bioétel
#Táplálkozás

Bioétellel a kilók ellen?

2009.01.30.
1 perces olvasási idő

A bioélelmiszerek kétségtelenül az egészséges táplálkozás elemei. Ám, hogy valóban sokkal hasznosabbak-e, mint a hagyományos körülmények között előállított élelmiszerek, vitatott.

A bioétel vegyi anyagoktól való mentessége nemcsak a fogyasztó, de a környezet szempontjából sem elhanyagolható előny. Nyilván a szervezeted számára is kedvezőbb, ha az elfogyasztott étel „tiszta”. Sokan kétségbevonják, hogy a növénytermesztés során felhasznált, az élelmiszerekben nyomokban fellelhető kemikáliák okozhatnak-e súlyos egészségügyi problémákat.

Egyes kutatások szerint bizonyos körülmények között előállított élelmiszer tápanyagértéke nagyobb, mások szerint a bioételek fokozott ízhatásuk miatt lehetnek kedveltek. Ezen eltérések azonban nem indokolhatják a hagyományos és az organikus termékek ára közötti igen jelentős különbséget. A bioélelmiszerek fogyasztása - már csak az ár okán is - alapvetően egyéni döntés.

Ami a fogyókúrát illeti, pusztán a bioételek fogyasztásával aligha fogsz kilóidból veszíteni. Helyesebb, ha okosan választod meg a tányérodra kerülő ételeket és mennyiségüket. Ügyelj arra is, hogy sok bio jelzéssel ellátott élelmiszer cukor-, zsír- és kalóriatartalma igen magas. Nem szerencsés egy zacskó bio-chips-szel nekikezdeni a fogyózásnak.

Igazából nem számít, hogy bio vagy átlagos ennivalókat választasz. Fontos, hogy étkezz változatosan, zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű pékáru, sovány fehér hús bőséggel szerepeljen az étlapodon. Figyelj az elfogyasztott étel mennyiségére, s ne felejts el minden nap mozogni.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

diéta