nemi betegségek
#Testi problémák

Tények és tévhitek a fertőző nemi betegségekről

2015.08.10.
2 perces olvasási idő

A nemi úton terjedő betegségekről olyan sok téves információ kering a fiatalok körében, hogy nem is csoda a megbetegedések egyre növekvő száma. A fertőzésekkel – a herpesszel, a chlamydiával, a HIV-vel - szemben való védekezés legbiztosabb módja egyértelműen az önmegtartóztatás. Ha azonban mégis a szex mellett voksolsz, feltétlenül tudnod kell mi igaz, s mi nem a fertőző nemi betegségek háza táján.

1. tévhit: Csak a mosdatlan emberek kaphatnak el nemi betegségeket.

Tény: A fertőzés nem válogat!

Fertőzött lehet a szegény, a gazdag, a matekzseni, a tudósprofesszor, az élsportoló…lényegében bárki. Még te is megkaphatod, akár az első nemi együttlét alkalmával is. Aki biztosan nem lehet fertőzött: aki nem szexel.

Mit tehetsz a betegség megelőzéseképpen? ? Minden alkalommal használj óvszert. Még akkor is, ha egyidejűleg a fogamzásgátlás más módszerét is alkalmazzátok. Egyedül az óvszer akadályozhatja meg a fertőzések terjedését.

2. tévhit: Ha a partnerem fertőzött, úgyis észreveszem.

Tény: A fertőzésnek nem mindig vannak látható külső jelei.

Első ránézésre még az orvos sem tudja senkiről megállapítani fertőzött-e. Lehet, hogy maga a vírushordozó sincs tisztában betegségével, annak mibenlétével, hiszen a fertőzés eleinte még csak tüneteket sem produkál. Tehát a fertőzés minden figyelmeztető jel nélkül ott lappanghat bárki szervezetében, anélkül, hogy komolyabb gondot okozna. Bármely kezeletlen nemi betegség hosszú távon komoly egészségkárosító tényező. Mindennemű meggyőződésed ellenére, gondoskodj a gumióvszer mindenkori használatáról.

3. tévhit: Az orális és az anális szex során nem kaphatsz el nemi betegséget.

Tény: Teljesen mindegy a szex mely formáját választjátok, a nemi betegséget bárhogyan elkaphatod.

A vírusok és a baktériumok a száj, a végbél és a nemi szervek nyálkahártyájának apró sérülésein, repedésein keresztül könnyedén bejuthatnak az emberi szervezetbe. Némely vírustörzs - például a herpesz - a bőrrel való érintkezés útján is terjed. Az óvszerhasználat a szex bármely formájánál feltétlenül szükséges. Az orális élvezetek további fokozásához ízesített óvszert is kifejlesztettek.

4. tévhit: Ha egyszer már voltál fertőzött, soha többé nem lehetsz az.

Tény: A nemi betegséget nem csak egyszer lehet elkapni.

Némely fertőzés életre szóló „ragaszkodó útitárs”, gondolj csak a HIV-vírusra vagy a herpeszre. Egy újabb fertőzés következtében a chlamydia, a gonorrhea bármikor újra felüthetik a fejüket.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni: óvszer, óvszer és újra óvszer! S nem árt időnként egy orvosi ellenőrzésen is átesni.

5. tévhit: Ha te bizonyítottan egészséges vagy, a partnerednek nincs szüksége ellenőrző vizsgálatra.

Tény: A partnered is fertőzött lehet, anélkül, hogy tudna róla.

Aligha szeretnéd, hogy negatív leleteid végeredménye előbb-utóbb pozitív legyen.
Szóval menjetek együtt ellenőrző vizsgálatra. Lehet, hogy egy ilyen találka nem a legromantikusabb variációs lehetőség, de mi sem lehet beszédesebb vallomás, mint a másik fél egészségével is törődni.
A fertőző nemi betegségek súlyos egészségügyi kockázattal járnak. A kezeletlen fertőzések sok esetben terméketlenséget, ritkább esetben halált is okozhatnak.

Megszámlálhatatlan ostoba tévhit látott már eddig is napvilágot. Hogy te sohase kerülhess a betegek listájára, két dolgot alaposan véss a fejedbe:

  • mindig legyen nálad ÓVSZER
  • rendszeresen ELLENŐRIZTESD magad, magatokat.

(O.K.T.)