alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Alkohol: Indokok, amiért inni kezdesz

2010.08.23.
2 perces olvasási idő

Amikor a szüleid és a tanárok figyelmeztetnek téged az alkohol káros hatásaira, általában a kezedbe adnak egy unalmas statisztikát, ami igazából semmit nem jelent neked. Az egészet csak számoknak tekinted, kivéve ha ismersz olyat aki megsebesült, esetleg meghalt egy ivással kapcsolatos balesetben.

Az ivással kapcsolatos balesetek mindennaposak minden olyan helyén a világnak ahol a tinédzserek isznak. Szinte minden országban ha ilyen ügybe keveredsz, bírságon fogsz fizetni, elveszik a jogosítványodat akkor is, ha senki sem sebesült meg. És ez a jobbik eset. Megölhettél volna valakit vagy magadat vezetés közben, az alkohol miatt!

A sörreklámok és hirdetések sosem vesződnek azzal, hogy statisztikával untassanak téged. Az ivást vicces és vidám dolognak állítják be, de ez csak akkor igaz, ha hazafele taxit fogsz, vagy van egy "kijelölt sofőröd".
Neked kell eldöntened mi a megfelelő számodra. Mielőtt innál, fontos, hogy tudd, az alkohol mit tehet veled. Ugyanez igaz pl. a gyógyszerekre. Tudd a "mellékhatásokat".
Persze az emberek tudnak felelősségteljesen is alkoholizálni, de azért megéri átgondolni.

Néma okok? Te döntesz...

- Az ivás következtében elveszítheted önkontrolodat, tested irányíthatatlanná válik. Ezért valószínüleg elesel, vagy más kisebb/nagyobb baleseted lehet amikor iszol.

- Az ivás arra is késztethet, hogy vagánynak érezd magad. Legközelebb, amikor a barátaiddal összejöttök, hogy igyatok, maradj józan és csak figyelj. Valószínüleg látni fogod mennyire hülyén és ostobán néznek ki.

- Az ivástól elveszítheted a memóriád. Nagyon kínos lehet, amikor valaki odamegy hozzád, hogy elmondja, tegnap este milyen vicces dolgot csináltál vagy mondtál, de te nem emlékszel semmire.

-Az ivás feloldhatja a gátlásaidat. Túlságosan ellazulhatsz és olyan dolgokat mondhatsz vagy tehetsz amiket később nagyon megbánhatsz. Néha ez terhességgel, STD-vel, jobb esetben azzal végződhet, hogy megsérted egy barátodat.

- Másnaposság: Ha egy teljes napot lüktető fejfájással akarsz tölteni itt a lehetőséged, idd le magad rendesen.

-Az alkoholizálástól felnőttnek érzed magad. Mi olyan nagyszerű ebben? Gyakran a felnőttek azért isznak, hogy elfelejtsék, hogy ők felnőttek, és felelősséggel tartoznak. Más szóval: megpróbálják gyereknek érezni magukat.
A gyerekeket utánzó felnőtteknek nem kéne elérniük azt, hogy te felnőttnek érezd magad.

- Inni, hogy elfelejtsd a problémáid. Higgy nekem, a problémáid megvárják amíg kijózanodsz, nem mennek sehova.

- Iszol, hogy barátokat szerezz. Hallottál már a csoport-nyomásról? Azok a barátságok amik az iváson alapszanak nem tartanak túl sokáig. Ezek a barátságok szétesnek ugyanazokért az okokért, amikért létrejöttek. Egy idő után unalmassá válik - ugyanaz a dolog újra és újra.

Azok nem igazi barátok, és ezek a barátságok hamar elmúlnak. Amikor barátságokat építesz ki közös érdeklődés, sport vagy hobbi kapcsán, akkor ezek a barátságaid egyre inkább megerősödnek. Ezeknek sokkal erősebb az alapja mint az, hogy megosztasz valakivel egy rekesz sört.

- Iszol, mert kíváncsi vagy a hatására. Ez nem igazán nagy rejtély, és egy idő után elveszíti az izgalmát.

A függőség kialakulása miatt sok tizenévesnek vannak alkoholproblémái. Amikor a függővé válnak, egyre több alkoholra van szükségük hogy jól érezzék magukat, így elveszítik azt a képességüket, hogy másban találják meg az élvezetet. Nemsokára elveszítik az esélyüket arra is, hogy az iskolában jól szerepeljenek, az egészségüket, a család és a barátok bizalmát.

Itt az előadás vége. Dönts te magad, de ha iszol, igyál mértékkel!

Egy utolsó dolgot jegyezz meg: Az Egyesült Államokban a tizenévesek a szervátültetések leggyakoribb donorai. Ez azt jelenti, hogy több tizenéves hal meg hirtelen balesetben mint a népesség bármely más csoportja.

Miért? Gondold át. Igyál felelősségteljesen.

(I.S.)