fertőzés
#Vágyak

Hogyan előzd meg a nemi betegségeket?

2024.01.11.
1 perces olvasási idő

A szexuális élet nem csupán az örömökről szól. Tudatos és felelősségteljes hozzáállást igényel, hiszen hátulütői is lehetnek annak, ha rendszeres nemi életet élsz. Összegyűjtöttük, hogy milyen óvintézkedéseket érdemes tenni, hogy elkerüld a szexuális úton terjedő fertőzéseket.

Tudtad, hogy aki egyszer már volt fertőzött, sajnos nagyobb eséllyel lesz újra az? Hátterében az áll, hogy a fertőzések gyulladást okoznak a hüvely hámján, ami károsítja a vérereket, ez pedig még alkalmasabbá teszi a szövetet a kisebb kórokozók, például vírusok és baktériumok megtapadására. A HIV-vírus fertőzést például - ami az egyik legveszélyesebb a szexuális úton terjedő betegségek közül - ezek a körülmények méginkább elősegítik. A mindennemű szextől (vaginális, orális, anális) való tartózkodás a leghasznosabb módszer a különböző fertőzések kiküszöbölésére, de léteznek kevésbé „drasztikus” módszerek is.

fertőzés megelőzése

Mindig használj óvszert

A gumióvszer használata fontos minden típusú szex közben, még a ciklusod alatt is, hiszen ez az egyetlen olyan védekezési módszer, amely megóv a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben. A többi fogamzásgátló mód (például tabletták, hüvelyi spirálok, pesszárium) alkalmas a nem kívánt terhesség megelőzésére, de a szexuális úton terjedő betegségek ellen nem védenek!

Vizsgáltasd ki, és kezeltesd is magad

Ha bármi olyan tünetet tapasztalsz, amely esetlegesen a szexuális úton terjedő fertőzések egyikére utalhat (pl. égő, viszkető érzés, bőrelváltozás a nemi szerven, stb.), rögtön menj orvoshoz, vizsgáltasd meg magad, és szükség esetén kezeltesd is. Tartsd magad távol a szextől addig, amíg ki nem derül a vizsgálatok eredménye. Ha fertőzést találnak nálad, érdeklődj az orvosodnál, hogy a partnerednél milyen kezelési lehetőség jöhet számításba, hogy elkerüljétek az újabb fertőzés veszélyét.

Oltasd be magad

HPV-vírus esetén létezik olyan védőoltás, amellyel csökkentheted a vírus azon típusaival történő fertőződés veszélyét, amik a későbbiekben méhnyakrákot okozhatnak. Szakértők ajánlása szerint minden 13 és 26 év közötti nőnek szükséges lenne megkapnia ezeket az oltás-sorozatokat, hogy megvédjék magukat a HPV-vírustól.

Kölcsönösen monogám kapcsolatot alakíts ki

Ha már tudod, hogy te is és a partnered is mentes ezektől a fertőzésektől, maradjatok hűségesek egymáshoz. A szexuális úton terjedő fertőzések komoly hatással lehetnek az egészségedre, a szexuális életedre és még az életedet is kockáztathatják, viszont ha megteszed a megfelelő óvintézkedéseket, azok segítségedre lehetnek abban, hogy egy egészségesebb és biztonságosabb jövőt biztosíts magadnak és a partnerednek.

(KamaszPanasz - H.I. - everydayhealth)