fiú
#Vágyak

Nemi erőszak: veled is megtörténhet!

2011.03.28.
3 perces olvasási idő

Valószínűleg azt gondolod, hogy ez veled soha nem történhet meg, pedig ezt nem tudhatod. Nem lehet előre kiszámolni, hogy mikor kerülsz olyan helyzetbe, hogy neked vagy a barátodnak, esetleg családtagjaidnak szüksége lesz a segítségedre! Ezért fontos, hogy tudatosítsuk a tényeket és ne legyintsünk rá, hogy velünk úgysem történhet meg!

Miért kell a fiúknak tudni a nemi erőszakról?

Hiába tudjuk, hogy majdnem minden negyedik ember valamilyen nemi betegség hordozója, mégsem gondolunk bele abba, hogy közvetlen közelünkben, a rokonságunkból is valaki érintett. Egy nemi erőszakot elkövető ember pedig, valószínű, hogy itt él a közelünkbe, sőt mi több lehet, hogy jól ismerjük, sőt talán még ezt a cikket is olvassa.

Az ilyen emberek nagy része ugyan úgy él, mint mi. Az életmódja semmiben sem különbözik a miénktől. És szinte biztos – még ha nem is él a környezetünkben ilyen ember – de már találkozott szexuális zaklatóval. Hiszen ők nem mumusok, vagy más, agyunk által kreált teremtmények: ők igazi és (látszólag) rendes emberek!

Akik segítségre szorulnak

Ezekről a dolgokról való gondolkodás, talán kicsit izgatottá és feszültebbé tesz téged. Hisz bárki a közvetlen közeledben akivel jó baráti kapcsolatot ápolsz potenciális támadód lehet. Ijesztő, de ez a valóság. De sokkal inkább aggódnunk kéne azok iránt, akit megerőszakolnak, vagy meg akarnak erőszakolni: esetleg segíteni neki, hogy ne élje le rettegésben az életét! Beszélni vele őszintén! Hisz ne feledd, sok áldozat nem mer róla beszélni.

A megerőszakolt emberben általában mély nyomok vannak, ezért nagyon nehéz bármit is kiszedni belőle, de ennél is nehezebb potenciális áldozatnak lenni és egy elkövetőt megállítani. Ugyanis bárki által visszaesővé vállhat egy korábbi elkövető. Így – akár a már büntetésüket leült elkövetők is – újra veszélyt jelenthetnek. És bár őket már figyelik, éppen ezért szűkös időkeretben „dolgoznak” és konkrét tervvel érkeznek, nehogy újra lebukjanak.

A következmények

Sajnos a nemierőszak-áldozatoknak törődniük kell a későbbi következményekkel is. Sokszor az emberek előítéletekkel lesznek az áldozatokkal szemben, kritikáik pedig fájóak, de korántsem igazak. Ami ezt okozza az sajnos az-az egyértelmű társadalmi beidegződés, hogy például a bíróságokon is az áldozat sokszor többet hallja, hogy ő volt hibás, mint maga az elkövető!

Biztos vagyok benne, hogy senki sem szeretne áldozat lenni és, hogy te sem szeretnéd, ha valaki a közvetlen közeledben áldozattá válna, legyen szó barátaidról vagy családodról egyaránt. Szintén biztos vagyok abban is, hogy nagyon kevesen akarnak elkövetők lenni, és nagyon minimális azok száma is akik, erőszakot szeretnének.

A tudatosítás fontossága

Most valószínűleg azt gondolod, hogy ez veled soha nem történhet meg, pedig ezt sohasem tudhatod. Nem tudod előre kiszámolni, hogy mikor kerülsz olyan helyzetbe, hogy neked vagy a barátodnak, esetleg családtagjaidnak szüksége lesz a segítségedre! Ezért fontos, hogy tudatosítsuk a tényeket és ne legyintsünk rá, hogy velünk úgyse történhet meg!

Mióta ez a tudatosítás elindult, néhány országban, ha nem is őrületes ütemben, de a szexuális bántalmazások aránya elkezdett csökkeni.

Egy igaz történet:

"Most megkérlek, hogy értsd meg azt, amit mondok, ez nekem is személyes és nehéz ugyanúgy, mint neked. Én egy szexuális zaklatás túlélője vagyok. Mindössze alig lehettem 11 éves mikor az-az ember, aki kisgyermekkorunk óta a hajunkat vágta elkezdett zaklatni. Túléltem egy bandatámadást is 12 évesen, amikor egy pasikból álló, csapat rám szállt. És az önkéntes munkámból adódóan többször elhívtak munka után, hogy találkozzak velük. Túléltem egy randi-molesztálást is a középsuliban.

Éppen csak le akartam ülni azzal az emberrel, akit nagyon szeretek a partra, és pillanatokon belül már azon kaptam magam, hogy a levegőért küszködök, mert a számba nyomta a péniszét. Sikerült túlélnem még egy ilyen támadást, a húszas éveimben, ekkor egy barátom házába voltam, ahol nagylelkű gesztusnak tűnt, hogy aludjak ott, mert fáradt voltam. Aztán egyszer csak arra ébredtem, hogy a ruháim egy része már nincs rajtam ő pedig meg akar erőszakolni. És néhány évvel ezelőtt, pedig szintén egy közeli ismerős próbálkozott, de szerencsére nála elég hamar megláttam a bajt, így nem történt semmi.

A dédnagyanyámat 76 évesen megerőszakolták és meggyilkolták. Senki nem mesélt nekem róla, amíg fel nem nőttem. Pedig ő biztos, hogy nem hordott rövid szoknyát, nem kellegette magát, és nem kiabálta az utcán, hogy imádja a szexet. Egy olyan ember, akit szerettem, aki közel állt hozzám, és mégis megtámadták. A barátom, aki egy intézetben nevelkedett, az intézet nevelői molesztálták háromszor is. Sajnos velünk is megtörténhet. Sem dédnagyanyám sem pedig én nem öltöztünk kirívóan. Mégis mindkettőnk áldozattá vált.

Ezek után természetesen a társadalom elítél, hisz ránk hárítja a felelősséget, mert a mi hibánk is! – alapon. De igazából ezt a zaklató tette nem mi! Nem a barátom hibája volt az, hogy megerőszakolták! És nem azért erőszakolták meg, mert úgy gondolták, nekik ennyi jár azért mert felnevelték, hanem mert egyszerűen így éreztek. Szóval, azon túl, hogy jelenlegi munkám során sokat foglalkozok a tinikkel és az őt ért zaklatásokkal, bennem és mély nyomot hagytak az emlékek, és valószínűleg az életemre is kihatással voltak.

Mint a legtöbb ember, úgy én sem szeretek a nemi erőszakról és a szexuális zaklatásról beszélni, sőt remélem soha többé nem is kell. Talán pont ez az, ami még sebezhetőbbé tesz egy nemi erőszak túlélőt. Több ezer ember látja, hallja, vagy olvassa, hogy ő vele mi történt. De muszáj róla beszélni! Hisz attól, hogy csak elhatározzuk, hogy majd beszélünk róla semmi sem lesz jobb!

Nem kérek tőled semmiféle szívességet, hogy akadályozd meg, hogy valakit megerőszakoljanak, vagy bántalmazzanak, mert ez szinte lehetetlen. Csak egyszerűen azt kellene megérteni a mai társadalmunknak, hogyha valakit nem erőszakolnak meg, vagy elmenekül a zaklatás elől, attól még ő nem hős! Maximum emberséges! Sajnos a mai világban ugyanis sokan nézik le, vagy bélyegzik meg azokat, akik nemi erőszak áldozatai lettek. Ez a sorozat azért íródik, hogy beszéljünk olyan témákról, amiről a mai társadalmi viszonyok miatt szinte lehetetlen. Sokan ezelől a téma elől elmenekülnétek, és nem beszélnétek róla. De én beszéltem, csak azért, hogy segítsek nektek! Nekem is nehéz, de most majd rajtad lesz a sor! Ha hasonló gonddal küzdesz, mint én nyílj meg valakinek, ha pedig nem bízol senkiben, hát keress fel egy pszichológust, talán ő is segíthet!"

(Cs. B.)