sztár
#Táplálkozás

Hánytatás, hashajtózás, anorexia: A sztárdiéták egészségügyi következményei

2012.01.27.
3 perces olvasási idő

A tökéletes idomokra való törekvés nem hollywoodi találmány. A végletekig elszánt fogyókúrázók egyik éllovasa Lord Byron volt.

Byron úgy vélte, hogy (egészségtelen) életmódja nemcsak a kívánt alakhoz segíti hozzá, hanem az elméjét is kifinomultabbá teszi. Szerzeményei mellett helytelen étkezési szokásai is divatossá váltak. Sokan magukénak érezték az ideális testsúlyról alkotott elméletét, ezért alig ettek mást rizsen kívül, hogy a költőhöz hasonlóan vékonyak és kellőképpen sápadtak lehessenek. Byron akkor sem változtatott az álláspontján, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy elégtelen táplálkozása súlyos egészségkárosodáshoz vezetett.

Kétszersült az év minden napján?

Byron a tekintélyt parancsoló pocak helyett a nádszál karcsúság elérését célozta meg. Hízásra hajlamos testalkata miatt azonban keményen meg kellett küzdenie a kilókkal, ezért egyetemista éveitől kezdve tudatosan megtagadott magától minden finom falatot. Gyakorlatilag kétszersültön és ecetes burgonyán élt. Az éhségérzet csökkentése érdekében viszont sokat szivarozott. Mint minden megszállott fogyókúrázó, ő is rendszeresen mérte a testsúlyát, amihez egy londoni borkereskedés függőmérlegét használta. Az innen származó feljegyzések szerint 5 év leforgása alatt 31 kilótól szabadult meg.sovány lány

A nőkkel szemben hasonló elvárásokat támasztott. Sőt! Azt hangoztatta, hogy egy magára valamit is adó nőnek mindent el kell követnie, hogy senki ne láthassa evés és ivás közben. Ez alól csak a homársaláta és a pezsgő nyilvános fogyasztása jelenthetett kivételt, mert szerinte ezek megfelelően nőiesek és illendőek. E sületlenség következményeként sok fiatal lány és asszony kezdet önpusztító diétázásba, csak hogy elnyerje a költő tetszését.

A Lord Byron által folytatott diéta igen egészségtelen volt. Gondolj csak bele, gyakorlatilag némi szénhidrátot fogyasztott, ami épp ahhoz volt elég, hogy a vércukra ne zuhanjon le. Semmi fehérjét nem vett magához, és a feljegyzések alapján komoly vitamin- és ásványianyag hiánya lehetett. Az ecetes burgonya éhgyomorra való fogyasztása már önmagában is ijesztően hangzik, a gyomorsav mellett az ecet súlyosan károsíthatta a gyomor nyálkahártyáját.

Byron szervezetében a tartós éhezés miatt a savas vegyhatású anyagcseretermékek meggszaporodhattak, mivel az éhezés során a zsírok lebontásából ketontestek képződnek, melyek savas pH-jú vegyületek. Az emellett történő folyamatos szivarozás pedig nemcsak az anyagcserét befolyásolta, de a rákkeltő anyagok felszabadulását is fokozta. Sőt! Ez a káros hatás tovább rontotta a már amúgy is károsodott gyomornyálkahártya állapotát.

Önsanyargató önmegtartóztatás – Sissi, a 19. század szépségideálja

Sissi császárné és magyar királyné légies karcsúsága kivívta az alattvalók csodálatát, ezért azonban óriási árat fizetett. Szigorú szabályok szerint élt, gyakorlatilag alig evett, viszont sokat tornázott. A derékbősége nem haladhatta meg a 49,5 centimétert. Ha ez mégis bekövetkezett, szó szerint éhezett, amíg a mérőszalag nem a kívánt mértéket mutatta.

Rendszeresen hánytatta magát, és hashajtót szedett. Értelmes ennivalóként erőlevest vagy egy pohár tejet kortyolgatott. (Ez utóbbi kizárólag a saját tehenétől származhatott.) Szerette a narancsot, de minden falatot százszor megrágott, mielőtt lenyelte volna.

A hánytatás és a hashajtózás a bulimiás betegekre jellemző. Sissi súlyos testképzavarban szenvedett, ha ilyen eszközökhöz nyúlt. A hánytatás és a hashajtózás egyik legfőbb veszélye a súlyos folyadék- és elektrolitveszteség, amely akár életveszélyes állapothoz is vezethet. A hashajtózással ugyan csökken a testsúly, de ez főleg a folyadék elvesztéséből adódik, a vastagbélben ugyanis már emésztés nem, csak a víz visszaszívódása zajlik. Ráadásul a hashajtók használatához hozzá lehet szokni.

A hányás egyéb káros hatása az úgynevezett Mallory-Weiss szindróma, amely az erőltetett hányás következtében a nyelőcső-gyomor átmeneti területén a nyálkahártya berepedésével jár. Ez súlyos vérzéshez is vezethet, ritkán akár a nyelőcső perforációja is megtörténhet.

Az étel hosszas rágása okos trükk a fogyókúrázók számára, de nem Sissinek, aki amúgy is betegesen sovány volt. A hosszas rágás miatt elhúzódik az evés időtartama, és ennek fontos szerepe van a jóllakottság érzetének kialakulásában. Elkezd termelődni a jóllakottságért felelős leptin nevű hormon, miközben csökken az éhségérzetért felelős ghrelin nevű hormon hatása. Ehhez minimum 20 perc szükséges, vagyis gyors, kapkodó evéssel több tápanyagot viszünk be, mint amire a szervezetünknek szüksége van.

Hollywood, ahol az önsanyargatás soha nem ér véget

Már az 1920-as évektől kezdve központi téma Hollywoodban, hogy ki, mit és mennyit eszik. A fogyókúrázás népszerűsége egyáltalán nem csökkent az elmúlt évtizedekben, sőt, inkább egyre drasztikusabb és lehetetlenebb verziói kerülnek nyilvánosságra.

A vörös szőnyeg ikonjai számára megengedhetetlen a súlyfelesleg, ugyanakkor sokan közülük úgy vélik, hogy soha nem lehetnek elég vékonyak. Ennek a gondolkodásmódnak is köszönhető, hogy folyamatosan nő azoknak a betegeknek a száma, akik különböző táplálkozási zavarok miatt orvosi segítségre szorulnak.

A hollywoodi testképzavarban szenvedő sztárok esetét azért tartom igazán veszélyesnek, mert napjaink kamaszaira, fiataljaira ők gyakorolják a legnagyobb hatást. (Ők reklámozzák a ruhákat, a kozmetikumokat, nem ritkán láthatjuk őket fürdőruhás fotókon is.) Ennek eredményeként a „rajongók”azt az alkatot tartják normálisnak, amivel a hírességek büszkélkednek. De vajon tényleg büszkének kell lenni egy kórosan sovány testre? Inkább számba kellene venni, hogy milyen anyagcsere változásokat okoz, mennyi veszély rejlik a drasztikus fogyókúrában. Ráadásul a drasztikus fogyókúra a jojó-effektus melegágya, mivel a takarékra kapcsolt szervezet amint normális kalóriamennyiséghez jut, raktározni kezd. Nézz csak utána az „ilyen volt-ilyen lett” fotóknak a neten!

Minden ember tetszeni akar, vagyis nehéz nem beállni a sorba. Tudjuk például, hogy még Nietzsche is a kalóriákat számolta, mielőtt rendelt volna. A hírességek ilyen jellegű utánzása állítólag összefüggésben áll az agyunk limbikus rendszerével, amely az ösztönös viselkedésünket ellenőrzi. Egy-egy népszerű csillag küllemének ránk gyakorolt hatása állítólag három tényezőtől függ: az ételtől, a szexualitástól és a memóriától.

(KamaszPanasz – Cs. Á. – MTI)