#Betegségek #gyógyszer

199 db cikk a témában

Egészségbiztosítás kamaszoknak
#egészségbiztosítás
2022.09.22.

Egészségbiztosítás kamaszoknak

A kamaszkor rengeteg testi és lelki változással jár, ráadásul ilyenkor sem kerülnek el a betegségek. Sajnos az egészségügyi problémákat nem lehet teljes bizonyossággal kivédeni, de rengeteg megelőzési módszer létezik, ráadásul a családod anyagilag is fel tud készülni egy-egy nehezebb helyzetre.

Az Alice Csodaországban-szindróma
#Alice Csodaországban-szindróma
2022.08.18.

Az Alice Csodaországban-szindróma

A betegség (más néven Todd-szindróma) Lewis Carroll azonos című könyve után kapta a nevét. Lényege, hogy a beteg sokkal kisebbnek vagy nagyobbnak látja a környezetében lévő tárgyakat a valódi méretüknél.

Szorongás és pánikrohamok
#szorongás
2022.08.16.

Szorongás és pánikrohamok

A szorongás és a pánikrohamok intenzív félelemmel és aggodalommal járnak. Hirtelen törnek az emberre, és 15-30 percig tartanak, folyamatosan vagy ciklusosan jelentkeznek. Sokakat halálfélelem fog el, néhányan pedig attól félnek, hogy megőrülnek. A fiataloknál is gyakran előfordul.

A Münchausen-szindróma
#Münchausen-szindróma
2022.08.11.

A Münchausen-szindróma

A betegség a nevét Münchausen báróról kapta, aki szerencsés kimenetelű, kitalált, valótlan történeteket talált ki, hogy hazugságaival szórakoztassa a társait.

Az Asperger szindróma - Királyi betegség?
#Asperger-szindróma
2022.08.10.

Az Asperger szindróma - Királyi betegség?

Tudtad, hogy a fiatal korban hiperaktívnak, figyelemzavarosnak kikiáltott gyerekek valójában Asperger-szindrómások? A betegség főleg a fiúkat érinti, jellemzője, hogy a közösségi lét íratlan szabályaival folyamatosan összeütközésbe kerülnek, merev belső szabályrendszerükhöz görcsösen ragaszkodnak.

A Neglekt-szindróma
#agyfélteke
2022.08.09.

A Neglekt-szindróma

A neglekt-szindróma során a beteg jobb agyféltekének lebenye károsodik, ezáltal a látott tárgyaknak csupán az egyik felét érzékeli. Ebből olyan furcsa dolgok is adódhatnak, hogy a beteg csak a fél cipőjét veszi fel, csupán a fél arcát borotválja le, vagy evés közben a tányérnak csak az egyik feléről eszik.

Rák és hidegrázás
#fázás
2022.07.01.

Rák és hidegrázás

A hidegrázás pontosan az, aminek hangzik: szó szerinti rázkódás, amit azért érzel, mert nagyon fázol.

Mit kell tenni asztmás roham esetén?
#asztma
2022.05.25.

Mit kell tenni asztmás roham esetén?

Tudod, hogy mit kell tenned, ha valaki a közeledben hirtelen nehézlégzésre panaszkodik? A következő cikk megfelelő információval szolgál az asztmás rohamokról és ezen ismeretek felhasználásával akár életeket is menthetsz majd.

Menstruációs migrén: hogyan kezeljem?
#fej
2022.04.13.

Menstruációs migrén: hogyan kezeljem?

A migrén a fejfájás egy igen intenzív és fájdalmas formája, amelyet egyéb tünetek is kísérhetnek, mint például a hányinger és fény- és szagérzékenység.

A pénisz gombás fertőzése
#pénisz
2022.03.19.

A pénisz gombás fertőzése

Nem csak a női nemi szerven alakulhat ki gombás fertőzés, hanem a péniszen is! Erről ritkábban hallunk, ezért lehetnek hiányosságok ismereteinkben. Ezt próbáljuk orvosolni cikkünkkel.

Az Osgood-Schlatter-szindróma
#Osgood-Schlatter-szindróma
2022.03.18.

Az Osgood-Schlatter-szindróma

Az Osgood-Schlatter-szindróma olyan állapot, amely fájdalmat és duzzanatot okoz a térdízület alatt, ahol a térdkalács ín a sípcsont (tibia) tetejéhez tapad, egy folthoz, amelyet sípcsont gumónak neveznek. Előfordulhat a térdkalács ín gyulladása is, amely a térdkalács fölé nyúlik.

ADHD tiniknél
#ADHD
2022.02.27.

ADHD tiniknél

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) egy veleszületett vagy fejlődési rendellenesség, melynek tünetei közé tartozik a figyelemzavar, hiperaktivitás, feledékenység és gyenge impulzuskontroll.

Lisztérzékenység - Mik a jelei?
#lisztérzékenység
2022.01.14.

Lisztérzékenység - Mik a jelei?

A lisztérzékenység a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése, mely az étkezéssel bevitt bizonyos növényi fehérjék (glutén) hatására alakul ki az erre fogékonyaknál.

Amit az aftáról tudni érdemes
#afta
2021.12.12.

Amit az aftáról tudni érdemes

Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás-fehér hámhiány, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 százaléka találkozik az élete során és az esetek többségében visszatérő gondot jelent. Mitől alakulhat ki?

Milyen veszélyek leselkednek ránk télen?
#tél
2021.12.02.

Milyen veszélyek leselkednek ránk télen?

A téli időszakban nem csupán a megfázásos esetek gyakoribbak. Van néhány egyéb veszély, amivel mindenképp számolni kell a hideg időben. Lássuk, hogyan tehetünk a megelőzésükért!