szexting
#Vágyak

Mit tehetsz, ha a meztelen fotóid az interneten kötnek ki?

2023.10.03.
2 perces olvasási idő

Megalázottság érzése és felháborodás a bizalmad elárulása miatt – valószínűleg ezek az érzések töltenének el, ha ilyen helyzetbe kerülnél. El tudod képzelni, hogyan reagáltak a legsikeresebb hírességek, amikor online megtalálták a meztelen képeiket? Képzeld magadat a helyükbe!

Először is, az önvádaskodást később is elkezdheted, most ne ezzel foglalkozz! Sokkal produktívabb, ha megpróbálsz megküzdeni a helyzettel, hogy a rólad készült intim képek nyilvánosságra kerültek.

1. Tanulj belőle

Megbíztál valakiben annyira, hogy megmutasd neki egy személyes és intim oldaladat, de egyedül az tehet róla, hogy megsérült a privát szférád, aki úgy döntött, hogy megosztja a képeidet online. Nem kérted, hogy így történjen, nem buzdítottad; valami, amit bizalmasan megosztottál valakivel, nyilvánosságra került, de nem általad. Ne ostorozd magadat, viszont legyen ez egy jó lecke ahhoz, hogy máskor ne fordulhasson elő hasonló dolog.

2. Mondd el a szüleidnek

A szexualitásod és a szüleid az életed két külön része, amiknek ideális esetben ritkán kell találkoznia. De ebben az esetben tényleg az a legjobb, ha te mondod el nekik, és nem egy másik családtagtól vagy egy Facebook hozzászólásból kell megtudniuk a dolgot. Ne feledd, hogy a szüleid szeretnek, és az ilyen helyzetekben képesek neked megadni azt a támogatást és vigaszt, amire szükséged van.

3. Vedd körül magad a megfelelő emberekkel

Tölts sok időt azokkal, akikben a legjobban bízol, hiszen ők tudni fogják, mitől érzed majd magad jobban, és biztosan nem fognak ítélkezni amiatt, ami történt. Amikor ilyen súlyosan megsértették a privát szférádat, létfontosságú, hogy számítani tudj olyan emberekre, akikben biztosan megbízhatsz.

4. Tartsd meg a beszélgetéseket, előzményeket

Tarts meg minden bizonyítékot, ami a telefonodon vagy a gépeden van a képek feltöltőjével folytatott üzenetváltásokról. Minél több bizonyítékod van, hogy nem buzdítottad a meztelen fotók online feltöltésére, és hogy csak jóhiszeműségből küldted őket, annál nagyobb valószínűséggel tud a rendőrség vádat emelni az elkövető ellen.

5. Próbáld meg eltüntetni őket

Tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy leszedd a kérdéses képeket a weboldalakról, amiken megjelentek. Nézz utána, hogyan kell olyan e-mailt írni, ami a képek azonnali eltávolítását kérvényezi. Ez a megfelelő eljárási mód, ugyanis ha nem tartja be az utasításodat, akkor nagy bajban lesz az oldal szerkesztője, amikor az ügyvédek is előkerülnek.

6. Értesítsd a rendőrséget

Jóllehet, a szituáció kegyetlenül zavarba ejtő, nem szabad elfelejtened, hogy egyben bűntény is, amiért a tettest meg kell büntetni. Ne titkold el és várd, hogy magától megoldódjon. Szólj a rendőrségnek és jelentsd, mi történt!

7. Legyél te az érettebb

Ha online kiszivárogtak a meztelen képeid, legyél te az érettebb, és ne csináld ugyanezt az elkövetővel, ha vannak róla hasonló képeid. Noha a bosszú édesnek tűnik, emlékezned kell, hogy bűntény ilyet tenni, és a férfiakat nem mindig gúnyolják ki vagy ítélik el annyira a pucér online képeikért, mint a nőket.

Valószínűleg most arra gondolsz, hogy eleve nem is kellett volna ilyen képeket készítened magadról. Persze ez a nyilvánvaló védekezési mód, ha nem akarod, hogy valami nyilvánosságra kerüljön online, de még a legbölcsebb emberek is követnek el hibákat. Ha a barátaid közül történne ilyesmi valakivel, a barátjaként mindenképpen támogatnod kell, és nem ítélkezhetsz felette!

(KamaszPanasz - B.Zs.)