csonttörés
#Táplálkozás

Mit egyek a törött csontom mielőbbi gyógyulásáért?

2019.01.17.
1 perces olvasási idő

Ha csonttörésed van, nagyon fontos, hogy megfelelően étkezz. Olyan tápanyagokat kell bevinned a szervezetedbe, melyek segítik, hogy a sérülésed gyorsabban gyógyuljon.

A kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend nagyon fontos, hiszen ezek azok az anyagok, amelyek elengedhetetlenül fontosak a csontképzés szempontjából. Például a zöldségek, a sovány tej, a halételek, a narancslé, a joghurt, a mandula, a brokkoli, a szárazbab, a spenót és a mazsola nagyon sok kalciumot tartalmaznak.

A kalciumban gazdag ételek mellett fontos, hogy olyan tápanyagokat fogyassz, melyek segítik a kalcium felszívódását. Ilyen például a lizin nevű aminosav, ami a kalcium felszívódás támogatása mellett nagy szerepet játszik a szövetújraképzésben is.

A C-vitamin egy másik fontos összetevője az étrendnek csontalkotó képessége miatt, valamint ez a vitamin gyorsítja a gyógyulási folyamatot is. A citrusgyümölcsök a C-vitamin legjobb forrásai.

gyógyuló csonttörés

A gyógytorna gyorsítja a gyógyulást

A megfelelően elvégzett gyakorlatok és a gyógytorna serkenti a csontok gyógyulását. Az orvos engedélyével végezz tornagyakorlatokat, és csökkentsd a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek használatát. Lehetőleg kerüld a dohányzást, mert nagyon lassítja a gyógyulási folyamatot.

Tippek, mely elősegítik a gyógyulásodat

  • Kérj tanácsot az orvostól az étrenddel kapcsolatban, és szigorúan tartsd is be azt.
  • Állíts össze egy olyan jól kiegyensúlyozott étrendet, ami gazdag kalciumban, D-vitaminban, C-vitaminban, K-vitaminban és lizinben.
  • Egyél proteinben gazdag ételeket (pl. diót, babot, tejtermékeket, halat és húst), hogy legyen miből csontot építeni.
  • Legyél elővigyázatos, kerüld a sérüléseket!
  • A torna előtt konzultálj az orvosoddal! Ne erőltesd meg túlságosan a csontodat, nehogy gátold ezzel a regenerációt.
  • Ne igyál alkoholt, és ne dohányozz, mert befolyásolja a vér áramlását és lassítja a gyógyulást.
  • Kerüld a koffeinben gazdag üdítők fogyasztását (kóla, energiaital, kávé, tea), mert ezek gátolják a kalcium felszívódását.
  • Léteznek ultrahangos kezelések és olyan elektromos kezelések, amik felgyorsítják a gyógyulási folyamatot. Beszélj ezekről az orvosoddal, és ő megmondja, mi a megfelelő számodra.
  • Vannak különféle természetes gyógymódok és terápiák, amik ugyan segíthetik a gyógyulást, viszont ezek mellett ne mulaszd el az orvosi segítség igénybevételét sem.

(KamaszPanasz - G.V.)

Kapcsolódó címkék

evés