fogszabályzó
#Testi problémák

Mindent a fogszabályzóról: előnyök és várható eredmény

2022.11.09.
3 perces olvasási idő

A helyben tartó (retenciós) készülékek olyan fogszabályozó eszközök, amelyeket a fogak rendezettségének megtartására használnak. A fogszabályozó orvos breketteket (zárakat) használ a torlódott vagy rosszul nőtt fogazat kiegyenesítésére.

Amint a kívánt kiegyenesítést elérte, a fogszabáyozó orvos lecseréli a zárakat helyben tartó készülékre, hogy megelőzze a fogak visszarendeződését.

Hónapok vagy akár évek is szükségesek ahhoz, hogy a brekettekkel elérjék a kívánt rendezett fogsort. Sajnos a fogak hajlamosak visszatérni eredeti helyzetükbe, akkor is ha kiegyenesítették őket, főleg ha köztük rések vannak. A fogínynek és az állkapocsnak idő kell ahhoz, hogy alkalmazkodjon a fogak új helyzetéhez, és ez hónapokig tarthat. A rögzítők ebben is segítenek.

A helyben tartó készülékek különböző formájúak lehetnek és különböző anyagokból készülnek. A leggyakoribbak drótok, amelyeket az elülső fogakhoz rögzítenek, ezek a „fix ” helyben tartó készülékek. Bizonyos helyben tartók kivehetőek, de naponta meghatározott óraszámban hordani kell őket.

A rögzítők, típustól függetlenül hatékonyan biztosítják, hogy a fogak új helyzetükben maradjanak, ami azt mutatja, hogy nincs egyetlen „legjobb”. A különbség abban van, hogy minden ember más típust tart kényelmesnek.A fogszabályozó orvosa olyan típust fog Önnek ajánlani, amely a szükségleteihez leginkább igazodik!

Kinek ajánlott és a várható eredmények

Helyben tartók minden olyan esetben szükségesek, amikor torlódott fogazatot egyenesítettek ki rögzített fogszabályozó készülékkel.

Ha ,már elég régóta viseli a rögzített fogszabályozó készüléket, és fogazata végül kiegyenesedett, a következő lépés a brekettek eltávolítása. Ezen a ponton azonban az állcsont és a lágy szövetek valószínűleg még nem képesek megtartani az új helyzetet, emiatt helyben tartó készülékekre van szükség.

A fogszabályozó eltávolítását követő első néhány hónapban van a legnagyobb valószínűsége, hogy a fogak visszatérnek eredeti helyükre. Ennek megakadályozása érdekében fogorvosa javasolni fogja a rögzítők használatát. Ellenkező esetben jó esély van arra, hogy visszakerül a rögzített fogszabályozó.

Azt, hogy pontosan mennyi ideig kell a helyben tartó készülékeket hordani, a kezelőorvosa dönti el. Általában ugyanannyi ideig kell a rögzítőt viselni, mint a fogszabályzót. Néhány esetben az is előfordulhat, hogy hosszabb ideig, vagy akár életük végéig.

Hogyan zajlik a kezelés?

A retenciós készülékeket a fogak alakjának és formájának megfelelően alakítják ki. A fix helyben tartó készülékeket a fogak hátsó felszínére ragasztják. Ellentétben a legtöbb brekett típussal, ennél a fajtánál a fogszabályzó nem látható, úgyhogy bátran villoghat tökéletes mosolyával. Mindazonáltal némi időre szükség lehet, amíg megszokja.

A kivehető rögzítők műanyag és drót kombinációjából vagy tiszta műanyagból készülnek. Ezeket is igény szerint kell testre szabni. A kivehető helyben tartó készülékeket általában az első 3–6 hónapig egész nap kell viselni. Ezután csak éjszaka. A fogorvosa pontos tájékoztatást fog adni a pontos viselési időről.

Lehetséges kockázatok és szövődmények

Mivel a helyben tartó készülék csak megakadályozza, hogy a fogak visszaálljanak az eredeti helyükre, általában nem okoz szövődményeket, mindaddig, amíg megfelelően rögzülnek a fogakon. Ha a rögzítő fájdalmat okoz, akkor azt vissza kell vinni a fogorvoshoz, hogy állíthasson rajta. Ha ez elmarad, fennáll annak a lehetősége, hogy fogászati problémákat okoz, például gyulladást.

Amíg odáig eljut, hogy a fogorvosa helyben tartó készüléket igazít a fogaihoz, már valószínűleg hozzászokott egy fogápolási procedúrához, a brekettek miatt. Ez nem változik, amíg még a fix retenciós készüléket hordja. A helyben tartó készüléket rendszeresen tisztítani kell, elkerülve az ételmaradékok beékelődését, ami problémákat okozhat.

Fontos szem előtt tartani, hogy a rögzítő és a fogak között a lepedék könnyen megmaradhat. Nehéz lehet ezt a területet tisztán tartani, de erre a célra van kifejezetten retenciós készülékhez kifejlesztett fogselyem.

A fix retenciós készüléket nem véglegesen rögzítik a fogakhoz, ezért könnyen meglazulhatnak. Ilyen esetben szükséges mielőbb ellenőriztetni a kezelőorvossal. Az is előfordulhat, hogy a drót eltörik. Ilyenkor új retenciós készülékre van szükség.

A legújabb vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a fém rögzítők kölcsönhatásba léphetnek az elektromágneses hullámokkal, mint a Wi-FI vagy a mobiltelefonok, amik súlyos mellékhatást okozhatnak: mentális zavart, mérgezést vagy akár halált is. A tünetek lehetnek pillanatnyiak vagy idővel kialakulók. Fontos, hogy fogorvosa tudja, ha az alábbi tüneteket tapasztalja: fejfájás, hányinger, hányás, torokfájás, fájdalom, szédülés vagy általános gyengeségérzet.

Egyes emberek érzékenyek lehetnek a különböző típusú fémekre. A fémérzékenység elkerülése érdekében célszerű olyan típusú fémet használni a retenciós készülékben amilyenből a brekettek is voltak, amikhez korábban már hozzá szokhatott.

(KamaszPanasz - S.F., Lektorálta: Dr. Gosztonyi Julianna)