herpesz
#Betegségek

Herpes genitalis - herpesz a nemi szerveken

2021.04.28.
2 perces olvasási idő

A herpeszvírusok családjába tartozó vírusok a leggyakrabban fertőzést okozó kórokozók. A Herpes egyaránt okozhat fertőzést az ajak, az orr bőrén és a nemi szerveken is. A genitális herpesz kezelése a fennálló tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg - amint az immunrendszer egyensúlya megbomlik, a betegség kiújul, és legsúlyosabb szövődményként akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet.

A fertőzés a genitális herpesz esetében nemi érintkezéssel terjed, és egy életen át fennmarad. A vírus az elsődleges, heveny fertőzést követően inaktív állapotban a szervezetben marad, mégpedig a gerincvelői idegdúcokban. Ha a vírusok és az immunrendszer átmeneti egyensúlyi állapota megbomlik, kiújulnak a tünetek.

A nemi herpesz jelei

Az első fertőzés lezajlása ritkán lehet igen enyhe, de az esetek döntő többségében a fertőződést követően 3-20 napon belül égő, viszkető érzés kíséretében csoportosan elhelyezkedő hólyagok jelennek meg. Néhány nap múlva ezek nyomán fájdalmas, hámhiányos vagy fekélyes területek jelennek meg.

Az esetek körülbelül felében láz, izomfájdalom, fejfájás, esetleg hasi panaszok kísérik a bőrtünetek megjelenését. A combtő nyirokcsomói megduzzadnak mindkét oldalon. A nőknél jelentős lehet a szeméremtesten és az alhasban jelentkező fájdalom. A kis fekélyek összefolyva nagyobb hámfosztott, irritált területeket eredményezhetnek. A férfiaknál a betegség lezajlása általában kevésbé súlyos.

Átlagosan negyedévente kiújul

A tünetek 10-13 nap alatt gyógyulnak, de az azt követő 10-12 napban még továbbra is fennáll a fertőzőképesség. Ezt az úgynevezett tünetmentes vírusürítés eredményezi, hogy a betegek akaratlanul is továbbadják a fertőzést.

A genitális herpesz tüneteinek kiújulását a vírusok újbóli aktiválódása eredményezi az immunrendszer egyensúlyának megbomlása miatt. Ennek oka lehet leggyakrabban valamilyen fizikai vagy pszichés stressz, menstruáció, nagyobb betegség lezajlása, stb.

Átlagosan negyedévente van kiújulás, de ez egyénenként igen változó lehet. Férfiakban gyakoribb, mint nőkben, és a kiújulás gyakorisága az életkor előre haladtával csökken. A hólyagok általában ugyanott jelentkeznek, de a kiújulások tünetei kevésbé súlyosak, mint az első fertőzés során, és kb. egy hét alatt spontán gyógyulnak.

A betegség szövődményei közül a legsúlyosabb a vírusos agyhártyagyulladás, ám ez igen ritka. Gyakori lehet azonban a vizeletürítési képtelenség, amely főleg a fájdalom miatti akaratlagos vizelet visszatartás eredménye.

A herpesz kezelési lehetőségei

A betegség megállapítása a típusos klinikai tünetek alapján általában nem okoz problémát. Bizonytalan esetekben, illetve súlyos szövődmények esetén indokolt lehet a víruskimutatás PCR-al (Polimerase Change Reaction), egy speciális molekulárbiológiai módszerrel.

A genitális herpesz kezelése a fennálló tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg. Minden esetben szájon át szedendő vírusellenes gyógyszer adása szükséges, annak ellenére is, hogy a tünetek maguktól is meggyógyulnak. Amikor átlagosan kéthavonta (évente 5-6 alkalommal) újulnak ki a tünetek, a gyógyszert - leggyakrabban acyclovirt tartalmazó készítményt - tartósan kell szednie a betegnek, legalább egy éven keresztül.

Fertőzés a terhesség alatt

Speciális eset a terhesség során elszenvedett herpesz fertőzés. Ilyenkor a magzat fertőződésének kivédésére nem szabad késlekedni a vírusellenes gyógyszer szedésével. Amennyiben az anyának a szülés környéki időszakban tünetes, császármetszéssel kell a gyermeket világra segíteni.

Az újszülöttkori fertőzés ugyanis igen gyakran szövődményes, a bőrtünetek mellett kialakulhat a súlyos esetekben vérmérgezés, májgyulladás, tüdőgyulladás, agyvelő-gyulladás is. Ha már az anyaméhben megfertőződik a magzat, nagy eséllyel alakul ki az agy károsodása, súlyos fogyatékosság.

Megelőzés

A betegség átadásának elkerülése céljából óvszer használata nagyon fontos, a tünetek megszűnése után is még 2 hónapig. Kerülni kell az orális kontaktust, mivel az ajakherpesz is okozhat fertőzést a nemi szerveken (hasonlóképp ez is a gyógyulást követően még több napig, közel 2 hétig).

(WEBBeteg)