diabetikus ketoacidózis
#Betegségek

A diabéteszes ketoacidózis tünetei és kezelése

2023.09.19.
2 perces olvasási idő

Amikor a test számára nincs elegendő inzulin, a glükóz a vérben marad, és nem tud eljutni a sejtekhez, hogy ott energiaként használódjon fel. Ez megtörténhet például akkor, ha valaki kihagyja az inzulinadagját, vagy amikor az inzulinszükséglet hirtelen megnövekszik.

Amikor a test nem tudja felhasználni a glükózt tápanyagként, elkezdi felhasználni a zsírraktárakat. Amikor ez megtörténik, ketonoknak nevezett vegyületek szabadulnak fel a vérben. Ezeknek a ketonoknak egy része az extra glükózhoz hasonlóan a testből a vizelettel ürül.

Problémát okozhat a vér magas ketonszintje, mert ettől a vér savassá válhat. A vérben lévő túl sok sav pedig felborítja a test kémiai egyensúlyát. A cukorbeteg embereknél ezt a problémát diabéteszes ketoacidózisnak nevezik (rövidítve: DKA). Ez egy nagyon súlyos állapot, ami kómához, vagy akár halálhoz is vezethet, ha nem kezelik. A jó hír azonban az, hogy ez megelőzhető és gyógyítható, szóval valójában nagyon kevés tini hal ebbe bele.

A diabéteszes ketoacidózis sokkal gyakrabban történik meg az egyes típusú cukorbetegeknél, de néha a kettes típusúaknál is megeshet.

Vércukorszint ellenőrzése

A DKA jelei és tünetei

A diabéteszes ketoacidózis tünetei általában nem mind egyszerre jelentkeznek, gyakran inkább lassan, fokozatosan, hét órán belül tapasztalhatóak. Azok, akiknek diabetikus ketoacidózisuk van:

  • nagyon fáradtnak érzik magukat
  • nagyon szomjasak, vagy többet vizelnek az átlagnál
  • kiszárad a szájuk, és a dehidratáció jelei is jelentkezhetnek

Az imént említett tüneteket a magas vércukorszint okozza, ami azelőtt történik, mielőtt valakinél beáll a diabetikus ketoacidózis. Ha az illető nem kap kezelést, akkor a ketoacidózis tünetei is megjelenhetnek:

  • hasi fájdalom
  • hányinger vagy hányás
  • gyümölcsillatú lehelet
  • gyors, mély légzés
  • zavarodottság
  • eszméletvesztés ("diabetikus kóma")

A ketoacidózis felismerése

Miből tudhatod, hogy DKA-d van? Mivel a diabetikus ketoacidózis jelei és tünetei akár influenzának is tűnhetnek, fontos ellenőrizni a vércukorszintet és a vizeletben levő ketontesteket, amikor rosszul vagy és úgy gondolod, hogy a tünetek ezt igazolják.

Mivel a magas ketonszint megjelenik a vizeletben, ez akár otthon is kimutatható egy teszt segítségével. Ha a ketonteszt negatív, az általában azt jelenti, hogy a tüneteket nem a diabéteszes ketoacidózis okozza. Kövesd az orvosod utasításait az ellenőrzéseket illetően, és ő azt is elmondja majd neked, hogy mit kell tenned, ha a teszted pozitív.

A DKA kezelése

A diabéteszes ketoacidózis egy nagyon súlyos állapot, de kezelhető, ha azonnal orvoshoz fordulsz, vagy kórházba kerülsz. Ahhoz, hogy jobban legyen, a diabetikus ketoacidózisban szenvedőnek intravénásan (az erekbe futó csövön keresztül) kell inzulint és folyadékot kapnia. Mondd el a szüleidnek, vagy az orvosodnak, ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalod, vagy rosszul érzed magad, és nem tudod, mit kell tenned.

Legyen nálad mindig valami igazolás, orvosi papír arról, hogy cukorbeteg vagy. Akkor aztán, ha nem érzed magad jól, akárki is segít neked, még akkor is tudni fogja, hogy orvosi segítségre van szükséged, ha az illető nem ismer téged. Az orvosi igazolás mellett nem árt, ha ott van az orvosod vagy a szüleid telefonszáma is.

A magas vércukorszint elkerülése és a ketoacidózis megelőzése

Mindegy mennyire vigyáznak magukra, a diabéteszes embereknek néha magas a vércukorszintjük. De a legjobb mód a problémák elkerülésére, ha a vércukorszintedet a lehető legközelebb tartod a kívánt értékhez, ami azt jelenti, hogy követed az orvosod utasításait. Ha naponta többször is ellenőrzöd a vércukorszintedet, akkor tudni fogod, hogy mikor túl magas. Akkor pedig tehetsz ellene, hogy megelőzd a DKA bekövetkezését.

A magas vércukorszintnek nem mindig vannak tünetei, és valaki, aki nem teszteli magát rendszeresen, elég magas vércukorszinttel élhet úgy, hogy anélkül, hogy nem is tud róla, és komoly károkat okozhat magának. Az orvosok glükohemoglobin (HbA1c) tesztet használnak a magas vércukorszint ellenőrzésére, még akkor is, ha az illetőnek nincsenek nyilvánvaló tünetei.

Íme, néhány kiegészítő tanács a magas vércukorszint elkerülésére és a DKA megelőzésére:

  • Próbálj meg mindig időben enni, és ne hagyj ki egyetlen étkezést sem!
  • Megfelelő mennyiségű inzulint jutass a szervezetedbe!
  • Rendszeresen ellenőrizd a vércukor-, és ketonszintedet, az orvosod előírásai alapján!
  • Tartsd be az orvosod előírásait!

(KamaszPanasz - Sz. D. L., forrás: kidshealth.org)