std
#Vágyak

Nemi betegségek tesztje az orvosnál

2016.01.22.
5 perces olvasási idő

A szexuális úton terjedő betegségek (STD-k) vizsgálatára számtalan módszer van. Hogy megtudd, neked melyik vizsgálati módszerre van szükséged, és az mivel jár, olvasd el cikkünket!

Ha szexuálisan aktív vagy és több partnerrel is érintkeztél már, akkor valószínűleg ezerszer hallottad, hogy mindig védekezned kell, és ha szükséges, fel kell keresned az orvosodat. De valójában mire is kell gondolnunk egy rutin STD-teszt esetén? Nos, erre keressük most a választ.

Sajnos vannak olyan nemi betegségek, mint például a HPV vagy a genitális herpesz, amelyeknél csak a leginkább veszélyeztetett csoportokat tesztelik, továbbá azokat, akik valamilyen tünetet tapasztalnak. Vagyis ha meg is kéred az orvosodat, hogy vizsgáljon meg minden szexuális úton terjedő betegségre, és ő el is végzi a szükséges vizsgálatokat, még akkor sem lehetsz teljesen biztos abban, hogy nem fertőződtél meg valamilyen STD-vel.

Persze felmerül a kérdés, hogy akkor hogyan lehetsz teljes biztonságban. Nos, teljesen biztos csak akkor lehetsz magadban, ha nem élsz nemi életet. Ha szexuálisan aktív vagy, és eddig nem csak egyetlen, nem fertőzött emberrel feküdtél le, akkor mindenképpen vizsgáltasd meg magad az egészséged érdekében. Nézzük, melyek a legfontosabb vizsgálatok!

Rutin STD-vizsgálatok

Nőknekcsók

Az egyik talán legfontosabb és legelengedhetetlenebb vizsgálat a PAP-teszt. Ezzel a teszttel a méhnyakról vesznek mintát, és megvizsgálják, hogy van-e rákos elváltozás. A méhnyakrák ugyanis az egyik leggyakoribb következménye az egyik legismertebb szexuális úton terjedő betegségnek, a HPV-nek.

A PAP-tesztet azoknak a lányoknak ajánlják, akik már elmúltak 21 évesek. Mindenképpen elvégzendő az első együttlét után számított 3 éven belül. Ha nem váltogatod a szexpartnereket, továbbá az utóbbi 3 év eredményei rendben vannak, akkor nem szükséges, csak 2-3 évente felkeresni az orvosodat.

Szintén rutinvizsgálatként ajánlott a 25 év alatti nők számára a Chlamydia-teszt.

Férfiaknak

Ha a nemi életük tünetmentes, a szakemberek nem javasolnak kifejezetten a férfiak számára szűrővizsgálatot. A vizsgálat a férfiak számára akkor ajánlott, ha más férfiakkal élnek nemi életet. Ebben az esetben fontos, hogy legalább évente vizsgáltassák meg magukat HIV-re, szifiliszre, chlamydia-ra és tripperre. A HIV és a szifilisz akár az életedbe is kerülhet, az utóbbi kettő pedig nagyban hozzájárulhat például a HIV-vírus „megszerzéséhez”.

Férfiaknak és nőknek is ajánlott

Azonnal keresd fel az orvosodat, ha a következők közül bármelyiket tapasztalod:

 • Genitális elváltozások, fekélyek, vízzel telt hólyagok, szemölcsök.
 • A pénisz vagy a vagina szokatlan váladékozása.
 • Alhasi fájdalom vagy láz szokatlan folyással nőknél, amely kismedencei gyulladásra utalhat.

A HIV-vizsgálatot javasolt évente elvégeztetnie minden 13 és 64 közötti férfinak és nőnek akkor, ha nagyobb veszélynek teszi ki magát, például a legutolsó vizsgálat óta védekezés nélkül volt együtt valakivel.

Kérd, ha úgy érzed, szükséged van rá!

Ne gondold, hogy egy nőgyógyászati vizsgálat vagy egy PAP-teszt felér egy teljes STD-teszttel. Ezért, ha úgy érzed, szükséged van tesztelésre, látogasd meg az orvosod, és kérd tőle. Mondd el neki a problémád, és vázold fel neki, hogy pontosan miért és milyen vizsgálatot szeretnél kérni.

Az STD-vizsgálatok

Tripper és chlamydia

Vizsgáltasd meg magad évente, ha:

 • Szexuálisan aktív, 25 év alatti nő vagy.
 • 25 évesnél idősebb vagy, de meg van az esély arra, hogy elkaptál valamilyen szexuális úton terjedő fertőzést. Például új partnered van a legutóbbi vizsgálat óta.
 • Férfi vagy, és férfival éltél vagy élsz nemi életet.

A chlamydia és a tripper - ha nem kezelik - a nőknél kismedencei gyulladást okozhat, amely végső soron akár meddőséghez is vezethet. Ez pedig tovább növelheti az esélyedet más betegségekre is.

A chlamydia és a tripper teszt történhet vizeletvizsgálattal, férfiaknál a pénisz belsejéből vett mintával, nőknél pedig a méhnyak belsejéből vett mintából. A mintát ezután egy laboratóriumba küldik, ahol megvizsgálják azt. A vizsgálat bár kellemetlen lehet, de elengedhetetlen. Mert előfordulhat, hogy nincsenek tüneteid, mégis fertőzött vagy. Ez pedig sem neked, sem pedig a partnerednek nem előnyös.

HIV, szifilisz, hepatitis

Kérj HIV, szifilisz vagy hepatitis tesztet, ha:

 • A tripper és chlamydia teszted pozitív lett.
 • Több mint 1 partnered volt a legutolsó teszt óta.
 • Intravénásan használtál drogokat.
 • Férfiként férfival éltél vagy élsz nemi életet.
 • Félsz, hogy fertőzött vagy.

Az orvos alkalmazhat vérvizsgálatot, de mintát is vehet a nemi szervedről. A mintákat laboratóriumokban elemzik, a vérmintát, pedig különféle módszerekkel tesztelik a betegségekre.

Sajnos lehetséges, hogy az eredmények negatívak HIV-re, szifiliszre és hepatitisre is, annak ellenére, hogy fertőzött vagy. Ez akkor fordulhat elő, ha a fertőzést még csak nemrég kaptad, így az nem kimutatható. A tesztek ugyanis bizonyos antitesteket keresnek a szervezetünkben, amelyeket az immunrendszerünk termel válaszreakcióként egyes vírusokra, fertőzésekre. Ezek az antitestek azonban csak pár hét múlva kezdenek olyan számban termelődni, hogy észrevehetőek legyenek, így érdemes a tesztet pár héttel az utolsó együttlét után elvégezni.

A hepatitis A és B ellen létezik védőoltás, amelyet ha megkapsz, teljes mértékben védett lehetsz ezektől a betegségektől.

Nemi herpeszek

Sajnos nincs egyértelmű és megbízható teszt a nemi herpeszek kimutatására. A nemi herpeszeket vírus okozza, és bizonyos esetekben teljesen tünetmentesek maradhatnak.

Az orvos valószínűleg szövetmintát fog venni, amelyet majd a laboratóriumba küld. A negatív teszt azonban nem zárja ki teljesen a herpesz jelenlétét.

A vérvizsgálat szintén egy módja a nemi herpesz kimutatásának, ám ennek eredménye sem perdöntő. Kérhetsz típus szerinti vérvizsgálatot is. Ez a fajta vizsgálat ugyanis megmutatja, hogy a két típusú herpesz közül melyikkel rendelkezel. Az 1-es típusú általában ajakherpeszt okoz, míg a másik általában nemi herpeszt. Ritkán, de előfordulhat azonban, hogy az 1-es típusú is okoz nemi herpeszt. Természetesen ezeknek a teszteknek az eredményei sem teljesen megbízhatóak. Hatékonyságuk pedig függhet a teszt érzékenységétől, és attól, hogy a betegséged milyen stádiumban van. Így tehát előfordulhatnak hamis eredmények, pozitív és negatív is egyaránt.

HPV

A HPV fertőzés megelőzésére azért kell nagy hangsúlyt fektetni, mert ez az egyik legfőbb oka a méhnyakrák kialakulásának. A férfiak számára sajnos nem létezik semmilyen teszt, amellyel meg lehetne állapítani a vírust. A diagnózist így legtöbbször az orvos biopszia vagy a saját maga által látott tünetek alapján. Ha felmerül a HPV fertőzés gyanúja, elindíthatja a laborvizsgálatot. Ám ezeket a vizsgálatokat csak akkor tudja elindítani, ha az illetőnél külső jelek, így például nemi szemölcsök jelentkeznek. Ez azonban fertőzés esetén nem mindig következik be.

Nők esetében a helyzet más, ugyanis számukra több teszt is létezik:

 • PAP-teszt. Évente egyszer, ha 30 évnél fiatalabb vagy, és háromévente egyszer, ha 30 évnél idősebb vagy, és az elmúlt 3 évnyi eredményed normális volt.
 • A HPV DNS-tesztje. Ezt a vizsgálatot 30 éves kor fölött tudják elvégezni a PAP-teszttel együtt.

A tesztekhez mintát vesznek a méhnyak-szájból. Ha a PAP-teszt és a DNS-teszt is negatív, akkor elég valószínűtlen, hogy hasonló életstílust élve a következő három évben bármilyen rákos megbetegedés kialakulhat nálad. A PAP-teszt és a DNS-teszt kombinációját azonban több orvosi és egészségügyi szervezet sem ajánlja 30 éves kor alatt. A HPV ugyanis ebben a korban többször felbukkanhat, de magától el is tűnhet. Így egy esetleges pozitív teszt csak felesleges kezeléseket eredményezne.

A HPV DNS-tesztje egyaránt alkalmas arra, hogy megállapítsa a HPV több fajtáját. A kevésbé veszélyes fajtákat, amelyek csak nemi herpeszt okoznak, és a veszélyesebb fajtákat, amelyek méhnyakrákot. Az orvosod azonban valószínűleg azt fogja javasolni, hogy csakis a veszélyesebb fajtára tesztelj, az ugyanis életveszélyes lehet. A HPV-re nincs biztos gyógymód: kezelések persze léteznek, mellyel a nemi szemölcsöket lehet kezelni, ám ezek nem mindig hatékonyak.

A 9 és 26 év közötti lányoknak pedig a HPV megelőzésére hívnánk fel a figyelmet. Ezt a HPV elleni védőoltással lehet a leginkább biztosítani.

Otthoni tesztelés

Ma már egyre inkább elterjedőben van az STD-tesztek otthon is használható verziója. Így például tesztek léteznek már chlamydia-ra és tripperre is. Az otthoni teszteléshez neked kell vizeletmintát és esetlegesen nemi szöveteket gyűjtened, majd elküldened vizsgálatra. Az eredmény pedig pár napon belül megérkezik majd. Ez a módszer roppant előnyös olyanok számára, akik félnek az orvosi vizsgálattól, rendelőtől és az esetleges kínos helyzetektől.

Az otthoni tesztelésnek azonban van egy komolyabb buktatója is. Az pedig az, hogy mivel te magad gyűjtöd a mintát, előfordulhat, hogy a teszt hamis eredményt mutat. Ezért, ha netán pozitív eredményt kapsz, akkor mindenképpen keress fel egy szakembert megerősítésképpen.

Pozitív eredmény esetén

Ha a teszted pozitív lett, a következő lépés, hogy az orvos is megvizsgál, majd pedig követed a számodra előírt gyógymódot. Továbbá fontos, hogy a szexpartnered informáld betegségedről. A múltban ugyanis valószínűleg több partnered is elkapta a betegséged, vagy épp fordítva: te kaptad el tőlük. Ezért fontos, hogy a partnereidet is kezeljék. Ezáltal a betegség továbbterjedése megállítható.

Pozitív teszt esetén az érzelmeid is zavarosak lehetnek. Lehet, hogy szégyent, idegességet, dühöt, vagy félelmet érzel. De fontos emlékeztetni magad, hogy helyesen cselekedtél. Megvizsgáltattad magad, és informáltad partnereidet, akik szintén kezeléshez folyamodhatnak. Így megállítottad a betegség terjedését. Ha esetleg többet idegeskednél a megszokottnál, aggodalmaidról és kétségeidről beszélj orvosoddal.

Mielőtt új partnerrel szeretkeznél

Ha nem vagy biztos abban, hogy a leendő partnered egészséges, semmiképpen se feküdj le vele! Megkérdezheted tőle, hogy megvizsgáltatta-e már magát tripperre, chlamydiára, HIV-re, szifiliszre és hepatitisre. Ha igazat mond, és az eredményei is jók, akkor sem lehetsz teljesen biztos abban, hogy nem fertőzött, és hogy nem fog megfertőzni téged.

De ha mégis a szex mellett döntötök, akkor mindenképpen használjatok óvszert! Bár igaz, hogy nem véd minden szexuális úton terjedő betegség ellen, de megvédhet a szifilisztől, a HIV-től, a trippertől és a chlamydiától.

(Cs. B., Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)