alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Bulizás tiszta fejjel: így úszd meg a piálást

2024.03.02.
2 perces olvasási idő

Hogyan maradhatsz józan, ha mindenki más iszik a környezetedben? Nincs egyszerű dolgod. Érthető, ha nem vágysz olyan eseményre, ahol mindenki lerészegedik, ráadásul elvárják tőled, hogy te is ugyanígy tégy.

Mielőtt arra kerülne a sor, hogy mások alkoholt itatnának velünk, el kell magunkat határozni, hogy mi csak azért sem fogunk inni. Bár megfélemlítőnek tűnhet, hogy nem tartogathatsz egy ínycsiklandó koktélt a kezedben olyan eseményeken, ahol mindenki fogyaszt alkoholt, hidd el, túléled.

Egy idő után sokan, akik megtanulták kezelni ezt a helyzetet, már nem is gondolkodnak azon, hogy igyanak-e egyáltalán alkoholt vagy sem. Sokan inkább egy limonádét rendelnek, minthogy alkoholt fogyasszanak, és ez egyáltalán nem zavarja őket. Próbáld ki ezeket a trükköket, hogy túljuss az ilyen helyzeteken aggódás és alkohol nélkül!

Tervezz előre

A legtöbb ember iszik a bulikon, ami problémákhoz vezethet. Gondold el, hogy megérkezel egy buliba, szerzel egy alkoholmentes itókát, eszel egy snacket, és józan maradsz akár a bárpult mellett is. Beszélgess másokkal, és szerezz új barátokat, nem az a legfőbb vágyad, hogy alkoholt igyál. Ha már nagyon furcsán érzed magad, hívd fel az egyik józan barátodat, és beszélgess vele, így nem fogod furcsán érezni magad. Döntsd el, mikor hagyod el a bulit, mivel úgyis le akarsz majd lépni, ha már mindenki dülöngélni fog részegségében.részeg

"Egy pohár üdítő van nálam, és mindig újratöltöm, hogy mások lássák, van valami a kezemben, akkor úgysem fognak a kezembe nyomni egy másik poharat, amiben alkohol van” - mondta Laura, egy alkoholizmusból kigyógyult személy, aki kérte, hogy teljes neve ne kerüljön nyilvánosságra. „Ha sokan vannak a buliban, egy idő után észre sem veszik, ha csendesen lelépsz a buliból.”

Tanuld meg, hogyan mondj nemet

Gyakorold otthon a helyzetet, így a bulikon magabiztosan tudod visszautasítani az alkoholt. Ha valaki itallal kínál, nézz mélyen a szemébe, jelentsd ki, hogy nem kérsz inni semmit, és próbáld elkerülni, hogy megpróbáljon mégis rábeszélni egy italra.

Néhányan még mindig nem fognak leszállni rólad, szimplán mondj nemet, és mondd, hogy egészséges életet élsz, ezért nem iszol. Majd mondd el neki, hogy mennyivel jobban érzed magad, mióta nem iszol.

Az ”este” szó sokaknak azt jelenti, hogy legurítanak pár sört a helyi klubban. Sok ember cikizhet azzal, ha azt mondod, egyáltalán nem iszol. Ilyenkor mondd azt, hogy vezetsz még az este folyamán, holnap korán kell kelned, vagy olyan gyógyszert szedsz, ami kizárja az alkoholfogyasztást.

Néhány ravaszság, amit jó tudni

Talán rendszeresen legurítotok egy hatos sörpakkot egy jó Bajnokok Ligája meccsen a haverokkal, ezért az is nagy kihívás lehet, hogy ilyenkor ne igyál. Vagy éppen mindig iszol, amikor dohányzol? Ha dohányzol, sokkal jobban kívánod az alkoholt, ezért próbáld meg mellőzni mindkét rossz szokásod.

Bármilyen pótcselekvés, amit szorosan az alkoholhoz kötsz, fokozhatja a vágyat az ivásra. A cigaretta mellőzése, egy ”Bajnokok Ligája meccs nézése a haverokkal” program lemondása, vagy bármilyen más cselekvés hanyagolása, ami az alkoholfogyasztáshoz köt, már nagyban csökkentik az alkoholfogyasztás kockázatát.

Használd a ”Haver- Rendszert”

Nehéz lehet a tény, hogy te vagy az egyetlen alkoholt nem fogyasztó a szobában vagy helyiségben. Amikor csak lehetséges, kérdezz meg egy barátot, nincs-e kedve egy közös programhoz, melyre mindketten józanul mentek.

Legyél te a kinevezett sofőr

Másnak az a tény, hogy ő az egyetlen józan ember a helységben, kellemetlen lehet. Az, hogy ő a felelős azért, hogy minden barátja épségben hazaérjen a buliból, pedig túl nagy nyomás lehet. Sokan esnek abba a hibába, hogy kinevezik magukat sofőrnek, de hamarabb haza szeretnének menni, hogy ne vezessenek fáradtan és épségben hazaérjenek. Ha vállaltad, hogy sofőr leszel, akkor azt is vállaltad, hogy maradsz a buliban mindaddig, amíg a barátaid. Ha túl fáradtnak érzed magad, hívj egy taxit, és vitesd haza a barátaidat!

Gondolkodj pozitívan

Ha erősen koncentrálsz arra a tényre, hogy úgy döntöttél, nem iszol alkoholt, könnyedén túljuthatsz a nehéz pillanatokon. Komolyan gondolkodj el azon, melyek az előnyei annak, ha nem iszol. A fő előny, hogy nem leszel másnapos a következő reggel. Ráadásul másnap nem kell szégyenkezned az előző esti "mutatványaid" miatt sem, így az önbizalmad másnap reggel is a helyén lesz.

Legyen egy terved vész esetére

Van egy pillanat (a ”most már elég pillanat”) amikor könnyebb beadni a derekad. Ilyenkor kell, hogy legyen egy terved! Például hívj fel valakit vagy vigyél magaddal valakit, aki nem hagyja, hogy alkoholt fogyassz. De készülhetsz egy jól kigondolt kifogással is, ami miatt el kell hagynod a bulit.

Ne feledd, ha nem akarsz inni egy bulin, az a te döntésed, ne engedd, hogy bárki is az meggyőzzön az ellenkezőjéről!

(KamaszPanasz - Ő.B.)