vegetarianizmus
#Táplálkozás

Egy zöldebb út: a vegetarianizmus

2010.01.14.
1 perces olvasási idő

Lehet, hogy te is voltál már egy kis időre vegetáriánus. Esetleg azóta tartod magad a húsmentes étkezéshez? Mi vezetett arra, hogy ezt az életmódot válaszd? És milyen hatásai vannak a vegetarianizmusnak tágabban vett jólétünkre, a Föld egészségére?

Vegetáriánusnak lenni annyit jelent, hogy nem eszel húst, viszont bizonyos esetekben fogyasztasz tejtermékeket és tojást (lakto- illetve lakto-ovo vegetarianizmus). Tapasztalatom szerint több lány választja a vegetáriánus étrendet, mint fiú. A fiúk közül többen vallják magukat megrögzött „húsevőnek”, akik szerint az étel hús nélkül nem is étel. Van, aki azért választja ezt az életmódot, mert tudja, milyen rossz körülmények között nevelkednek az állatok a nagyüzemi állattartásban. Másokat egyszerűen zavar a tudat, hogy húst esznek. És egyelőre talán a legkisebb azoknak az aránya, akik a környezeti fenntarthatóság miatt döntenek a vegetarianizmus mellett.

Mi köze van a fenntarthatóságnak a vegetarianizmushoz?

A válasz egyszerű. Minél több húst fogyasztanak az emberek, annál több takarmánynövényt kell termeszteni az állatok etetésére. Ezek a területek olyan termőföldek helyét foglalják el, amelyeken az emberi fogyasztásra is alkalmas növényeket lehetne megtermelni. A Földnek egyre több embert kell táplálnia, és mivel a megművelhető földek száma véges, nem mindegy, hogy azokon mit (és hogyan) termesztenek.

A vegetarianizmus gyökerei

A történelem során sosem ettünk annyi húst, amennyit a nyugati országok lakói manapság. A hús fogyasztása többnyire a gazdag emberek előjoga volt, a szegények étrendje inkább gyümölcsökből, zöldségekből állt. Így tehát a vegetarianizmus nem mai találmány, gyökere régre nyúlik vissza. A húsfogyasztás ma nem csak Európában és Amerikában nő, hanem olyan keleti országokban is, amelyek étrendje hagyományosan kevés húst és sok zöldséget, rizst, esetleg halat tartalmazott.

Jóízűen, változatosan

A lényeg az lenne, hogy azt egyél, amivel jól érzed magad. Persze sok szülő aggódik, amikor a gyerekük elhatározza: vegetáriánus lesz. Valóban nagyon fontos hogy étrended minden, a szervezeted működéséhez szükséges tápanyagot tartalmazzon, és vegetáriánusként jobban oda kell figyelj. Érdemes utána nézni, milyen növényi táplálékokkal és tejtermékekkel tudod pótolni a kieső tápanyagokat.

Ha pedig úgy döntötök, egyszerűen csak kevesebb húst szeretnétek enni a jövőben, kipróbálhatjátok az ökológiai gazdálkodásból származóakat. Ezek egészségesebbek, ráadásul megvásárlásukkal támogatod azt is, hogy háziállatok jobb körülmények között nevelkedjenek.