hpv
#Vágyak

Nyolc HPV-tévhit

2023.02.06.
2 perces olvasási idő

A humán papillomavírus (HPV) a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírus manapság, melyet élete során a szexuálisan aktív férfiak és nők jelentős hányada elkap. Az első tévhit, hogy kevesen találkoznak vele életük során. A vírus a méhnyakrákos esetek 80-90%-ában kimutatható, ezért nagyon fontos a megfelelő védekezés ellene.

Minél több partnered van, annál nagyobb a lehetősége annak, hogy te is megfertőződj. A HPV-t már az első aktus közben elkaphatod, akár viselsz óvszert, akár nem. Valójában azoknak az embereknek a 80%-a, akik elkapták a vírust, körülbelül négy eddigi partnert tartanak számon - állítja Nancy Kiviat, a Washingtoni Egyetem HPV-vírus kutatásával foglalkozó kutatócsoportjának igazgatója. De az emberek többségénél semmilyen tünet nem mutatkozik, és talán soha nem is tudják meg, hogy ők is betegek.

Az óvszer véd a HPV ellen?

Tény: Az óvszer csökkenti az esélyét annak, hogy elkapd a HPV-t, de nem zárja ki teljesen a kockázatát. A szexuális együttlét mellett a HPV bőrről bőrre is terjedhet, és azok a helyek, amelyeket nem fed gumi, megfertőződhetnek. Valójában bárhol átadhatjuk a fertőzést - akár az ujjunkkal is. Ez azt jelenti, hogy még a szüzek is megfertőződhetnek. Nem kell, hogy szemölcseid vagy egyéb tüneteid legyenek ahhoz, hogy megfertőzd partnered. Nincs tökéletes védekezés a HPV ellen, kivéve, ha semmilyen nemi életet nem élsz.

Áttörő megoldást jelent azonban a HPV elleni védőoltás, amelyet 2014-től Magyarországon is megkaphatsz akár térítésmentesen is.

Nemi élet nélkül

A férfiaknak nem kell aggódniuk a HPV miatt?

Tény: A férfiak ugyanannyira hajlamosak arra, hogy elkapják a HPV-t, mint a nők. Azok az emberek, akik orálisan elégítik ki partnerüket, ugyanúgy megfertőződhetnek a vírussal, hiszen az szájnyálkahártya- és garattáji tüneteket is okozhat.

A HPV vakcina okozhat mentális problémákat?

Tény: Nem igazolódott, hogy mentális retardációt okozna a vakcina. Amióta az oltást bevezették, több millió vakcina került beadásra. Nincs alapja annak, hogy azt feltételezzük, hogy a HPV vakcina agyi, vagy más egészségügyi problémát okozna.

A HPV minden fajtája rákhoz vezethet?

Tény: Jelenlegi adataink szerint több mint 150 fajtája van a HPV-nek, de nem mind terjed nemi úton. A papilloma egy orvosi kifejezés a vírusos szemölcsre, és hiszed vagy sem, a szemölcsök a kezeden és a lábadon szintén a HPV-től alakulnak ki, pl. uszodalátogatás után.

Szerencsére nem terjednek könnyen, és az ezeket okozó HPV törzsek nem hozhatók összefüggésbe a rákkal. De a HPV körülbelül 40 fajtája terjed szexuális úton. Van, ami a nemi szerveken és a végbél környékén szemölcsöket okoz, és van, ami rákkeltő. A HPV a méhnyakrák kialakulásával hozható szoros összefüggésbe, de a rosszindulatú hüvelyi, végbéltáji, illetve pénisz-daganatok kialakulásában is szerepe van.

Mindenki, aki magas fokozatú HPV-fertőzött, rákos lesz?

Tény: A méhnyakrák kialakulása függ a vírustörzsektől, illetve a szervezet immunrendszerének állapotától is. A korai felismerés érdekében a nemi életet élő nőknek évente ajánlott méhnyakrák-szűrésen résztvenniük.

A HPV kezelhető?

Tény: Néhány nemi betegség, mint a gonorrhea és Chlamydia baktérium alapú, ezért kezelhető antibiotikummal. A HPV ellen speciális kezelés nincs, az immunrendszered erősségétől függ, hogy legyőzöd-e, vagy sem. Az esetek többségében az immunrendszer leküzdi a vírust.

A HPV vakcinákkal lehet csak a méhnyakrákot megelőzni?

Tény: A HPV vakcinák mellett a rendszeres méhnyakrák-szűrés a legjobb módja a méhnyakrák megelőzésének. A méhnyakrák-szűrés képes felfedezni a HPV által előidézett legapróbb változásokat is szervezetünkben. A HPV okozta daganat lassan alakul ki, eleinte tüneteket sem okoz. Ha rendszeresen látogatod az orvosod, sokkal nagyobb esélye van annak, hogy még idejében felfedezzétek és kezeljétek a bajt.

(KamaszPanasz - Gy. Z.)