Betegségek, gyógyszer

#Betegségek #gyógyszer

190 db cikk a témában

Fogkefe: cseréld rendszeresen!
#fogápolás
2024.04.21.

Fogkefe: cseréld rendszeresen!

A fogkeféd koszosabb lehet, mint gondolnád, ezért nem árt tudni, mikor kell lecserélned azt! Egy átlagos ember fogkeféjén rengeteg baktérium megtelepszik - akár 100 millió is, beleértve az E. coli-t, amely hasmenést okozhat.

Amy Schumernek Cushing-szindrómája van. Mi az?
#Cushing-szindróma
2024.04.15.

Amy Schumernek Cushing-szindrómája van. Mi az?

A színész és humorista, Amy Schumer elmondta, hogy Cushing-szindrómát diagnosztizáltak nála egy ritka hormonális rendellenességgel, amely akkor fordul elő, ha a szervezet kortizolszintje túl magas. De mi is a Cushing-szindróma és hogyan kezelhető?

Hepatitis E: tünetek, kezelés
#hepatitis E
2024.04.11.

Hepatitis E: tünetek, kezelés

A hepatitis E vírus a széklet útján és szájon keresztül terjed, valamint elkaphatják azok is, akik fertőzött vizet fogyasztottak, illetve fertőzött nyers sertés, vaddisznót fogyasztottak, illetve a rágcsálók húsától is el lehet elkapni.

Az arzénmérgezés tünetei és kezelése
#arzén
2024.04.09.

Az arzénmérgezés tünetei és kezelése

Magyarországon a legtöbb ivóvizet szennyező kémiai anyag az arzén. Vegyületei vízben nehezen oldódóak, színtelenek, szagtalanok és igencsak mérgezőek. A határérték feletti szennyezettség azonban arzén-felhalmozódáshoz vezet a szervezetben, amelynek döntő szerepe lehet a bőr-, tüdő-, hólyag és veserák kialakulásában. Ilyenkor elhúzódó mérgezés állhat a hátterében, de találkozhatunk akut mérgezés tüneteivel is.

Reumás láz: fiatalkorban lép fel leggyakrabban
#reumás láz
2024.04.02.

Reumás láz: fiatalkorban lép fel leggyakrabban

A reumás láz nevű súlyos megbetegedés a szívet, az ízületeket, az idegrendszert és a bőrt érintheti. Napjainkban szerencsére egyre ritkábban fordul elő. A betegség leggyakrabban kamaszkorban - 6-15 év körül - lép fel, mindkét nemben egyforma gyakorisággal.

Chlamydia - Amit tudnod kell róla
#nemi betegség
2024.03.21.

Chlamydia - Amit tudnod kell róla

A chlamydiák a baktériumoknál kisebb, sejten belül élősködő paraziták. A Chlamydia trachomatis által okozott betegség a fejlett társadalmakban a leggyakoribb nemi betegségnek és a meddőség vezető okának számít.

Menstruációs migrén: hogyan kezeljem?
#fej
2024.02.12.

Menstruációs migrén: hogyan kezeljem?

A migrén a fejfájás egy igen intenzív és fájdalmas formája, amelyet egyéb tünetek is kísérhetnek, mint például a hányinger és fény- és szagérzékenység. De miért épp azokon a bizonyos napokon fáj a fejünk is? És mit tehetünk ellene?

Húgyúti fertőzések
#húgyúti fertőzés
2024.02.06.

Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzések fiatal korban a második leggyakrabban előforduló bakteriális fertőzések. Ezek közé soroljuk a húgyhólyaggyulladást és a vesemedence gyulladását. Milyen tünetekkel jelentkezhet és mit tehetsz?

Amit az aftáról tudni érdemes
#afta
2023.12.19.

Amit az aftáról tudni érdemes

Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás-fehér hámhiány, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 százaléka találkozik az élete során és az esetek többségében visszatérő gondot jelent. Mitől alakulhat ki?

Milyen veszélyek leselkednek ránk télen?
#tél
2023.12.06.

Milyen veszélyek leselkednek ránk télen?

A téli időszakban nem csupán a megfázásos esetek gyakoribbak. Van néhány egyéb veszély, amivel mindenképp számolni kell a hideg időben. Lássuk, hogyan tehetünk a megelőzésükért!

A Neglekt-szindróma
#agyfélteke
2023.12.04.

A Neglekt-szindróma

A neglekt-szindróma során a beteg jobb agyféltekének lebenye károsodik, ezáltal a látott tárgyaknak csupán az egyik felét érzékeli. Ebből olyan furcsa dolgok is adódhatnak, hogy a beteg csak a fél cipőjét veszi fel, csupán a fél arcát borotválja le, vagy evés közben a tányérnak csak az egyik feléről eszik.

Stroke tiniknél – létezik?
#stroke
2023.10.16.

Stroke tiniknél – létezik?

Bár a legtöbb agyvérzés 65 éves és idősebb felnőtteknél fordul elő, bármely életkorban bekövetkezhet. A serdülőkorban előforduló stroke nem gyakori, de lehetséges.

Rövidlátás: mit kell tudni róla?
#rövidlátás
2023.10.14.

Rövidlátás: mit kell tudni róla?

A rövidlátók a közeli tárgyakat, személyeket élesen látják, a távolban lévő dolgok képe azonban nem a megfelelő helyre, hanem a retina elé vetül, ezért nem alakul ki éles kép.

Szorongás és pánikrohamok
#szorongás
2023.08.22.

Szorongás és pánikrohamok

A szorongás és a pánikrohamok intenzív félelemmel és aggodalommal járnak. Hirtelen törnek az emberre, és 15-30 percig tartanak, folyamatosan vagy ciklusosan jelentkeznek. Sokakat halálfélelem fog el, néhányan pedig attól félnek, hogy megőrülnek. A fiataloknál is gyakran előfordul.