bioélelmiszer
#Zöldövezet

Edd magad egészségesre - a bio élelmiszerek

2023.04.04.
2 perces olvasási idő

Divat vagy nagyszerű elhatározás? Miért egészségesebbek a biotermékek? Mit vásároljak ökológiai gazdálkodásból? Írásommal megpróbálom megkönnyíteni a választást, sőt azt is megtudhatod, mit rejt „a piszkos tizenkettő”.

A bio élelmiszerek több ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, mint „közönséges” társaik. Ez nem is csoda, hiszen növekedésük során figyelő gondoskodásban volt részük- pont olyanban, mint elődeiknek. Őket nem pumpálják tele műtrágyákkal, nem fújják le növényvédőszerekkel! Ha nem vigyázunk, újból eljuthatunk a szintetikus termékektől az organikusig…

A bio-gazdálkodás

A biogazdák tudják, hogyan érdemes trágyázni, és a növényeket milyen sorrendben kell váltani a földön ahhoz, hogy a talaj egészséges maradjon. Tudják, milyen természetes anyagokat és kártevőket pusztító élőlényeket lehet bevetni a termés megóvása érdekében.

Ami magyarul „bio”, angolul „organic”. A név azt feltételezi, hogy létezik ennek az ellentéte is, vagyis a nem biológiai gazdálkodásból származó növény, állat. Milyen egy ilyen gazdaság?

A nem-biológiai gazdaság

Legfőbb jellemzője, hogy a földet nem a természettel együttműködve, hanem a természet ellen hadakozva művelik. A kártevőknek nevezett élőlények- gyomnövények, rovarok, rágcsálók, gombák, baktériumok- ellen peszticideket (növényvédőszereket) vetnek be, így próbálják meg javítani a termelt növény életesélyeit. A talajba állandóan műtrágyákat juttatnak, hogy fenntartsák annak termékenységét, és elpalástolják az ott kialakult tápanyaghiányt. A tenyésztett állatoknak antibiotikumokat és hormonokat adnak, hogy ellenállóbbak legyenek a megbetegedésekkel szemben, és hogy több tejet adjanak.

bioélelmiszer

Az eredmény: a táplálékhálózat egyensúlya megbomlik, a talaj elhasználódik, a vizek szennyeződnek, és az ételeink tele vannak vegyszermaradékokkal.

Van, aki nyer? Ez a játék inkább a „mindenki veszít” kategóriába tartozik. Egy ilyen harcot nem lehet megnyerni. Ezért egyre többen vannak azok, akik vissza szeretnének térni a hagyományhoz, amelyet évtizedekig háttérbe szorított a vegyészet diadala. Egészségesen akarnak étkezni, úgy, hogy közben a környezetet sem terhelik feleslegesen.

A bio nem csak divat! Világos tehát, hogy a bio-termékek vásárlása nem csak egy divat, vagy múló hóbort. Akit igazán foglalkoztat a bolygó jövője, és a saját egészsége is, fontolóra veszi, hogy betérjen egy-egy bioboltba, biopiacra.

Túl drága?

Egy ellenvetés azonban jogos: a biotermékek többsége még mindig sokkal drágább az alternatíváknál. Ezért tűnik úgy, hogy a bio csak a gazdagok „őrülete”. Tény, hogy a legtöbb ember még nem tudna mindenből biot venni… sajnos. Reméljük, a helyzet hamarosan változni fog.

Addig is, íme néhány termék, amiből ajánlatosabb biot választani, mivel egyébként túl sok vegyszermaradékot tartalmaznak! A kutatások szerint, ha ezt betartod, 80%-al csökkentheted szervezeted vegyszerterhelését.

„A piszkos tizenkettő” (a The Daily Green honlap ajánlásával)

1. Hús és tej - a hormonok antibiotikumokat tartalmaznak.
2. Kávé - peszticidek találhatóak benne.
3. Őszibarack és nektarin - vékony héján hemzsegnek a vegyszerek.
4. Alma és körte - ugyancsak a növényvédőszerek miatt veszélyes.
5. Paprika és zeller - mert vékony héjukon könnyen átjutnak a vegyszerek.
6. Eper - főleg akkor veszélyes, amikor nincs szezonja!
7. Cseresznye - őt is permetezik.
8. Saláták és kel - magukba szívnak mindent!
9. Szőlő - sokat permetezik, és nagyon vékony a héja.
10. Répa - mert a földből túl sok mindent szív fel.
11. Burgonya - úgy viselkedik, mint a répa.
12. Paradicsom - vékony héján sajnos átjutnak a vegyszerek.

Mit tegyek, ha nem tudok biot venni?

A zöldségeket, gyümölcsöket ez esetben mindenképp érdemes jól megmosni, és meghámozni. Így, ha nem is lesz tökéletes az eredmény, azért sok veszélyes anyagtól megszabadulhatsz.

(KamaszPanasz - M.N.)