
10 étel az allergia enyhítésére
Hurrá, itt a tavasz! Nyílnak a virágok, lombba borulnak a fák, az idő gyönyörű. Persze, aki allergiás, annak korántsem ez jut eszébe a tavasz közeledtéről. Piros orr, egész napos tüsszögés, könnyező szem.
A klímaváltozás következményeként az allergia szezon évről évre rosszabb. A melegebb idő hamarabb "aktiválja" a polleneket (így a szezon tovább tart) és a szén-dioxid nagy előfordulása a levegőben megkettőzi a bajt. A legtöbbünk már veszi is a cipőjét, és rohan a patikába, pedig a megváltás csak egy karnyújtásnyira van, mégpedig a hűtőben! A C-vitaminban és folsavban dús ételek segítenek a gyulladások csökkentésében, és bizonyított tény, hogy egy-két gyógynövény hatékonyabb, mint a gyógyszertárban kapható méregdrága allergia-pirulák.
Íme, 10 olyan étel, amely segíthet csökkenteni az allergia tüneteit, így a tavasz tényleg a pihenésről szólhat majd.
Brokkoli
Ez a kis zöld csoda kétféle módon is a segítségedre lehet az allergia-szezonban. Magas C-vitamin tartalma enyhíti az allergia tüneteit, és segít kitisztítani az eldugult légutakat. Egy pohár nyers brokkoliban 80mg C-vitamin található (az ajánlott napi mennyiség 500 mg!) {$kepdoboz4}
Citrusfélék
Ahhoz, hogy elérd az 500 milligrammos C-vitamin bevitelt, szükséged lesz néhány finom gyümölcsre is. Narancs, grapefruit, citrom és lime mind-mind nagy segítségedre lehet. Csavard őket a hideg teába, vagy készíts isteni limonádét! (Kerüld a finomított cukrot!).
Kelkáposzta
Ha eddig azt gondoltad, hogy ez csak egy gaz, akkor tévedsz. A kelkáposzta az allergia egyik legnagyobb ellensége, a brokkolihoz hasonlóan 'gyógyít', illetve olyan pigmenteket tartalmaz, amelyek jelentősen csökkentik az allergia tüneteit. Rágcsáld magában, vagy keverd a salátádba, nem fogod megbánni!
Leveles káposzta
Az allergia győzedelmeskedni látszik? Aggodalomra semmi ok, hisz a megmentő, a leveles káposzta karotinjai azonnali segítséget nyújtanak. A hatás fokozása érdekében párold meg egy kis olíva olajon, és fűszerezd ízlés szerint.
Csalán
Nyugi, nem kell az első csalán-telepbe hemperegned. Igaz, ami igaz: csalán nélkül nincs allergia elleni küzdelem. Szárítva a legjobb (és így nem is 'csíp' meg). Különböző gyógynövényboltokban kapható kapszula, vagy tea formában. Iszogass minden nap egy csészével, és meglátod, máris enyhébben jelentkeznek a tünetek.
Papsajt
Ha a gyomnövények pollenjeire vagy allergiás, akkor kitűnő gyógyír lehet a papsajt. Főleg fiatal gyerekeknek és idősebbeknek ajánlják, de bárki szedheti. A papsajt leveleiben és gyökerében található anyag (tartós használat mellett) csökkenti a tüsszentéseket, az orrfolyást, és segíthet a szem pirosságának és irritáltságának megelőzésében.
Mi ronthat az allergiádon? |
Borzasztó az allergiád? Ha szezonális allergiás vagy, valószínű van néhány trükk, amivel elkerülheted a kiváltó okokat, például, hogy ne fuss a szabadban, amikor sok pollen van a levegőben, vagy tartsd zárva az ablakot, és távol magad a légkondicionálótól. De lehet, hogy nem tudsz ezekről a kevésbé nyilvánvaló tényezőkről, amik rosszabbá tehetik a tüneteidet. Az ártalmas tényezők |
Bodza
Remek immunerősítő hatásával felkészíti a szervezeted az allergia szezonra, ráadásul még finom is! Próbáld ki jam, vagy szörp formában.
Hagyma és fokhagyma
Nemcsak a vámpírokat űzi el, hanem az allergia tüneteit is. A hagymafélékben lévő anyagok antihisztaminként működnek, és a megelőzésben is segíthetnek. Egy finom fokhagymás pirítós naponta, és az allergiának lőttek!
Petrezselyem
A zöldje isteni segítség az allergiásoknak. Rágcsáld magába!
Végül: Anti-allergia leves
Íme, a csodarecept, allergiásoknak. Egyszerűen isteni finom, és a közérzeted egy-kettőre jobb lesz. Főzz meg egy hagymát, és egy gerezd fokhagymát (hagyd rajta a héját). 5 perc főzés után adj hozzá szárított csalánlevelet, petrezselymet, és főzd tovább 5-10 percig, alacsony lángon. Fűszerezd meg sóval, borssal, curryvel, ecettel, vagy amivel szereted. Akár csirkemell csíkokat is adhatsz hozzá főzés közben!
Allergiamentes tavaszt mindenkinek!
(KamaszPanasz - Gy. R., forrás rodale)