Tinik
#Vágyak

Te jártál már tiniambulancián? Mi igen!

2014.04.01.
3 perces olvasási idő

Voltak már súlyos drámák a rendelőben: amikor kiderült a fiatal lányról, hogy terhes, az édesanya egy hatalmas pofont adott a gyermekének - meséli a nőgyógyász. Nemrég egy tiniambulancián jártunk, tapasztalatainkat itt olvashatod.

Míg a felnőttek körében végzett abortuszok száma évről évre csökkenőben van, addig a fiatalkori terhesség-megszakítások száma stagnálást mutat: a 14-15 éves közötti korosztályból havonta egy fiatal jelentkezik hozzánk abortuszra - tudtuk meg dr. Bacskó Györgytől, a Kenézy Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának főorvosától.

A legtöbb városban találunk tini ambulanciát, ahol a nőgyógyászati szűrővizsgálatok mellett megismertetik a kamaszokat a fogamzásgátló módszerekkel, a védekezéssel, felírják számukra a szükséges készítményeket, és emellett abortusz prevenciós tanácsadást is végeznek.

A debreceni tiniambulanciára a 14 és 18 év közötti lányokat várjuk, hétköznapokon és ügyeleti időben. A délutáni, csendesebb időszakban, hétköznapokon, 14 óra után több idő jut a fiatalokra, illetve nem kell szégyenkezniük a többi beteg előtt a váróteremben - mondja a főorvos. Évente mintegy félezer kamasz keresi fel a debreceni ambulanciát. Nem beutaló köteles a rendelés, előjegyzés sem szükséges.

Nincs tudatosság

Fontosnak tartjuk a megelőzést, a felvilágosítást, bár azt tapasztaljuk, hogy sok mindent tudnak a kamaszok a szexuális együttlétről, de amikor abba a helyzetbe kerülnek, nem gondolnak a védekezésre. Megfigyelhető, hogy gyorsabban érnek a mai lányok, a menses ideje előbbre kerül, hiányzik azonban a tudatosság, a szülők pedig nem minden esetben adnak tanácsot a gyermeküknek.

Az első találkozás a nőgyógyásszal mindig nehezebb, általában a szülőkkel érkeznek a fiatalok, volt már arra is példa, hogy a lány a barátjával várakozik a rendelő előtt. Hogy ki, mikor jön? Általában akkor, amikor már megtörténik a baj, kérdés azonban, hogy mekkora az a baj, nem beszélve az időfaktorról.

72 órán belül

Ha védekezés nélküli együttlét után kimarad a menses, a tini megijed, és vásárol egy terhességi tesztet, ennek eredményétől függően pedig elmegy a nőgyógyászhoz, ahol aztán kiderül, hogy valóban terhes-e. A jó az, ha nem vársz hetekig, és nem bízod másra a döntést, hanem azonnal cselekszel - ez lenne az elfogadott. Nagyon fontos még emellett a védekezés, figyelembe véve a ránk leselkedő szexuális úton terjedő betegségeket is.

Amennyiben a védekezésbe hiba csúszott, vagy nem történt védekezés, és fennáll a nem kívánt terhesség veszélye, megoldást jelenthet a sürgősségi fogamzásgátlás. A nőgyógyász azt mondja, nem szabad tehetetlenül várakozni, minél hamarabb el kell menni az orvoshoz. 72 órán belül még általában nagy valószínűséggel elkerülhető a terhesség az esemény utáni tabletta alkalmazásával.

Nagy kincs az első

Fontos szem előtt tartani, hogy az abortusz akár visszafordíthatatlan károsodást is előidézhet a nők szervezetében, nemegyszer okozhat meddőséget. A fiatalt jobban megviselheti lelkileg is az első beavatkozás, mint egy felnőttet.

Ez nem azt jelenti, hogy az orvosok lebeszélik a fiatalt az abortuszról, amennyiben már csak ez az egyetlen út, de figyelembe kell venni, hogy életre szóló az első teherbeesés, akár tervezett, akár nem. Idősebb lányok esetében a gyermek megtartása is reális, de ezt nekik és a szüleiknek kell eldönteniük.

A megrázó élmény feldolgozásához pszichológus segítségét lehet kérni. A pszichológusok és a szexológusok szerint a nehéz helyzetbe kerülű fiatalok esetében döntő jelentőségűek általában a csecsemő- és kisgyermekkori történéseket, a szülők - elsősorban az anya - szerepe és viselkedése, de az iskolák szerepe is meghatározó a felelősségteljes viselkedés kialakításában. A pszichológusok és szexológusok szerint komplex módon kell értelmezni a problémát, és nyíltan kell beszélgetni a problémákról. Gondot jelent, hogy a családokban szokás tabuként kezelni a szexualitást, a védekezést. Gond az is, hogy ciki manapság óvszert vásárolni, pedig éppen azokra kellene felnézni, akik előrelátóak, vigyáznak a saját egészségükre és tudatosan, felelősségteljesen alakítják a jövőjüket.

Felvilágosítás az iskolában

Óriási szükség van a felvilágosító programokra, elsősorban az elzárt, kisebb településen élő gyermekek számára, akik kevesebb információhoz jutnak - véli Kaáli Eszter, a Magyar Orvostanhallgatók Szövetségének koordinátora, aki maga is tart felvilágosító előadásokat, általában az osztályfőnöki órák keretében.

Az általános iskolai program célja a prevenció, a szexuális felvilágosító előadásokat ötödik osztálytól egészen a tizenkettedig évfolyamig tart. Háromféle előadás van: egy az 5-6., külön a 7-8. osztály számára, valamint a 9-12. osztályoknak - sorolja a szakember. Amennyiben az iskolának van rá igénye, a fiúk és a lányok számára külön-külön is megtartjuk az előadásokat - tette hozzá Kaáli Eszter.

(Szerző: T.A., újságíró)