vércukor
#Betegségek

Ellenőrizd rendszeresen a vércukorszinted!

2015.01.20.
1 perces olvasási idő

A cukorbeteg kamaszok úgy viselkednek, mint a fegyelmezett sportolók. Ahhoz, hogy a betegségüket kordában tarthassák, egészséges maradjanak, és megelőzzék a jövőbeli komplikációkat, a vércukorszintjüket folyamatosan az egészséges szinten kell tartaniuk. Ehhez rendszeresen ellenőrizniük kell a vércukorszintjüket.

Miért kell ellenőrizned?

A vércukorszinted ellenőrzésének számtalan előnye lehet. Például, ha étkezések előtt és után is megméred a vércukorszintedet, segíthet megtanulni, hogy bizonyos ételek hogyan befolyásolják a vércukorszintedet. Ha tisztában vagy ezzel, az segíthet az étrended kialakításában.

A testmozgás hatására is változhat a vércukorszinted, ezért rendszeresen ellenőrizned kell a vércukorszintedet testedzés előtt és után is. Így megtudhatod, hogy mennyire kell a testmozgáshoz igazítanod a gyógyszerek vagy az inzulin adagolását.

vércukorszintmérés

Mivel a betegségek is megváltoztathatják a test gyógyszerigényét, akkor is rendszeresen mérned kell a vércukorszintedet, ha megbetegedtél. Ez segíthet eldönteni, hogy a szokásoshoz képest több vagy kevesebb gyógyszert kell-e szedned.

Ha rendszeresen ellenőrzöd a vércukorszintedet, azzal a szüleidet is biztosíthatod arról, hogy vigyázol magadra.

Mikor kell ellenőriznem?

Hogy naponta hányszor és mikor kell ellenőrizned a vércukorszintedet, számos tényezőtől függ. A cukorbetegek többsége reggeli, ebéd és vacsora előtt, majd lefekvés előtt ellenőrzi a vércukorszintjét.

Amikor beteg vagy, vagyamikor a gyógyszer adagolásában változások vannak, gyakrabban kell majd ellenőrizned a vércukorszintedet. Szintén többször kell ellenőrizned a vércukorszintedet, ha elkezdtél többet mozogni, például valamilyen sportot űzöl.

Azoknak az embereknek, akik inzulininjekciót használnak, vagy nagyon szigorúan kell követniük az orvosuk vércukorszintjükre vonatkozó utasításait, szintén sokkal gyakrabban kell ellenőrizniük a vércukorszintjüket. Az orvosod biztosan segítségedre lesz, ha nem tudod, hogy mikor és hányszor kell ellenőrizned.

Egyes cukorbetegeknek az éjszaka közepén is ellenőrizniük kell a vércukorszintjüket, például azoknak, akiknél hipoglikémiás tünetek jelentkeznek az éjszaka folyamán. Azoknak is viszonylag sűrűn kell ellenőrizniük a vércukorszintjüket, akiket nemrég diagnosztizáltak cukorbetegséggel. Így ráérezhetnek arra, hogyaz inzulin vagy más diabétesz-gyógyszerek hogyan befolyásolják a vércukorszintjüket.

(KamaszPanasz - Sz. D. L., kidshealth.org)