anyagcsere
#Táplálkozás

Mit is jelent az anyagcsere?

2022.09.04.
2 perces olvasási idő

Ismerősek a következő mondatok? Már attól is hízom, ha ránézek az ételre, mivel lassú az anyagcserém. Más annyit ehet, amennyit csak akar, mert gyors az anyagcseréje. Bizony, a fogyás körül keringő tévhitek közül az anyagcsere (metabolizmus) viszi a pálmát.

Egyáltalán mit is jelent? Az anyagcseréd születésedtől fogva meghatározott az egész életedre? Tényleg sokkal nehezebb egyeseknek fogyniuk, mint másoknak? Nos, némi információval szolgálhatunk a kérdéseidet illetően, de ne lepődj meg a kapott válaszokon!

Az anyagcsere

Az anyagcsere azt jelenti, hogy a tested mennyi kalóriát, tápanyagot használ el a nap során. A szervezet működésének fenntartásához, a belső hőmérséklet biztosításához, az elhalt sejtek pótlásához, a növekedéshez és a káros anyagok eltávolításához kell mennyiségű energiára van szükség.

Habár ez az érték egyénenként eltérő és széles skálán mozog, a legtöbb ember naponta 1800-2800 kalóriát éget el. Hogy kinek milyen gyors az anyagcseréje, azt az életforma, az aktív mozgás mennyisége, a szöveti felépítés (izomszövet aránya) és a genetika határozza meg. Ám minél többet mozogsz, annál több kalóriát fogsz elhasználni.Mit jelent az anyagcsere?

Fogyás

Akkor tudsz sikeresen fogyni, ha több kalóriát égetsz el, mint amennyit az étellel beviszel a szervezetedbe. Ennyi a lényeg. Ahhoz, hogy fél kilót fogyj, nagyjából 3500 kalóriát kell elhasználnod. Egy 20 perces séta 100 kalóriát jelent, ez megfelel egy evőkanálnyi vajnak.

Ha úgy gondolod, hogy kalória és kalória között nincs különbség, bármi legyen a forrás (sajt, sült krumpli, fagyi). Nos, tévedsz.

A zsírból származó kalória többnyire csak hizlal, mivel a szervezetednek csekély energiájába kerül a megemésztett zsírt a saját zsírszövetévé alakítania, így inkább elraktározza azt, ez a csípőd körül megjelenő „úszógumi” formájában ölt testet leginkább. Amikor a szervezet szénhidrátot vagy fehérjét alakít át zsírrá, akkor a folyamat során a bevitt összes kalória 23 százalékát elhasználja. Ahhoz, hogy fogyj, oda kell figyelned arra, hogy mit eszel.

Életmód

Az egészséges és aktív embereknek gyorsabb az anyagcseréje, mert sok kalóriát használnak el az aktív mozgás során, de még pihenéskor is, mint a kevésbé aktív életet élő társaik. Ennek oka, hogy ilyenkor a szervezetnek több energiára van szüksége az önregenerációhoz. Nagyjából úgy vázolható a folyamat, hogy minden aktív mozgással elhasznált 100 kalória után, még 15 kalóriát éget el a szervezet a pihenés során.

Fogyókúra

Maga az emésztés is igen kalóriaigényes folyamat. Ha kihagyod az étkezést, akkor a szervezetedet sanyargatod ezáltal. Erre az a reakció történik, hogy a szervezet lelassítja az anyagcserét, hogy energiát takarítson meg. A gyakori, de kis mennyiségű és egészséges tápanyagokat (zöldség, gabonafélék, sovány húsok) tartalmazó étkezések hatására gyors marad az anyagcsere, arra késztetve a szervezetet, hogy a raktározott zsírból izomszövetet építsen.

A nagyon zsírszegény étrend is negatív hatással lehet az anyagcserédre. Ezért szükséges a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás. Sok fehérje, rost, jó zsír (telítetlen zsírok: olíva olaj, halolajok) és kevés szénhidrát a jó megoldás.

Nem születünk lassú anyagcserével. Veszíthetünk és szedhetünk is fel súlyt. Ez egy ok-okozati összefüggés, hogyan tudod kiegyensúlyozni a kalóriabevitelt és elhasználást. Nem az anyagcseréd áldozata vagy, hanem a saját tetteid, választásaid eredményeként nézel ki úgy, ahogy.

(KamaszPanasz - N. L. - beinggirl.com)