#Betegségek #diabétesz

66 db cikk a témában

A 20 legrosszabb étel cukorbetegeknek
#cukorbetegség
2022.11.20.

A 20 legrosszabb étel cukorbetegeknek

A készételek kényelmesek és olcsók, azonban sajnos rengeteg zsírt, sót és cukrot tartalmaznak, így semmiképpen sem egészségese. Ha cukorbeteg vagy, akkor ráadásul tilos, hogy a bevásárlólistára kerüljenek!

Út a felnőttdiabetológiai rendelőbe
#diabétesz
2022.11.16.

Út a felnőttdiabetológiai rendelőbe

Mint minden kamasznak, a cukorbeteg serdülőknek is jelentős változás áll be az életükben. A számos kihívás mellett ráadásul a cukorbeteg kamaszoknak a 18 éves életkor, illetve a középiskolai tanulmányok befejezésével rendelőt kell váltaniuk, azaz a gyermekdiabetológiai szakrendelőből át kell menniük a felnőttdiabetológiai rendelőbe.

A diabéteszes ketoacidózis tünetei és kezelése
#diabetikus ketoacidózis
2022.09.11.

A diabéteszes ketoacidózis tünetei és kezelése

Amikor a test számára nincs elegendő inzulin, a glükóz a vérben marad, és nem tud eljutni a sejtekhez, hogy ott energiaként használódjon fel. Ez megtörténhet például akkor, ha valaki kihagyja az inzulinadagját, vagy amikor az inzulinszükséglet hirtelen megnövekszik.

Bőrápolás egészségesen és diabéteszesként
#cukorbetegség
2022.09.05.

Bőrápolás egészségesen és diabéteszesként

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, egészséges bőrre van szükségünk. Ennek eléréséhez több tudásra, majd ez alapján több odafigyelésre és cselekvésre!

Ha túl magas a vércukorszinted
#cukorbeteg
2022.08.23.

Ha túl magas a vércukorszinted

A cukorbeteg emberek számára a vércukorszint szabályozása olyasmi, mint a távirányítós repülőgép vezetése. Ahhoz, hogy a levegőben maradhasson a repülő, és te a legjobban érezd magad, a vércukorszintedet állandóan szinten kell tartanod.

Stresszes vagy? Ellenőriztesd a vércukorszintedet!
#stressz
2022.06.14.

Stresszes vagy? Ellenőriztesd a vércukorszintedet!

A cukorbetegség sokszor már csak előrehaladott állapotában okoz tüneteket, azonban tudnunk kell, hogy számos tényező hajlamosít a kialakulására. Dr. Marton Anna, diabetológus a stresszről, mint önálló hajlamosító tényezőről beszélt.

#cukorbeteg
2022.02.25.

Mit egyen, aki cukorbeteg?

Édesség – csábító csokoládék, pralinék, bonbonok, színes cukorkák, kekszek és nápolyik, és az az ezerféle habos-, krémes-, mézes-, csokis-, gesztenyés-, diós-, gyümölcsös-, sütemény… Ugye neked is összefut a nyál a szádban, ha egy franciakrémest látsz? Vagy egy Rigó Jancsit? De hiába… Nem ehetsz belőle. Sajnos.

Karácsony és a diabétesz
#vércukor
2021.12.16.

Karácsony és a diabétesz

A cukorbetegeknek az ünnepek nagyon sok megpróbáltatást tartogatnak: cukor és sütemény mindenütt, és egyedül az önmegtartóztatás segíthet. Mielőtt még teljesen lemondanál az ünnepi hangulatról, ne add fel! A cukorbetegeknek is lehet szép a karácsony, sőt!

Cukorbetegség: a leggyakoribb tévhitek
#cukorbetegség
2021.12.09.

Cukorbetegség: a leggyakoribb tévhitek

Rengeteg információt lehet találni a cukorbetegségről a neten, azonban nem mindegyikük alapszik valós tényeken, ezért fontos, hogy megismerd a leggyakoribb tévhiteket a diabéteszről.

Diabulémia - Életveszélyes lehet!
#diabulémia
2021.09.16.

Diabulémia - Életveszélyes lehet!

A diabulémia elsősorban a cukorbeteg tinik és fiatal nők körében tapasztalható, újkeletű, ám veszélyes betegség. Ennek során a betegek az inzulinadagjaikkal manipulálva próbálnak meg a felesleges kilóiktól megszabadulni. Mivel a kamaszok körében erős a média által sugallt szépségideálnak való megfelelési kényszer, könnyelműen veszélybe sodorhatják magukat ezzel a dologgal.

#cukorbeteg
2021.08.08.

A cukorbetegség megelőzése kamaszkorban

A cukorbetegség rohamosan terjed a fiatalok körében. Nem csupán örökletes hajlam befolyásolja kialakulását, hiszen az a helyes táplálkozással és életmóddal sok esetben megelőzhető.

Ha túl alacsony a vércukorszinted
#vércukorszint
2021.06.17.

Ha túl alacsony a vércukorszinted

Mindegy, hogy mit csinálsz: az agyadnak glükózra van szüksége ahhoz, hogy működjön, még akkor is, ha alszol. A glükóz egy olyan szénhidrát, ami azokból az ételekből származik, amiket elfogyasztasz, és ezt a tested átalakítja, elraktározza.

#vércukor
2020.12.25.

Ünnepi túlélőkalauz cukorbetegeknek

Cukorbetegként fogyaszthatsz ugyan bizonyos mennyiségű cukrot, de figyelned kell arra, hogy mely ételekből mennyit eszel. Karácsonykor – mikor az asztal roskadozik a finomabbnál finomabb ételektől – különösen figyelned kell arra, hogy mit eszel. Az ünnepek alatt legyen az a célod, hogy egészséges maradj.

#hideg végtagok
2020.03.16.

Folyton hideg végtagok - Betegség tünete?

Hideg időben végtagjaink hamar lehűlnek - a jelenség természetes, és ebben a formában egyáltalán nem kóros. A végtagok külső hőmérséklettől független, állandó hideg tapintása azonban betegség jele lehet, amit érdemes kivizsgáltatni.