cukorbetegség
#Betegségek

Ha alacsony a vércukorszinted (2. rész)

2012.12.03.
2 perces olvasási idő

Az orvosod biztosan ad majd pár utasítást az alacsony vércukorszinted kezelésére a tüneteidtől függően. Ha tudsz, csinálj minél gyakrabban vércukorszint-ellenőrzést, hogy megbizonyosodj róla, a panaszaidat valóban hipoglikémia okozta-e!

Cselekedj minél gyorsabban!

Ha nem tudod azonnal elvégezni a vércukorszint-mérést, akkor se késlekedj a tüneteid kezelésével, még azt követően is ellenőrizheted a vércukorszintedet, hogy a normál érték visszaállításának érdekében megtetted a szükséges lépéseket.

Amikor alacsony a vércukorszint, a cél az, hogy gyorsan helyreállítsuk az értéket. Ahhoz, hogy ezt megtegyük, cukrot vagy cukros ételeket kell fogyasztanunk, amik gyorsan megemelik a vércukorszintet.

Egyél, igyál vagy vegyél be valamit, ami cukrot tartalmaz, és gyorsan bejut a véredbe! Az orvosod lehet, hogy azt is javasolja, hogy fogyassz nagyon cukros ételeket vagy italokat (például szénsavas üdítők, narancslé vagy valamilyen habos tortát) vagy lehet, hogy glükóz tablettákat ad neked, amiket be kell venned ilyenkor. A felsorolt ételek és italok mindegyike nagyon gvorsan segít emelni a vércukorszintedet, amire nagy szükséged van akkor, ha leesik.

Édességfogyasztás

Várj körülbelül tíz percet, míg a cukor elkezd hatni!

Ellenőrizd újra a vércukorszintedet egy vércukorszint-mérővel, hogy megtudd a vércukorszinted visszaállt-e a normál értékre. Injekciózz be glükagont, ha a tüneteid súlyosak, vagy rosszabodtak, miután ettél, ittál, vagy glükózt vettél be.

Néha a vércukorszint annyira leeshet, hogy nem leszel eléggé magadnél ahhoz, hogy egyél, igyál, vagy tegyél valamit annak érdekében, hogy helyreálljon a vércukorszinted. Amikor ez történik, lehet, hogy glükagon injekcióra lesz szükséged.

A glükagon egy olyan hormon, ami segít gyorsan megemelni a vércukorszintet. A szüledinek, tanáraidnak, edződnek mind tudniuk kell, hogy hogyan adjanak be neked glükagon injekciót, vagy legalább azt, hogy mikor van vészhelyzet, és mikor kell mentőt hívniuk abban az esetben, ha vészhelyzetet okoz az alacsony vércukorszinted. Az orvosod felírhat neked egy glükagon csomagot, amelyet olyan helyen kell tartanod, ahol a hozzád közel álló emberek is megtalálják.

Ha idegen közegbe kerülsz mindig tájékoztasd a többieket arról, hogy cukorbeteg vagy. Így ha nem érzed jól magad, segíteni tudnak neked, és tudni fogják, hogy orvosi segítségre van szükséged. Nem árt, ha nálad van az orvosod vagy valamelyik szülőd telefonszáma is.

Az alacsony vércukorszint megelőzése

Azzal, hogy tudod, mi okoz alacsony vércukorszintet, és felkészülsz a vészhelyzetekre, csökkentheted az esélyét annak, hogy emiatt kellemetlenségeid legyenek. De mindegy mennyire figyelsz oda magadra, a cukorbetegekkel néha mégis megesik az, hogy leesik a vércukorszintjük.

Íme, néhány kiegészítő tanács, ami segíthet az alacsony vércukorszint elkerülésében

  • Időben egyél mindig, és próbálj meg nem kihagyni egy étkezést sem!
  • Szedj megfelelő mennyiségű inzulint!
  • Ha hosszabb ideig mozogsz, vagy az átlagosnál keményebben, akkor egyél még pluszba valamit!
  • Ne vegyél forró fürdőt az inzulin injekciód után rögtön!
  • Ragaszkodj az orvosod utasításaihoz!
  • Rendszeresen ellenőrizd a vércukorszintedet, így meg tudod mondani, ha a vércukorszinted túl alacsony lesz és a kezelésednek alkalmazkodnia kell hozzá.
  • Legyen nálad mindig valami, ami cukrot tartalmaz és vedd be rögtön, ha jelentkeznek a tünetek. Ne várd, hogy a tünetek maguktól elmúljanak - lehet, hogy rosszabbodnak!
  • Az alkohol és a drogok hatalmas problémákat okozhatnak a vércukorszinteddel, úgyhogy ha kerülöd őket, az szintén egy módja lehet a komplikációk megelőzésének. Az ivás különösen veszélyes lehet – akár halálos is – a cukorbeteg emberek számára, mert összezavarja a test normális vércukorszint-szabályozását. Ez nagyon gyors vércukorszint esést okozhat a diabéteszeseknél. A drog- és alkoholhasználat azért is veszélyes, mert lehet, hogy megfoszt attól a képességedtől, hogy érzékeld, mikor alacsony a vércukorszinted.

Fontos része a cukorbetegséged kezelésének, hogy megtanuld, hogyan ismerheted fel az alacsony vércukorszint jeleit és hogy hogyan állíthatod vissza a normál értékre. A vércukorszinted beállítása és folyamatos ellenőrzése, valamint a hipoglikémia észlelése segíthet abba neked és kezelőorvosodnak is, hogy a vércukorszintedet egészséges értéken belül tartsátok.

(KamaszPanasz - Sz. D. L., kidshealth.org)

Kapcsolódó cikkek