kővérség
#Táplálkozás

Étkezési problémák

2009.02.17.
2 perces olvasási idő

Az étkezési problémák kétfélék. Valaki vagy túl sokat, vagy túl keveset eszik. Előbbi kóros formája a bulimia, utóbbié az anorexia.

A kövérség kezdete

Az étkezési problémák már csecsemőkorban elkezdődhetnek azzal, hogy az aggódó anya a gyerek minden sírásos megnyilvánulását etetéssel akarja megoldani, ha megnyikkan, sír, nyugtalan, megeteti. Nem tanulja meg, hogy a sírás a csecsemőnyelvben sok mindent kifejezhet az éhségen kívül: félelmet, fázást, fájdalmat, unalmat, figyelem felkeltést, szeretet és törődésvágyat, bármilyen ingertől való szenvedést pl. erős fényt, erős hanghatást.

Ha a későbbiekben is folytatódik ez a tendencia, a gyermek rátanul arra, hogy bármely bánatát, örömét evésbe, ivásba vagy mindkettőbe fordítja, folytja. Meghízik, elhízik.

Eszik örömében, eszik unalmában, eszik bánatában. Külseje miatt csúfolják, kinevetik, kiközösítik, magára marad. Magányában ismét eszik, vigaszt és örömöt talál az evésben. Mivel azonban alakjával egyre inkább elégedetlen, emiatt bűntudat is társul az evéshez. Ennek oldására ismét csak az evést választja, mert helyzeteket, érzéseket, konfliktusokat megoldani tudó eszköztára ebben merül ki. Önértékelése alacsony szinten megreked (ronda vagyok, kövér vagyok), önbizalomhiánya nulla. Hangulata gyakran rossz, passzív, lusta, befelé forduló-álmodozó, fantáziában élő. Alvászavar, és más testi panaszok is társulhatnak hozzá. Mindenképpen komplex kezelést, testi és lelki terápiát igényel.

A soványság, a koplalás, a testséma és a testkép zavara

Van, hogy valaki a tükörbe néz, és azt látja, hogy kövér, közben kilátszanak a bordái, mindenki soványnak, jó esetben normál súlyúnak látja, ő mégis undorodik attól a hájas fazontól, akit önmagában lát. Ezt nevezzük a testkép vagy a testséma zavarának.

Koplal, hogy ne hízzon. Ha eszik, bűntudata van, hogy növeszti a háját. Gyakran kihányja. Eszik és az étkezés végeztével kivonul és kihányja, amit megevett. Átveri persze magát és környezetét, mert eszik is meg nem is.

Állapota gyakran odáig romlik, hogy életveszélybe kerülhet! Felborul a szervezet egyensúlya, elmarad a menstruáció, fáradt, kimerült, sovány, gyakran súlyos beteg benyomását kelti. Ő még ekkor is csak egyre figyel: hogy kövér. Tudata beszűkül, környezetétől elfordul, teljesítménye romlik. Leggyakrabban serdülő lányok betegsége. Komplex és tartós kezelést igényel, belgyógyászatban és pszichoterápiában jártas szakembereket.

Nem szabad halogatni a segítség igénybevételét!

A média felelőssége

Sajnos, ma divat az a csontsovány modell, aki esetleg még drogot is használ, hogy megszűnjön az éhségérzete és bírja a koplalást. Divat, ha valaki csak a moziban vagy a tv előtt ül, ha csak buta újságokat olvas, amiből mindig azt látja és hallja,, ilyennek kell lenni ahhoz, hogy kelljen a fiúknak, hogy sikeres legyen, hogy celeb legyen, hogy munkanélküli jólét omoljon a lábai elé…

Az anorexia hátterében sok, összetett pszichés probléma is áll. Magától nem oldódik meg, nem növi ki, szakember szükséges a gyógyuláshoz.

(KamaszPanasz - K.Á.)