alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Hogyan éld túl a másnapot?

2024.01.01.
2 perces olvasási idő

Egy nagyszerű, vad buli utáni reggelen ébredsz. Fejedben még az elmúlt éjszaka homályos emlékképei kavarognak, amihez kínzó fejfájás, szédülés, szörnyű szomjúság, fény- és hangérzékenység, kavargó gyomor, rosszullét társul. Igen, ez a másnaposság!

A másnaposság tünetei az elmúlt 24 óra túlzott alkoholfogyasztásának köszönhetőek. Minél többet ittál, annál valószínűbb, hogy nálad is jelentkeznek.

A rosszullét kiváltó okai

Fáj a fejed, mert az alkohol hatására a vérerek kitágultak. Az alkohol vizelethajtó, gyorsítja a vizelet kiválasztását. Azonban minél többet vizelsz, annál dehidratáltabb leszel, ami szomjúságot, enyhe felfájást és szédülést okoz.

Az alkohol megemeli a vércukorszintet is, mely hatása kimerültség, egyensúlyzavar és gyengeség. A gyomorsavakat is aktiválja, irritálja a gyomorfalat, késlelteti a gyomortartalom kiürítését, ezzel is rossz közérzetet, émelygést vagy hányást okozva.

Az elkövetkezendő 8-24 órában bizonyosan szörnyen fogod érezni magad, és sajnos szinte semmit sem tehetsz, amivel felgyorsíthatod a folyamatot. Ha úgy gondolod, hogy neked vagy valaki másnak alkoholmérgezése van (ennek ismertetőjelei a mentális zavarodottság, kóma, hányás, agyvérzés, szabálytalan vagy túl lassú légzés, normálisnál alacsonyabb testhőmérséklet), azonnal hívj orvosi segítséget!

Mítoszok

Ilyenkor eszedbe juthat, hogy kipróbálod a „régi jó gyógymódokat”, melyekről a többiektől hallottál. Lássuk a legterjedtebb módszereket, melyekről az a tévhit járja, hogy hatásosak a másnaposság kezelésében.

Kávé

Egy csésze kávétól felébredsz, de nem szünteti meg a másnaposságodat. Helyette fáradt és felpörgetett leszel egyszerre, ami nem a legjobb párosítás.

Zuhany

Tökéletesen tiszta leszel, ám ez nem fog az alapvető érzéseiden változtatni.

Fájdalomcsillapítók

Mind csillapítják a fejfájást, ám nem szabadítanak meg a kiváltó okoktól. Sőt, alkohol után beszedve ezeket a gyógyszereket, még problémákat is okozhatnak.

Kutyaharapást szőrével

Ennek a módszernek a lényege, hogy ha mégtöbb alkoholt iszol, az segít a másnaposságon. Szomorú hírem, hogy ezzel nem megoldjuk, hanem csak elnyújtjuk a problémát.

Testedzés

Sajnos azzal, hogy ide-oda ugrálva különféle testgyakorlatokat végzel (ide tartozik a szex is) még nem szabadítod meg a szervezetedet a benne felgyűlt alkoholtól.

Nem hiszel nekünk? Higgy a tudománynak. A British Medical Journal-ban megjelent tanulmány áttekintette valamennyi elérhető, a másnaposság kezelésével kapcsolatos tudományos cikket. A kutatók megállapítása szerint : „Nincs olyan meggyőző bizonyíték, mely minden kétséget kizárva alátámasztaná, hogy bármely hagyományos beavatkozás hatásos lenne a másnaposság megelőzésében vagy esetleges kezelésében”. Véleményük szerint a legjobb módszer a másnaposság megelőzésére az absztinencia illetve a mértékletesség.

Mi az, ami tényleg segít?

Érezd jól magad, de igyál lassan, hígítsd az italodat, vagy váltakozva fogyassz alkoholos és alkoholmentes italokat (ez segít megelőzni, hogy a szervezet túl sok vizet veszítsen).

  • Mindenképpen egyél valamit mielőtt inni kezdesz, így akadályozva meg a túl gyors alkoholfelszívódást.
  • Óránként egy italnál ne fogyassz többet (egy italnak körülbelül 3,5 dl sör, 1,2 dl bor és 0,4 dl likőr felel meg). Légy tisztában a saját korlátaiddal és ne hagyd, hogy mások rávegyenek arra, hogy többet igyál, mint ami még jól esik!
  • Olyan italokat válassz, melyek kevesebb fajtaazonos összetevőből állnak- ez nem más, mint azok az alkotóelemek, amelyek az ital ízét adják. A sötét likőrökben (whisky, brandy) sokkal több található, mint a tisztákban (vodka, gin).
  • Abban az esetben, ha őrülten másnapos vagy, igyál sok folyadékot, elsősorban vizet vagy vitaminokkal, kalciummal dúsított gyümölcslevet.
  • Csak könnyű ételeket fogyassz, például pirítóst, kekszet, banánt, s nagy segítség lehet még a tojás is. A cystein nevű aminosav, mely a tojásban, joghurtban található, enyhén detoxikáló hatású. A gyomorégéseden pedig segíthet a gyömbér, borsmenta, barna rizs.
  • Pihenj, sötétítsd be a szobát, kerüld a nagy koncentrációt igénylő feladatokat, és rimánkodj a barátaidnak, nehogy feltegyék a buli képeit a netre.

(KamaszPanasz)