diétázás
#Táplálkozás

Diétázási tippek

2008.11.15.
1 perces olvasási idő

A jó fogyókúra egyik alapfeltétele a mozgás. Testedzés nélkül ne is álmodj arról, hogy komoly hatást érj el! Válassz egy olyan sportot, amit szívesen csinálsz és próbáld meg heti rendszerességgel űzni.

Ezen kívül természetesen nem árt csökkenteni a bevitt kalóriamennyiséget. A lényeg az, hogy fokozatos legyen és ne egyik napról a másikra akarj lefogyni! Ha hetente fél kilót sikerül leadnod, sokkal nagyobb az esélyed, hogy sikeres legyen a diétád, mint ha pár nap alatt szabadulsz meg 2-3 kilótól! Ha súlyosan elhízott vagy és elhatároztad, hogy lefogysz, mindenképp fordulj szakemberhez!

A helyes, egészséges fogyókúra 5 pontban:

1.) Fokozatos
Az egyéni kalóriaszükségletnél 300-500 kalóriával kevesebb. Ezzel elkerülhető a jojó effektus és elmarad a koplalás után bekövetkező tömeggyarapodás.

2.) VegyesNő gyümölccsel
Az alapvető élelmiszercsoportok mindegyikét (keményítők, fehérjék, zsírok, szénhidrátok) tartalmazza, így a fogyókúra során bejut a szervezetbe az összes szükséges tápanyag.

3.) Egyenletes
A javasolt energiamennyiséget napi 4-5 étkezésre kell osztani. Így a szervezetedet folyamatosan ellátod energiával, ráadásul éhes sem leszel!

4.) Színes
Fűszerezz változatosan, váltogasd a főzéstechnikákat (sütés, grillezés, párolás). Ne foszd meg magad semmitől, mert utána csak még jobban kívánod majd.

5.) Aktív
Próbálj meg minden nap egy keveset mozogni, ha nem megy, akkor is heti rendszerességgel!

Még egy kis segítség, hogy megtudd szükséged van-e fogyókúrára!

A testtömegindex (Body Mass Index), BMI kiszámítása:
A testtömeg (kg) osztva a testmagasság (m) négyzetével-->tehát ha 1,7 m magas vagy és 60 kg, akkor így számíthatod ki: 60/1,7x1,7=20,76

Értékelés

Kóros alultápláltság, anorexia: <15
Sovány: 15 - 18,5 --> hízni kellene!
Ideális: 18,5 - 25 (tehát a példában kiszámolt)
Túlsúlyos: 25 - 30 --> fogyókúra
Súlyosan elhízott: 30 - 40 --> szintén fogyókúra, de orvosi segítséggel

(Sz.D.L.)