bio
#Táplálkozás

Mely ételekből érdemes organikust venni?

2014.04.18.
1 perces olvasási idő

A legtöbb étel a boltok polcain nyomokban tartalmaz valamilyen vegyszert. Gyakori a permetezőszerek használata. Az haszonállatok gyakran kapnak antibiotikumot és génmódosított takarmányt. Az organikus élelmiszereknél viszont nem használnak semmilyen mesterséges műtrágyát vagy permetezőszert.

Ha ilyen élelmiszereket fogyasztunk, kevesebb veszélynek vagyunk kitéve. Valószínű mélyebbre kell nyúlni a pénztárcánkban, de a következő zöldségeket és gyümölcsöket megéri megvenni inkább organikus változatban, mivel ezek a normál Milyen ételek esetén érdemes organikust venni?gazdaságokban nagymennyiségű vegyszernek vannak kitéve. Az organikus változat nem biztos, hogy mindig elérhető, de ha lehet, figyeljünk oda, hogy organikus élelmiszereket vásároljunk.

Alma

Minden nap egy alma az orvost távol tartja, de még így is tele van mindenféle kemikáliával. Az almának van az egyik legmagasabb permetezőszer-tartalma. Mielőtt beleharapnál egy nem organikus almába, alaposan mosd meg. Ha meghámozod, az sajnos jelentős tápanyagtól foszt meg.

Zeller

C-vitaminban és káliumban gazdag, így egyike a legegészségesebb zöldségeknek, de sajnos a szennyezett élelmiszer listánk tetején áll. Egy zelleren körülbelül 14 féle permetszer található. Azok a zöldségek, amiknek a föld feletti része fogyasztható, igen hajlamosak a szennyeződésre.

Eper

A nem organikus eper nagy mennyiségben tartalmaz permetezőszer maradványokat. Bár a vegyszerek csak kis mennyiségben találhatók meg a nem organikus gyümölcsökön, ha sokat eszünk belőlük, akkor nagyon károsak lehetnek.

Őszibarack és nektarin

A gyümölcsök közül az őszibarackban mutatható ki a legtöbb permetezőszer. Vékony héjuk miatt könnyen bejutnak a mérgező anyagok.

Spenót

Vas és C-vitamin tartalma kiemelkedően magas, ezért minden diétában szerepelnie kellene. Mint minden leveles zöldség, így a spenót is erősen szennyezett vegyszerekkel.

Szőlő

Az importált szőlők, amik az élelmiszerüzletekben szezonjukon kívül is megtalálhatóak, tele vannak vegyszerekkel. Ezeket főleg Chiléből és Mexikóból importálják.

Krumpli

A gumós zöldségek sokféle permetezőszert szívnak magukba a földből. Tesztek során Amerikában 90%-ukban mutattak ki vegyszereket.

Áfonya

A frissen szedett áfonyának fantasztikus íze van. Igyekezz biogazdaságokból beszerezni, frissen, amikor szezonális.

Fejes saláta

Mielőtt beleteszed a salátádba, jusson eszedbe, hogy tele van vegyszerekkel. Inkább az organikus változatát válaszd, ha lehetséges.

Káposztafélék

A káposztafélék bár rengeteg tápanyagot tartalmaznak, de még több kemikáliát. Igyekezz egészséges, organikus káposztát beszerezni.

(P.K.)