menstruáció
#Testi problémák

Premenstruációs szindróma

2023.12.21.
2 perces olvasási idő

Rosszkedvű vagy? Remegsz egy kis csoki után? Lehet, hogy te is a premenstruációs szindróma tüneteit tapasztalod magadon.

A fogalom a menstruáció előtt és közben jelentkező érzelmi, és testi panaszokra vonatkozik. Valójában még nem tisztázott miért küszködnek egyes lányok efféle tünetekkel, s mások miért nem. A premenstruációs szindróma (PMS) tünetei sokak számára bizonyos ételek fogyasztásával és testmozgással enyhíthetők.

Rengeteg fiatal lány küzd a premenstruációs szindrómával: hasi görcseik vannak, puffadt a hasuk, semmihez sincs kedvük. Sokak esetében a panaszok annyira súlyosak, hogy befolyásolják iskolai teljesítményüket, családi vagy baráti kapcsolataikat.

A PMS a lányok kb. 1-5 %-át érinti. Mivel a jelenség oka, mibenléte még nem tisztázott, nehéz pontosan diagnosztizálni valóban PMS okozza-e a tüneteket.

A premenstruációs szindróma tünetei

  • feszültség, ami megnyilvánulhat kedvetlenségben, akadékoskodásban, izgatottságban
  • édesség és sós ételek utáni sóvárgás
  • fejfájás
  • depresszió, amely sírással, reménytelenség érzésével, alvási problémákkal járhat együtt
  • vízvisszatartás, mert a szervezeted nem szabadul meg a felhalmozódott, fölösleges vízmennyiségtől. Emiatt puffadtnak érezheted a hasad, feszülhetnek a melleid, némileg gyarapodhat a súlyod.

E tünetek egy része normál esetben is jelentkezik a menstruáció ideje alatt. PMS esetében viszont a tünetek közül egyszerre több is fokozottan tapasztalható.

Honnan tudhatod, hogy a PMS téged is érint-e?

Lehangolt, depressziós fiatalok a fenti tünetek egy részét szintén tapasztalhatják. A PMS tünetei viszont csakis a menzesz első napjaiban, és az azt megelőző napokon jelentkeznek. Mivel teljesen másról szól a PMS és a depresszió, fontos elkülöníteni őket.

Ha a tünetekről naponta naplót vezetsz, az segíthet a megkülönböztetésükben. Ha bizonytalan vagy abban, hogy tényleg premenstruációs szindróma okozza-e a panaszaidat, akkor a legalább 2 hónapon keresztül vezetett napló segítségedre lehet a válaszban. Amennyiben a naplódba beírt tünetek napi szinten előfordulnak, nagy valószínűséggel depresszió lehet a probléma.

Hogyan tudsz megszabadulni a PMS-től?

Mivel nem találták még eddig a PMS-t kiváltó oko(ka)t, a probléma kezelése nem egyértelmű. Sokak számára bevált, ha követik a következő tippeket:

  • Lehetőleg ne fogyassz édességet, ne igyál koffeintartalmú italt, se alkoholt!
  • Vegyél magadhoz minél több fehérjetartalmú ételt (babot, húst) és szénhidrátot tartalmazó tésztaféléket, kenyeret!
  • Ne cigizz!
  • Hetente legalább háromszor végezz testmozgást!
  • Szedj vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrendkiegészítőket (B6 és C-vitamin, kálcium és magnézium).

Léteznek még a PMS tüneteit csökkentő gyógyszerek is, például a fogamzásgátlók is rendelkeznek ilyen hatással. Beszélj a háziorvosoddal a lehetséges alternatívákról.

A premenstruációs szindróma leginkább a 26 és 35 év közötti nőket érinti, noha sok esetben a tünetek 35 év után súlyosbodhatnak.

(KamaszPanasz - O.K.T.)