internet
#Betegségek

Az internetfüggőség depresszióhoz vezethet

2010.09.15.
2 perces olvasási idő

Azok a fiatalok, akik túl sok időt töltenek az internet előtt, hajlamosabbak a depresszióra - egy ausztrál kutatás szerint.

1990 óta új szenvedély jelent meg, ami hasonlít az alkohol vagy a kábítószer okozta függőségekhez, viszont ezt a korlátlan, hosszú távú internethasználat okozza. A mértéktelen internetfüggőség hatására az embernek megromlanak a kapcsolatai, megromlik az egészsége, a viselkedése agresszív lesz, és még számos más pszichiátriai problémát okoz.

„A szülőknek oda kell figyelniük gyermekünk online viselkedésére” – állítják a szakértők. Az internet rengeteg veszéllyel fenyegeti a fiatal felhasználókat, ezért feltétlenül oda kell figyelni, hogy gyermekeink milyen oldalakat látogatnak meg, mert ez a viselkedésüket nagyban befolyásolhatja, szakértői segítséget kell nekik nyújtani az internethasználattal kapcsolatban.

Az imént említett ausztráliai kutatás során megfigyelték azt, hogy az internet mértéktelen használata egy szellemileg kiegyensúlyozott, egészséges fiatalnál is depressziót okozhat hosszú távon. A kutatás során 13-18 éves kínai fiatalokat figyeltek meg.

A kutatás kezdetén a tesztalanyok 6,2 százalékának voltak internetfüggőségi problémái, és a tesztalanyok 0,2 százaléka mutatta fóbiák jeleit.

Kilenc hónappal később újból megvizsgálták a tesztalanyokat és 8,4 százalékuk lett depressziós, a fóbiásoknak nem nőtt a létszámuk A depresszió kialakulásának kockázata két és félszer akkora volt azoknál a fiataloknál akiknek internet felhasználási problémáik voltak.

Habár nincs összefüggés az internethasználat és a különböző fóbiák kialakulásával, a kutatók megjegyezték hogy ezek a problémák a függőség-szerű internethasználat következtében nagyobb eséllyel idézhetik elő a depressziót. Nagyon fontos, hogy időben felismerjük az internetfüggőség jeleit, és ezzel megelőzzük a depresszió kialakulását.

Az világháló elszigeteli az embereket, ismeretlenek osztják meg velünk gondolataikat, többek közt ez a depresszió előidézője.

A gyerekek többnyire azért válnak internetfüggővé, mert a baráti körük is állandóan az internethez van kötve. Ez korunk nagy problémája, ráadásul a mértéktelen internethasználat így családokat is képes felbomlasztani. A függőséget többnyire az interneten lévő alkalmazások okozzák, ilyen például a szerencse- és videojáték, vagy a pornográfia.

Ezek a körülmények nagyon rontják a fiatalok lehetőségeit, hiszen ebben a korban keresik a helyüket a világban, és az internet által egy valótlan világba kerülnek. Így nem tesznek szert igazi kapcsolatokra, barátokra, és egy mások által megalkotott világ részesei lesznek.

Az egyetlen dolog, amit a szülők tehetnek, hogy figyelik, gyermekeik milyen oldalakat néznek meg, és limitálják az internetezéssel töltött időt.

(G.V.)