hpv
#Betegségek

A HPV okozta nemi fertőzések

2022.09.21.
1 perces olvasási idő

A HPV a humán papillomavírus rövidítése, mely az egyik leggyakrabban előforduló szexuális úton terjedő kórokozó. Több mint 130 típusa ismert.

Leggyakrabban szexuális úton adódik át, de megfertőzheti anya a gyermekét a szülés során. A betegség már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőző.

HPV és méhnyakrák

Bizonyos HPV-típusokról ismert, hogy rosszindulatú daganatos átalakulást indíthatnak be. Ezt főképp a méhnyakrákkal kapcsolatban vizsgálták. Emiatt HPV-pozitív nők esetében a rákszűrés gyakrabban negyedévente javasolt.

A HPV "szemölcsöket" okoz a bőrön és a nyálkahártyákon. Becslések szerint a harmadik leggyakoribb nemi betegség a humán papilloma vírus okozta szemölcsös elváltozás (Condyloma accuminatum) a nemi szerveken.

Terjedése, tünetek

A fertőzés átvitelének feltétele a közvetlen kontaktus. Leggyakrabban szexuális úton adódik át, de megfertőzheti anya a gyermekét a szülés során. Ilyenkor a gyermek gégéjén alakulnak ki a növedékek.

A vírus a hámsejtben szaporodik, azokat fokozott növekedésre, osztódásra serkenti. A látható szemölcs nem más, mint körülírtan felszaporodott hámsejtek tömege, melyek mérete igen változatos lehet.

A nemi szerveken kialakuló Condyloma accuminatum lappangási ideje igen hosszú, 3-8 hónap is lehet. A betegség már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőző.

Férfiakon leggyakrabban a makk környékén, a húgycső-nyílás körül, a végbélnyílás közelében jönnek létre, a panaszt nem okozó, néha igen nagyra is megnövő, érdes felszínű, bőrszínű szemölcsök.

Nők esetében általában a kisajkak belső felszínén, de akár a hüvelyben is növekedhetnek. A kórkép megállapítása egyszerű megtekintéses vizsgálattal is lehetséges. A legtöbb esetben sorra kerülő kivizsgálás az esetlegesen társuló, egyéb nemi betegségek megállapítására illetve kizárására irányul.

A HPV-fertőzés kezelése

A betegség kezelése többféleképpen is lehetséges, léteznek különféle ecsetelők, de a kiterjedt növedékek általában csak sebészi úton távolíthatóak el. Ez történhet fagyasztással, elektro-sebészettel, az elváltozás lekaparásával egy éles kanálszerű eszköz segítségével, de kimetszéssel vagy lézeres műtéttel is.

Használatban vannak különféle kenőcs formátumú helyi ún. immunmódosító szerek, melyek szintén hozzáférhetőek Magyarországon is.

A kiújulás megelőzésére a hosszú lappangási idő miatt rendszeres ellenőrzés szükséges, hiszen a beavatkozáskor még tünetmentes helyeken is lehetnek befertőződött sejtek.

(Webbeteg)