alkohol
#Drog, cigi, alkohol

A világos színű italok nem okoznak másnaposságot?

2010.01.19.
1 perces olvasási idő

Számos városi legenda kering arról, hogy a világosabb italok segíthetnek abban, hogy ne legyünk másnaposak. Nos, ez azért nem így van, bár tény, hogy segíthet, de az állítás így magában nem állja meg a helyét!

Világosabb színű italokat fogyasztani csakis azért, hogy megelőzzük a másnaposságot, nem a legjobb dolog, de talán segíthet egy picikét. A másnaposság egy összetett dolog, amit rengeteg összetevő okoz, mely az alkohol mellett megtalálható a különféle szeszes italokban.

A kongenerek és hatásaik

Azokat az anyagokat, amelyek a másnaposságot okozzák, kongenereknek nevezzük. Ezek az anyagok az alkohol erjesztése során keletkeznek. A kongenerek sokkal inkább megtalálhatóak a sötétebb likőrökben, barna sörökben, whiskyben, mint a világosabb italokban, például vodka, gin és világos sör. Egy bizonyos kongener a metanol képes „legyőzni” a formaldehidet, így pedig mivel megváltozik a térszerkezet, méreganyag kerül a helyébe és előjön a macskajaj.

Nagy mennyiségű alkohol fogyasztása esetén felléphet dehidratáció, alacsony vércukorszint, emésztési problémák, alvászavar egyszóval minden, ami a másnapossághoz kell.

Ha sokat iszol fájni fog

Rengeteg tanulmány kutatta már a másnaposságot, mint eseményt, de egyik sem talált hatásos megelőzési módszert. Lehet, hogy a világosabb színű italok fogyasztása egy hajszálnyit segít, de ha sokat iszol – mindegy milyen színű az ital – másnap valószínűleg mérhetetlen fejfájással fogsz felébredni.

Az egyetlen ma ismert megelőzési módszer, hogy mértékkel iszunk vagy, hogy egyáltalán nem iszunk. A mértékletes ivás egy átlagos férfi számára két italt jelent, még a nő számára egyet. Természetesen ez is változhat kortól és testsúlytól függően.

A hivatalos mérce szerint egy italnak felel meg 3,5 dl sör vagy 1,5dl bor vagy 0,5dl tömény ital.

Legyünk óvatosak

Jó pár ital több alkoholt tartalmaz mint hinnénk! Emellett sok bárban és étteremben az adagok nagyobbak mint a megszokott, figyeljünk erre oda! És természetesen egyes italok bár ugyanolyanok, mégis más mennyiségben tartalmazhatnak alkoholt. Például a barna sör jelentősen több alkoholt tartalmaz mint világos testvére, de egyes likőrök is különbözhetnek alkoholtartalmukban a másiktól.

Szóval, továbbra sincs ellenszer a macskajaj ellen, a legjobb tanács, amit adhatunk, hogy csak mértékkel!

(Cs. B.)