metilalkohol
#Betegségek

A mérgező metilalkohol

2020.08.27.
3 perces olvasási idő

A metilalkohol fontos tulajdonsága, hogy a tápcsatornán kívül a bőrről és a légutakból is felszívódik, azaz a metanol lenyelésén kívül a bőrre cseppenése és párolgó gőzének belélegzése is súlyos egészségkárosodást okoz!

A metilalkohol (más néven metanol) az etil-alkoholhoz (a hétköznapi értelemben vett alkohol) hasonló sűrűségű, átlátszó folyadék, melynek szaga az etanol szagára hasonlít. Emiatt fordulhatnak elő a véletlen mérgezések. A szert a vegyiparban oldó- és kristályosítószerként széles körben alkalmazzák. A két vegyület élettani hatása azonban jelentősen különbözik: a metanol sokkal mérgezőbb, már kis mennyiség fogyasztása is súlyos károsodásokat, legrosszabb esetben halált okozhat.

A metilalkohol mérgezés sajnos hazánkban is többször fordul elő, mintsem azt mondhatnánk, hogy azok kizárólag véletlenül bekövetkező mérgezések: gyakran öngyilkossági szándék húzódik meg a háttérben.

Szemkárosító hatás

Az egyéni tolerancia tág határok közt változik, nem adhatók meg határértékek, ami alapján kijelenthetnénk, hogy mekkora mennyiségek milyen károsodásokat okoznak.

A felszívódott metanol lebomlásáért az alkohol-dehidrogenáz enzim felelős – ugyanaz az enzim, amely az etil-alkohol lebomlását is katalizálja.

A metanolból formaldehid, végül hangyasav keletkezik: ezek mindegyike, magához a metil-alkohol molekulához hasonlóan a szervezet számára mérgező termék.

Ez alapján érthető a metanol rendkívüli mérgező hatása. A formaldehid például gátolja a szem ideghártyájában található, a látást biztosító retinasejtek anyagcseréjét, aminek következménye a sejtek pusztulása. Ebből adódik a metanol szemkárosító hatása.

Bőrön keresztül is mérgez a metilalkohol

Maga a metil-alkohol a hemoglobin és egyéb sejtek vastartalmához kötődik, ami által gátolja a sejtek életjelenségeit, így hozva létre toxikus állapotot.

A szervezetből kis mennyiség a tüdőn keresztül távozik, nagyobb rész a vizelettel ürül változatlan formában vagy hangyasavként. A bekerült metil-alkohol döntő többsége a máj közreműködése folytán ürül ki.

A metil-alkohol mérgezés kétféle módon jelenhet meg: akut vagy krónikus formában.

Akut (heveny) mérgezés

Az akut mérgezés egyszeri nagyobb adag metanol szervezetbe kerülése következtében alakul ki. A lappangási idő (amely a metanol mennyiségétől és a szervezet toleranciaszintjétől függően 8-48 óra is lehet) után hirtelen lépnek fel a tünetek, melyek hasonlíthatnak a heveny alkoholmérgezés tüneteihez.

  • fejfájás
  • szédülés
  • izomgyengeség
  • hasi görcsös fájdalom
  • émelygés, öklendezés, hányás
  • változó mértékben zavart tudat: enyhe dezorientáltság és mély kóma is előfordulhat.

A betegek 50 százalékának komoly látási panaszai vannak, ezek lehetnek: látásélesség csökkenése, fénykerülés, látótérkiesés (ilyenkor a beteg bizonyos irányokba tekintve fekete foltokat lát), vakság. Néha a mérgezés első tünete a hirtelen fellépő vakság. A központi idegrendszer egyéb károsodásaira utal a Parkinson-szindrómára jellemző remegés megjelenése.

Krónikus (idült) mérgezés

Kialakulása gyakran metanollal dolgozó személyeknél, a megfelelő munkavédelmi előírások hiányával vagy be nem tartásával kapcsolatban figyelhető meg. Így a mérgezett naponta toxikus körülmények közt dolgozik a metanollal, amely kis mennyiségekben, hosszú idő alatt, folyamatosan fejti ki károsító hatását.

Az idegrendszeri elváltozások perifériás polyneuropathia képében jelennek meg, a kezek és lábak zsibbadásérzésével, esetleg gyengeségével. Jelen lehet a látás károsodása látótérkiesés vagy az éleslátás gyengülésének formájában. Kialakulhatnak Parkinson-kórra jellemző tünetek is.

Általános szabályok mérgezés esetén

Ha háztartási méreg, növényvédő szer, kifolyt elem kerül a szembe vagy a bőrre, azt bő, folyó vízzel le kell mosni, a szennyezett ruhát pedig le kell venni. Vigyázzunk, nehogy mi is érintkezzünk a veszélyes anyaggal!
Ételmérgezést baktériumokkal fertőzött, vagy romlott étel okozhat.

A tünetek - hányás, fejfájás, hasi görcsök, hasmenés, láz, hidegrázás - viszonylag gyorsan, pár óra alatt kialakulnak. A betegnek ágynyugalomra, bő folyadékfogyasztásra van szüksége. Ha nem enyhülnek a panaszok, érdemes kihívni a háziorvost.

Ha már megtörtént a baj...

  • A metanol-mérgezetthez minden esetben, a lehető legsürgősebben hívjunk mentőt! Ha a mérgezett eszméletlen, az elsősegélynyújtás (stabil oldalfekvés) vagy szükség esetén az újraélesztés szabályi (ABC) szerint járjunk el!
  • Amennyiben a mérgezés szájon át 1-2 órán belül történt, és a beteg nem eszméletlen, próbálkozzunk hánytatással. Ennek később a gyors felszívódás miatt nincs értelme.
  • Ha van rá mód, itassunk a mérgezettel fél vagy inkább egy deciliter tömény (40-50%) alkoholtartalmú italt. Az alkohol lebontása ugyanis csökkenti a metanol káros hatásait, az enzim kötőhelyeiért való versengésen keresztül (azaz az enzim az alkoholt fogja előbb lebontani).
  • A beteget takarjuk be, mert könnyen kihűlhet! A specifikus kezelést egészségügyi személyzet tudja elvégezni, laikusként a mérgezettért a legfontosabb, amit tehetünk, hogy nagyon gyorsan orvost hívunk.

(Forrás: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

Fontos: Mi a teendő mérgezés esetén?