hpv
#Vágyak

HPV és a méhnyakrák

2023.11.09.
1 perces olvasási idő
+18 Az oldal nyíltan foglalkozik a szexualitással, megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

Körülbelül két évtizeddel ezelőtt a szakértők kapcsolatot fedeztek fel a HPV (Human Papillomavirus) vírussal való fertőzöttség és a méhnyakrák kialakulása között. Azóta sok kutatás eredményeként még több információjuk van a tudósoknak arról, hogyan vezethet a HPV vírus a méhnyakrák megjelenéséhez.

A HPV vírusról

Nagyjából 100 féle HPV vírus létezik, amelyekből körülbelül 30 okoz valamilyen nemi fertőzést. HPV és a méhnyakrákNémelyik nemi szemölcsöket okozhat, valamint méhnyakrák kialakulásához is vezethetnek. A többi 70 féle vírus szintén okozhat fertőzéseket és szemölcsöket a test többi részén is, például a kézen.

Nagyon sok szexuálisan aktív nő és férfi találkozhat ezzel a vírussal élete során. A többségük nem is tud róla, hiszen a HPV vírus nem jár észrevehető tünetekkel, és gyakran nem okoz semmiféle betegséget. Előfordul az is, hogy a test leküzdi a vírust. Ez az „öntisztulás” nagyjából két évet vesz igénybe.

A HPV vírus néhány típusa, például a HPV 6 és HPV 11 nemi szemölcsöket okoz. Ezek a szemölcsök nagyon ritkán függnek össze a méhnyakrák kialakulásával, ezért ezeket a típusú vírusokat kevésbé veszélyesnek tartják a méhnyakrák kialakulása szempontjából.

HPV és méhnyakrák

Bizonyos HPV vírusokat igen veszélyesnek minősítettek, hiszen ezek abnormális sejt-elváltozásokat, valamint gyakran fogamzóképességet/nemzőképességet befolyásoló rákot okoznak: ide tartoznak a méhnyakrák, valamint a szeméremajkak, a végbélnyílás és a pénisz rákos megbetegedései is.

Szakértők szerint ezeknek a fajta rákos betegségeknek a kialakulása (több mint 99%-ban) összefügg a legveszélyesebb HPV vírusok meglétével. A HPV vírusok közül a legveszélyesebbnek megnevezett a 16-os és a 18-as típusú vírusok, amelyek körülbelül 70%-a vezet rákos megbetegedés kialakulásához.

Ha a test képes leküzdeni a vírust, akkor a sejtek képesek regenerálódni. Ha viszont ez nem sikerül, akkor a méhnyak sejtjei elkezdenek abnormális módon osztódni. Ez rákot megelőző változásokhoz, de rosszabb esetben akár méhnyakrákhoz is vezethet.

A HPV terjedése

A HPV típusai és a nemi fertőzések közötti kapocs a szexuális együttlét, azon belül is elsődlegesen a bőrérintkezés a legfontosabb a döntő. A HPV vírus orális szex során is terjedhet. A vírus kialakulásának esélye bizonyos rizikófaktorok hatására nő:

  • szexuális partnerek száma az egyén élete során (a veszély annál nagyobb, minél nagyobb ez a szám)
  • fiatal kor: a 20 és 24 év közötti nők legnagyobb része fertőzötté válik, viszont egy részük szervezete képes meggyógyítani önmagát
  • azok a nők, akik olyan férfivel létesítenek szexuális kapcsolatot, akik más partnerrel is aktív szexuális életet élnek

(H.I. - www.webmd.com, Lektorálta: Dr Lesznyák Judit)