cukorbeteg
#Betegségek

Ha túl magas a vércukorszinted

2023.08.24.
2 perces olvasási idő

A cukorbeteg emberek számára a vércukorszint szabályozása olyasmi, mint a távirányítós repülőgép vezetése. Ahhoz, hogy a levegőben maradhasson a repülő, és te a legjobban érezd magad, a vércukorszintedet állandóan szinten kell tartanod.

A túl magas vércukorszinttől kellemetlenül érezheted magad, és, ha gyakran fordul elő, akkor az egészségkárosító hatású lehet.

Mitől alakul ki a magas vércukorszint?

A vércukorszint a vérben található glükóz mennyiségét jelzi. A glükóz az a cukor, amely az általunk elfogyasztott ételekből származik, ezt alakítja át és raktározza el a test. Ez a legfőbb energiaforrás a test sejtjei számára, és a vérkeringés útján eljut minden sejtedhez.

A hiperglikémia az orvosi kifejezés a magas vércukorszintre. Ez megtörténhet akkor, ha a test nem tud inzulint termelni (egyes típusú cukorbetegség) vagy nem tud rá megfelelően reagálni (kettes típusú cukorbetegség). A testnek szüksége van inzulinra ahhoz, hogy a vérben lévő glükóz eljuthasson a test sejtjeihez, ahol energiaként használjuk fel. Azoknál az embereknél, akik diabéteszesek, a glükóz felhalmozódik a vérben, hiperglikémiát okozva.

inzulin beadása

Ha hosszú ideig túl sok cukor van a vérben, komoly egészségügyi gondokat okozhat, ha nem kezelik. A hiperglikémia károsíthatja azokat a vérereket, amelyek a létfontosságú szerveket látják el vérrel.

Emiatt a diabéteszes embereknél növekedhet

  • a szív- és érrendszeri betegségek
  • a stroke
  • a vesebetegség
  • a látási és idegi problémák kockázata

Ezek a bajok általában nem cukorbeteg gyerekeknél vagy tiniknél jelentkeznek, hanem főként felnőttkorban jelenhetnek meg, és a leggyakrabban akkor, ha a diabéteszes betegeket nem megfelelően kezelik, és a betegségüket nem szabályozzák jól. A vércukorszint akkor számít magasnak, ha a célzott érték fölött van. Az orvosod pedig előzőleg elmondja majd neked, hogy számodra mi a célérték.

Mikor beszélünk magas vércukorszintről?

A vérben lévő glükóz mennyiségét mmol-ban (millimol) mérik. Maga vércukorszintről beszélünk, ha éhgyomri méréskor egyetlen liter vérben több, mint 7 mmol glükóz van, illetve ha étkezés utáni értéke 11 mmol/liter feletti.

A magas vércukorszint okai

A cukorbetegség kezelése olyan, mint egy három lépésből álló egyensúlygyakorlat, mert oda kell figyelned:

1. a gyógyszerekre, amelyeket szedsz (inzulin vagy tabletta)

2. az ételekre, amelyeket eszel

3. a mozgás mennyiségére

Mind a háromnak egyensúlyban kell lennie egymással. Ha az egyensúly felborul, azzal együtt lehet, hogy a vércukorszint is. Általában a normál vércukorszintnél magasabbat az alábbi dolgok váltják ki:

  • nem szeded be a gyógyszeredet, amikor kellene, vagy nem megfelelő mennyiségben
  • nem követed az étkezési tervedet (például egy különleges alkalomkor túl sokat eszel, anélkül, hogy alkalmazkodnál a gyógyszereidhez)
  • nem mozogsz eleget
  • valamilyen betegséged van, például influenza, vagy stressz ér
  • másfajta gyógyszereket is szedsz, amelyek befolyásolják a diabéteszes gyógyszereid hatását
  • fertőzés, gyulladás van a szervezetedben

Egy egyszeri magas vércukorszint-eredmény, még nem ad okot az aggodalomra, ez minden cukorbeteggel megesik egyszer-egyszer. Azonban, ha független időpontban ismételten magas a vércukor-szinted, akkor mindenképpen mondd el a szüleidnek és az orvosodnak. Lehet, hogy a szerkezettel van a gond, és az inzulinpumpa nem működik megfelelően. Akármi legyen a baj, mindenképpen kérj segítséget, hogy a vércukorszinted ismét szabályozott legyen.

A magas vércukorszint jelei és tünetei

A magas vércukorszint jeleihez tartozik:

  • Gyakori vizeletürítés: a vesék a magas vércukorszintre úgy reagálnak, hogy a vizelettel távolítják el a testből a felesleges glükózt. Azoknak az embereknek, akiknek magas a vércukorszintjük, többet és gyakrabban kell vizelniük.
  • Sok folyadékfogyasztás: van, aki olyan sok folyadékot veszít a gyakori ürítéstől, hogy nagyon gyakran lesz szomjas.
  • Súlycsökkenés változatlan étvágy mellett: ha nincsen elég inzulin ahhoz, hogy a test megfelelően felhasználja a glükózt, a test az izmot és a raktározott zsírokat kezdi helyette lebontani azért, hogy táplálja a sejteket.
  • Fáradtságérzet: mivel a test nem tudja megfelelő energiaforrásként felhasználni a glükózt, ettől az illető gyakran érzi magát fáradtnak.

Fiatalkorban az I-es típusú diabétesz kialakulhat lappangva, kevés tünettel, vagy hirtelen eszméletveztéssel, tudatzavarral járó életveszélyes állapot képében is.

Ha túl magas a vércukorszint (2. rész)
A magas vércukorszint kezeléséhez első sorban a kiváltó okot kell megszüntetni. Az orvosod személyre szabott tanácsokkal lát majd el, hogy hogyan tartsd a vércukorszintedet az egészséges értéken belül. De itt van néhány mód arra, hogy megfelelően kezeld a magas vércukorszint gyakori kiváltó okait. Ha túl magas a vércukorszint

(KamaszPanasz - Sz. D. L., kidshealth.org, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)