arfid
#Táplálkozás

Mi az az ARFID?

2023.07.17.
2 perces olvasási idő

Az elkerülő korlátozó táplálékfelvételi zavar, közismertebb nevén ARFID, egy olyan állapot, amelyet az jellemez, hogy valaki a táplálkozás során elkerül bizonyos élelmiszereket vagy ételfajtákat, korlátozott a fogyasztása az elfogyasztott teljes mennyiség tekintetében, vagy mindkettő.

Miért kerül vagy korlátoz valaki bizonyos ételeket?

Előfordulhat, hogy egyesek nagyon érzékenyek bizonyos típusú ételek ízére, állagára, illatára vagy megjelenésére, vagy csak bizonyos hőmérsékleten képesek azt elfogyasztani. Ez érzékszervi alapú elkerüléshez vagy a bevitel korlátozásához vezethet.

Lehetséges, hogy rossz tapasztalataik voltak az étellel kapcsolatban, például fulladás vagy hányás, vagy jelentős hasi fájdalom. Ez félelmet és szorongást válthat ki az étel vagy az evés körül, és bizonyos ételek vagy textúrák elkerüléséhez vezethet. Egyesek aggódhatnak az étkezés következményei miatt, amelyeket nehéz szavakba önteni, és fogyasztásukat az általuk „biztonságos” élelmiszerekre korlátozzák.

Az is előfordulhat, hogy valaki nem ismeri fel, hogy éhes, vagy általában rossz az étvágya. Számukra az evés házimunkának tűnhet, és nem olyan, amit élveznek, ami azt eredményezi, hogy nehezen tudnak eleget enni.

Nagyon fontos felismerni, hogy bármely személynél egy vagy több ilyen ok állhat az étkezés és étkezés elkerülése vagy korlátozása mögött. Más szóval, ezek a példák nem zárják ki egymást. Ez azt jelenti, hogy az ARFID személyenként egészen másképp nézhet ki. Mindazonáltal minden olyan embernél, akinél kialakul az ARFID, közös jellemző az étkezés elkerülésének vagy korlátozásának jelenléte a teljes mennyiség, az elfogyasztott élelmiszerek köre vagy mindkettő tekintetében.

Egészségügyi problémákat is okozhat

Az ARFID továbbá negatív hatással lehet a fizikai egészségre és pszichológiai jólétre. Ha valaki nem visz be a szervezetébe elegendő energiát (kalóriát), valószínűleg lefogy. Előfordulhat, hogy a kamaszok és fiatalok nem nőnek a vártnak megfelelően. Ha nem tartod be a megfelelő étrendet, mert csak szűk számú élelmiszert vagy képes enni, előfordulhat, hogy nem jutsz hozzá az egészséghez, fejlődéshez és a szervezet napi működéséhez szükséges alapvető tápanyagokhoz. Néhány embernél súlyos fogyás vagy táplálkozási hiányosságok alakulhatnak ki, amelyek kezelést igényelnek. Azoknál az embereknél, akiknek a táplálékfelvétele nagyon korlátozott, táplálék-kiegészítők írhatók fel.

A korlátozott étkezési mennyiség miatt az érintettek gyakran jelentős nehézségeket tapasztalnak otthon, az iskolában vagy az egyetemen, a munkahelyen és a barátokkal is. A hangulatuk negatív, depresszív lehet. Sok ARFID-ben szenvedő ember nehezen megy el nyaralni, mert és étkezési nehézségeik megnehezíthetik a társasági alkalmakat. Nehezen találhatnak új barátokat vagy szoros kapcsolatokat, mivel a társasági étkezések gyakran részei ennek a folyamatnak. Ezért az ARFID kezelését gyakran szakember (pszichológus, terapeuta) végzi.

(KamaszPanasz - beateatingdisorders.org.uk)