c-vitamin
#Táplálkozás

A C-vitamin természetes forrásai

2016.03.15.
1 perces olvasási idő

A C-vitamin hozzájárul az egészség megőrzéséhez, erősíti az immunrendszerünket, valamint elősegíti a vas felszívódását. A C-vitamin erős szövetséges, ha el akarod kerülni a megfázást és egyéb betegségeket, így tél vége felé! A kalciummal és a vassal társítva nélkülözhetetlen egy-egy méregtelenítő kúra során.

Több szakember arra keresi a választ, hogy mennyire hatásosak a C-vitamin pirulák. Abban egyetértenek, hogy amennyiben lehetséges, inkább természetes úton juttasd be szervezetedbe a C-vitamin adagodat! Íme, a tíz legjobb eszköz erre! Talán meglepődsz majd, de nem a narancs áll az első helyen.

Guava

A guava C-vitaminban gazdag trópusi gyümölcs. Egy fél bögre friss guavalé 188 mg C-vitamint és 56 kalóriát tartalmaz.

Pritamin paprika

Sokan azt gondolják, hogy a pritamin paprika az immunrendszert erősítő C-vitaminból csak szerény adagot tud nyújtani. Egy fél csészényi piros paprika 142 mg C-vitamint és 20 kalóriát tartalmaz. Ha megfőzöd, akkor ez az érték csak 116 mg lesz. A paprikát salátába apríthatod, de magában is megeheted.c-vitamin

Kiwi

A kiwi - Új-Zéland nemzeti gyümölcse - szintén gazdag C-vitaminban. Egy közepes méretű kiwi 70 mg C-vitamint és 46 kalóriát tartalmaz. Ezt a gyümölcsöt többnyire magában szoktuk fogyasztani, de gyümölcssalátában is megállja a helyét.

Narancs

Ki ne akarna egy kis üdítő finomságot, ha C-vitaminról van szó? Egy közepes narancsban 70 mg C-vitamin és 62 kalória van. Ez háromnegyed bögre narancslére nézve 61-93 mg C-vitamint jelent.

Zöld paprika

Egy fél pohár zöld paprika 60 mg C-vitamint és 15 kalóriát jelent. Ha megfőzzük, akkor ez az érték 51 mg-ra csökken.

Grapefruit juice

A grapefruitlé majdnem ugyanannyi C-vitamint tartalmaz, mint a zöldpaprika. A gyümölcs háromnegyed bögrényi mennyisége 50-70 mg C-vitamint, valamint 71-86 kalóriát tartalmaz.

Zöldség koktél

Ha megiszod a zöldségek levét, sokkal több tápanyagot tudnak megőrizni magukban, beleértve a C-vitamint is. Ha a zöldségkoktélod paradicsom alapú, akkor egy egészséges adag likopint (antioxidáns) is a szervezetedbe juttatsz. 50 mg C-vitaminhoz és 34 kalóriához jutsz hozzá egy bögrényiből.

Eper

Az eper tele van rosttal és antioxidánssal, beleértve a C-vitamint is. Egy fél bögre eperben 49 mg vitamin és 27 kalória van.

Kelbimbó

Ez a zöldség nem a leggyerekbarátabb választás, de igazi szuperétel. 48 mg C-vitamint, 300 mg K-vitamint és csak 28 kalóriát tartalmaz.

Sárgadinnye

Igaz, még a szezonja kicsit odébb vab, de jó, ha tudod, hogy egy közepes sárgadinnyében 47 mg vitamin és 28 kalória van.

Figyelj egészségedre és fogyaszd ezeket a nagyszerű, finom ételeket minden nap!

(Gy. Z.)