dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

A dohányzó tinilányok elhízott felnőtté válhatnak

2010.08.17.
1 perces olvasási idő

A Te környezetedben is vannak olyan csajok, akik egyik cigiről a másikra gyújtanak, mert azt hiszik, ettől menők lesznek és vékonyak maradnak? Nos, egy új finn kutatás eredmény csalódást kell, hogy okozzon nekik, megcáfolja a karcsúság és cigaretta összefüggéséről szóló tévhiteket.

Noha a nikotinról köztudott, hogy növeli a szervezet metabolizmusát, csökkenti az étvágyat és beindít bizonyos zsírégető folyamatokat, finn kutatók meglepő eredményei cáfolják az általános feltevést, mely szerint a dohányzás segítségével könnyebb vékonynak maradni. Megállapították ugyanis, hogy a napi 10 szálnál többet dohányzó tizenéves lányok hajlamosak kövér felnőtté válni.

Súlykontroll?

Mind a mai napig nincs arra bizonyíték, hogy a cigaretta közvetlenül elhízást okozna, és a mostani eredmények a dohányzás elleni érvek táborát bővítik, mondta el Dr. Suoma Saarni, a Helsinki Egyetem kutatója. A dohányzást mindig is a soványsággal, nem pedig a túlsúllyal hozták összefüggésbe. Saarni is kiemelte, hogy a dohányzást abbahagyók gyakran szednek fel plusz kilókat, ezért sok tizenéves lány súlykontrolláló céllal cigarettázik.

Kétszer gyakoribbaz elhízás

A mostani vizsgálat során kiderült, hogy a 16-18 éves korban legalább napi 10 cigarettát elszívók sokkal nagyobb valószínűséggel váltak kövérré.

A 20-as életévekbe lépve náluk a túlsúlyprobléma evidenssé vált, és több mint kétszer olyan gyakran fordult elő, mint a nemdohányzóknál. A magas arány az egyéb szóba jövő befolyásoló faktorok beszámításakor is megmaradt.

A nőknél még kifejezettebb volt az elhízásra való hajlam. A dohányzó nők körülbelül 35 százaléka hízott el. A sosem dohányzók közt a később túlsúlyossá válók aránya 22 százalék volt.

Férfiak esetében valamivel gyengébb összefüggést állapítottak meg. Saarni a jelenséget a szervezet dohányzás következtében megváltozott anyagcseréjével magyarázza. Az elhízás hátterében az állhat, hogy a leszokottak a dohányzás helyett nassolni kezdenek.

(KamaszPanasz; Forrás: sciencedaily)