagy rokonaid telefonszáma, hogy ha gond adódna, legyen kit értesíteni. Tájékozódj előre a pollen- és légszennyezési jelentésekről, mielőtt az adott helyre mész, így megkímélheted magad a felesleges szenvedéstől.

Egyeztess orvosoddal és tájékozódj minden várható és váratlan tényező felől, ellenőriztesd gyógyszereid megfelelő adagolását!

Mindenekelőtt azt szeretnéd, hogy jól érezd magad, és kicsit megfeledkezhess az asztmádról, ezért fontos, hogy előre tervezz, és tartsd magadnál gyógyszereidet, ellenkező esetben könnyen egy sürgősségi osztályon köthetsz ki vakáció helyett.

(N. L.)