szójabab
#Táplálkozás

Szója ételek és egészség

2010.09.26.
2 perces olvasási idő

Mi is az a szója? Valószínűleg már hallottál a szójáról és azokról az állításokról, hogy segít megelőzni különböző betegségeket, például rákot vagy szívbetegségeket. Szóval mi is a szója története?

A szója egy sokoldalú bab. Megtalálható szójatejben, szójaszószban, szójabab pasztában, szójatortában és tofuban. Sokszor hozzáadják olyan ételekhez, mint a kenyér, gabonafélék vagy hústermékek. Továbbá húspótlóként is felhasználják vegetáriánus ételek elkészítéséhez, például szójaburgert vagy szójahotdogot is készítenek belőle.

Azok az ételek amik teljes szóját tartalmaznak, kiváló fehérje forrás vegetáriánusok számára, mivel megtalálható benne az összes aminosav (egy fajta tápanyag), ami szükséges az emberek egészségének fenntartásához. (Azok az emberek akik húst fogyasztanak, az állati eredetű termékekből nyerik a szükséges aminosavakat.)

Mik az előnyei?

Az emberek az elmúlt években egyre nagyobb mennyiségben vonják be a szóját az étrendjükbe, mivel kutatások kimutatták, hogy számos egészségügyi hatása van, például csökkenti a vérkoleszterin szintet és csökkenti egyes rákbetegségek kockázatát is.
Régebbi kutatások szerint a szójafehérje jelentősen csökkenti az LDL-koleszterin szintet. De amikor az Amerikai Szív Egyesület tanulmányozta a legújabb kutatásokat, arra a következtetésre jutottak, hogy a szója nincs direkt hatással a szív egészségére.

Az igazi egészségügyi előnye a szójának a tápanyag tartalma lehet, továbbá az, hogy az emberek gyakran helyettesítenek vele kevésbé egészséges ételeket. A szója ételek kiváló fehérje források, továbbá olyan fontos tápanyagokat is tartalmaznak, mint a B-vitamin, rostok és omega-3 zsírsavak. Azok az ételek, amik szójafehérjét tartalmaznak, egészséges alternatívaként szolgálhatnak húsok vagy más állati eredetű termékek helyett, amiknek magas a koleszterin és telített zsírsav tartalmuk.

Szója az étrendedben

A szója ételek és kiegészítők egyre népszerűbbek lesznek. 2003 és 2007 között egyharmadnyit növekedett az eladások száma.

Szójatejet, szójaburgert és szója harapnivalókat számos boltban vagy szakboltban megtalálsz. Amikor szójaételek között szeretnél választani, mindig olvasd el a táplálkozási címkéket és bizonyosodj meg róla, hogy jó forrásból származó szójafehérjét tartalmaz, alacsony a telített zsírsavtartalma, a koleszterintartalma és nem tartalmaz hozzáadott cukrot.

Ha szeretnél több szóját fogyasztani, kezdd el beiktatni az étrendedbe fokozatosan. És ne feledd, hogy a kulcs az egészséges táplálkozáshoz az, ha minél változatosabban étkezel és nem csak egy fajta egészséges ételre koncentrálsz.

(Ő.B.)