anorexia
#Táplálkozás

Anorexiás vagyok, meggyógyulhatok?

2013.01.22.
2 perces olvasási idő

Kórházi kezelésen vettem részt 12 héten át anorexia miatt. Most már otthon vagyok, de még mindig félek a hízástól. Az orvosom emelni akarja a gyógyszereim adagját, de nem tudom megoldás-e. A beszélgetések az orvosommal is egyre kevésbé segítenek - Válogatás a Szakértő válaszol rovat kérdéseiből.

Pszichoterápiás kezelésben részesültél?

A legelső, s egyben legfontosabb kérdésem: valaha is vettél-e részt pszichoterápiás kezelésen? A gyógyszeres/kórházi kezelést ugyanis mindig pszichoterápiával szokták kiegészíteni, mivel lehet, hogy a testsúly nagyjából rendeződik, de a pszichés gyógyulás folyamata akár hosszabb időt is igénybevehet. A súlyod miatti szorongás feltétlenül szükségessé teszi pszichológus szakember segítségét!

Az a képzet, hogy aki nem csontsovány, az már kövérnek számít, mindenképpen téves. Ahhoz, hogy véglegesen helyreálljon a tesi-lelki egészséged a téves hiedelmeket meg kell tanulnod kezelni, ehhez pedig feltétlenül támogatás, személyre szabott iránymutatás szükséges.

A gyógyszeradag növelésével a kételyek sajnos nem fognak megszűnni. Ahhoz, hogy a hízástól való félelem enyhüljön, s idővel megszűnjön, a legelső lépések egyike a téves hiedelmek eloszlatása. Ehhez viszont feltétlenül fontos lenne, hogy pszichológussal folytatott rendszeres terápiás beszélgetésekre is sor kerüljön. Ezek során a pszichológus nagy hangsúlyt fektet a beláttatásra: így a beteg számára is bizonyítást nyer, hogy a hízással, saját testképével kapcsolatos elgondolásai hibásak voltak. A terápiás folyamat viszont több hónapon keresztül is eltarthat.

A pszichiáter mellett találkoztál-e már pszichológussal is? A két elnevezés nem tévesztendő össze. A pszichiáter elsősorban gyógyszeresen kezel, a pszichológus a hibás pszichés működéseket más szempontból is, "finomabb" módszerekkel közelíti meg.

Anorexia esetében egyik kezelésforma sem nélkülözhető. Az evészavaroknál családterápia javasolt, ami azt jelenti, hogy a pszichológus nem csak veled foglalkozik, hanem a család többi tagjával is beszélgetéseket folytat. Nagyon fontos lenne, hogy a családterápia minél előbb elkezdődjön.

Nézzetek utána van-e kórházi keretek között erre lehetőség. A hízástól való aggályokat -mivel nem tudatosan irányítható folyamatról van szó- nem igazán lehet kordában tartani. A javulás szakember támogatásával elérhető!Ha még kérdéseid adódnak, írj bátran!

Kertész Tímea, pszichológus

A karcsúság kultúrája és az evészavarok

A karcsúság kultúrája kedvez az evészavarok kialakulásának. A soványságot az önkontroll győzelmének tekintik, a karcsúságideál pedig nagy hatást gyakorol a nőkre, Különösen igaz ez a kamaszokra. Az egyik lányból éppen a tánc hozta elő a betegséget, csak úgy látta magát szépnek és igazi táncosnak, ha 42 kilogramm. Mindent megtett, hogy még tovább fogyjon, állandóan koplalt. Sehogyan sem tudta magát elfogadni. Azóta abbahagyta a táncot, polgári életet él. Amennyiben sikerült volna magát elfogadnia, most is balettozna.

Hazánkban 30-50 ezer közé tehető a klinikailag súlyos anorexiás és bulimiás betegek száma, kétharmaduk fiatalkorú – nyilatkozta a Kamaszpanasznak dr. Túry Ferenc pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatója, aki „Anorexia, bulimia – Önsegítő és családsegítő kalauz” címmel írt könyvet 2005-ben.

Az anorexiás panaszok a serdülőkorral jelenhetnek meg, leggyakrabban 13-18 éves korban kezdődnek, nőknél ennek előfordulása tízszer gyakoribb. A vezető tünet egyfajta "súlyfóbia", félelem az elhízástól. Ebben korunk szépségideálja, a média és a divat szerepe vitathatatlan. És hogy mennyire gyakori a probléma a táncosok körében?

Érdekes felvetése dr. Túry Ferencnek, hogy az anorexiás hajlamúak lesznek-e balett-táncosok, vagy éppen fordítva a balettosok válnak hajlamosabbá az anorexiára? A Fekete hattyú című filmben a főhősnő - akit Natalie Portman alakít - mindent megtesz, hogy tökéletes legyen, fűti a megfelelési vágy, az idegtépően hosszú próbák azonban kikészítik, elveszíti valódi személyiségét.

Az anorexia súlyos következményekkel járhat

(KamaszPanasz)