Betegségek, gyógyszer

#Betegségek #gyógyszer

190 db cikk a témában

A hasmenés a nyaralást is tönkreteheti
#hasmenés
2024.06.23.

A hasmenés a nyaralást is tönkreteheti

Nem árt, ha már most teszünk azért, hogy a közelgő nyaralásról lehetőleg csak szép emlékeink maradjanak. A nyaralás alatt vagy hazaérkezés után kezdődő hasmenés felnőtteknél többnyire inkább csak kellemetlen, de gyermekeknél, időseknél akár kórházi kezelést igénylő kiszáradást is okozhat. A megelőzésben a probiotikumok szedése is segíthet.

Torokgyulladás nyáron
#torokgyulladás
2024.06.11.

Torokgyulladás nyáron

A torokfájás és -gyulladás nem csak a téli hónapokban jelentkezhet, sőt nyaranta közel félmillióan élik át tüneteket – a patikusok becslése szerint. Az okokról, a tünetekről és az orvosi kontroll jelentőségéről dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész szakorvos beszélt.

Szálka, tüske, üvegszilánk
#szálka
2024.05.31.

Szálka, tüske, üvegszilánk

Apró, kellemetlen sérülések, de ha elhanyagolod, komollyá is válhatnak. Könnyű elfeledkezni róluk, különösen, ha nem fájnak. Hogyan távolítsd el?

Mi az alvási apnoe?
#alvási apnoe
2024.05.27.

Mi az alvási apnoe?

Az alvási apnoe egy légzési rendellenesség, amely során az éjszaka folyamán ismételten leáll a légzés, a felső légutak részleges vagy teljes elzáródása (vagy összeomlása) következhet be, amely jellemzően a nyelv tövét és a szájpadlást érinti. Mit tehetsz ellene?

Övsömör vs. herpesz: mi a különbség?
#övsömör
2024.05.20.

Övsömör vs. herpesz: mi a különbség?

A genitális herpesznek és az övsömörnek van némi hasonlósága a kiütések megjelenésében. A herpesz és az övsömör összehasonlításakor azonban ezek különböző állapotok. Mit kell tudni róluk? Mi a különbség?

SLE - Szisztémás lupus erythematosus
#gyógyíthatatlan
2024.05.02.

SLE - Szisztémás lupus erythematosus

Az SLE a test több szervét érintő, gyógyíthatatlan autoimmun betegség, mely 90 százalékban a női nemet érinti. Leggyakoribb célpontjai a bőr, a vesék, és a szív. Milyen kilátásai vannak az SLE-ben szenvedő betegnek?

Fogkefe: cseréld rendszeresen!
#fogápolás
2024.04.21.

Fogkefe: cseréld rendszeresen!

A fogkeféd koszosabb lehet, mint gondolnád, ezért nem árt tudni, mikor kell lecserélned azt! Egy átlagos ember fogkeféjén rengeteg baktérium megtelepszik - akár 100 millió is, beleértve az E. coli-t, amely hasmenést okozhat.

Amy Schumernek Cushing-szindrómája van. Mi az?
#Cushing-szindróma
2024.04.15.

Amy Schumernek Cushing-szindrómája van. Mi az?

A színész és humorista, Amy Schumer elmondta, hogy Cushing-szindrómát diagnosztizáltak nála egy ritka hormonális rendellenességgel, amely akkor fordul elő, ha a szervezet kortizolszintje túl magas. De mi is a Cushing-szindróma és hogyan kezelhető?

Hepatitis E: tünetek, kezelés
#hepatitis E
2024.04.11.

Hepatitis E: tünetek, kezelés

A hepatitis E vírus a széklet útján és szájon keresztül terjed, valamint elkaphatják azok is, akik fertőzött vizet fogyasztottak, illetve fertőzött nyers sertés, vaddisznót fogyasztottak, illetve a rágcsálók húsától is el lehet elkapni.

Az arzénmérgezés tünetei és kezelése
#arzén
2024.04.09.

Az arzénmérgezés tünetei és kezelése

Magyarországon a legtöbb ivóvizet szennyező kémiai anyag az arzén. Vegyületei vízben nehezen oldódóak, színtelenek, szagtalanok és igencsak mérgezőek. A határérték feletti szennyezettség azonban arzén-felhalmozódáshoz vezet a szervezetben, amelynek döntő szerepe lehet a bőr-, tüdő-, hólyag és veserák kialakulásában. Ilyenkor elhúzódó mérgezés állhat a hátterében, de találkozhatunk akut mérgezés tüneteivel is.

Reumás láz: fiatalkorban lép fel leggyakrabban
#reumás láz
2024.04.02.

Reumás láz: fiatalkorban lép fel leggyakrabban

A reumás láz nevű súlyos megbetegedés a szívet, az ízületeket, az idegrendszert és a bőrt érintheti. Napjainkban szerencsére egyre ritkábban fordul elő. A betegség leggyakrabban kamaszkorban - 6-15 év körül - lép fel, mindkét nemben egyforma gyakorisággal.

Chlamydia - Amit tudnod kell róla
#nemi betegség
2024.03.21.

Chlamydia - Amit tudnod kell róla

A chlamydiák a baktériumoknál kisebb, sejten belül élősködő paraziták. A Chlamydia trachomatis által okozott betegség a fejlett társadalmakban a leggyakoribb nemi betegségnek és a meddőség vezető okának számít.

Menstruációs migrén: hogyan kezeljem?
#fej
2024.02.12.

Menstruációs migrén: hogyan kezeljem?

A migrén a fejfájás egy igen intenzív és fájdalmas formája, amelyet egyéb tünetek is kísérhetnek, mint például a hányinger és fény- és szagérzékenység. De miért épp azokon a bizonyos napokon fáj a fejünk is? És mit tehetünk ellene?

Húgyúti fertőzések
#húgyúti fertőzés
2024.02.06.

Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzések fiatal korban a második leggyakrabban előforduló bakteriális fertőzések. Ezek közé soroljuk a húgyhólyaggyulladást és a vesemedence gyulladását. Milyen tünetekkel jelentkezhet és mit tehetsz?