Táplálkozás, táplálkozási zavar

#Táplálkozás #táplálkozási zavar

21 db cikk a témában

Ételfüggőség - valóban létezik
#ételfüggőség
2024.02.29.

Ételfüggőség - valóban létezik

Érezted már valaha, hogy rabja lettél egy íznek? Hogy mennyire szeretnél egy bizonyos kaját vacsira? Nos, akkor tudod, miről van szó. Bedobsz egyet a kedvenc cukorkáid közül a szádba, kikapcsolod a világot és kezdődhet a falás. Hát ez bizony bárkivel megeshet, nem kell ehhez elhízottnak vagy túlsúlyosnak lenni, lehet, hogy épp a legegészségesebb étrendet tartod, mikor eltévedsz egy kicsit.

Mi az az ARFID?
#arfid
2023.07.17.

Mi az az ARFID?

Az elkerülő korlátozó táplálékfelvételi zavar, közismertebb nevén ARFID, egy olyan állapot, amelyet az jellemez, hogy valaki a táplálkozás során elkerül bizonyos élelmiszereket vagy ételfajtákat, korlátozott a fogyasztása az elfogyasztott teljes mennyiség tekintetében, vagy mindkettő.

Kényszerevés
#evés
2023.02.09.

Kényszerevés

A te esetedben előfordult már, hogy nem azért ettél, mert éhes voltál, hanem azért, mert valamilyen szomorú dolog történt veled, vagy stresszeltél valami miatt? Valóban enyhíti a kényszerevés a negatív érzelmeket?

#érzelmi evés
2015.12.28.

Az érzelmi evés legyőzése

Úgy érzem, semmi sem hoz olyan gyors megnyugvást, mint az étel: könnyen elérhető, nem túl időigényes. Tudom, hogy sportolnom kellene, vagy felhívnom egy barátot, esetleg zenét hallgatni, és néha ezt is teszem. De olyan nehéz mindig helyesen cselekedni!

#vér
2014.10.14.

Még mindig túlsúlyos a magyarok kétharmada?

A 2009-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat adatai szerint a felnőtt lakosság csaknem kétharmada túlsúllyal küzd, valamint számos táplálkozási kockázati tényező van jelen. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2014-ben megismétli a felmérést, hogy kiderítsék: hoztak-e pozitív változást az elmúlt évek erőfeszítései, illetve milyen további lépésekre lehet szükség.

#cisztás fibrózis
2014.10.02.

Mit egyen, aki cisztás fibrózisban szenved?

A cisztás fibrózis az egyik leggyakoribb veleszületett anyagcsere betegség. Ha te is ilyen betegséggel vagy diagnosztizálva, ne aggódj, ettől függetlenül is élhetsz teljes életet.

#táplálkozás
2014.06.16.

Táplálkozási zavarok és következményeik

A férfiak többsége csak legyint, ha a táplálkozási zavarokról hall. Bár a táplálkozás leggyakoribb zavaraiban - az anorexiában és a bulimiában - valóban elsősorban nők szenvednek, egyes rendellenességek éppen a férfiakat veszélyeztetik leginkább.

#anorexia
2013.01.22.

Anorexiás vagyok, meggyógyulhatok?

Kórházi kezelésen vettem részt 12 héten át anorexia miatt. Most már otthon vagyok, de még mindig félek a hízástól. Az orvosom emelni akarja a gyógyszereim adagját, de nem tudom megoldás-e. A beszélgetések az orvosommal is egyre kevésbé segítenek - Válogatás a Szakértő válaszol rovat kérdéseiből.

#anorexia
2012.02.20.

Anorexia: Ne legyél fekete hattyú!

A karcsúság kultúrája kedvez az evészavarok kialakulásának. A soványságot az önkontroll győzelmének tekintik, a karcsúságideál pedig nagy hatást gyakorol a nőkre, Különösen igaz ez a kamaszokra. Az egyik lányból éppen a tánc hozta elő a betegséget, csak úgy látta magát szépnek és igazi táncosnak, ha 42 kilogramm.

#mértéktelen evés
2011.04.07.

A mértéktelen evés hátrányai

Sok tizenéves, akinek gondja van az iskolában, otthon a szüleivel vagy a testvérével, ahhoz, hogy, bánatát vagy szomorúságát elfojtsa, meglepő dolgokhoz fordulnak. Sokan az étel megvonását gondolják a legjobb megoldásnak, bulimia, anorexia. De vannak olyan fiatalok, akik épp a mértéktelen evésben találják meg az enyhülést.

#táplálkozási rendellenesség
2011.03.11.

A tinédzserek táplálkozási rendellenességei 2.

A táplálkozási problémával küzdő tini nem ismeretlen fogalom napjainkban. Az ilyen zavarban szenvedők viselkedése is megváltozik, például egyes tinilányok esetében a hirtelen jött zsírfelesleg érzelmi hullámzást válthat ki, valamint evés után hánytatáshoz vezethet.