cukorbetegség
#Betegségek

Harc a száraz bőrrel cukorbetegség esetén

2014.06.28.
2 perces olvasási idő

Ha cukorbeteg vagy, nagyobb az esélyed a bőrproblémákra. Sokat tehetsz azért, hogy csökkentsd a kockázatot! Alábbi egyszerű tanácsaink segíteni fognak ebben.

Gyakori bőrproblémák

A bakteriális és gombás bőrfertőzések nagyon gyakoriak azoknál, akik cukorbetegséggel élnek. Gyakran az eredményezi, hogy a baktérium vagy gomba megtámad egy vágást, karcolást, száraz, repedezett bőrt, vagy más sebet.

Az acanthosis nigricans egy ismétlődő probléma, melyben jellemzően a barna bőrűeknél száraz bőr fejlődik a nyakon, ágyékon, és a hónaljban. Az acanthosis nigricans gyakori jele az inzulinrezisztenciának.

Hámló foltok, melyek kicsik, oválisak vagy kör alakúak, és ártalmatlanok, valamint általában a láb elülső részén fordulnak elő. Alsó végtagi elváltozások, mint a fekély, erosio és elszíneződés, mely egy másik szokásos bőrprobléma, amit a cukorbetegséghez kapcsolódó rossz keringés okoz.

6 diabetikus bőrápolási tipp

 • száraz bőr ápolásaNézz utána! A diabetikus bőrproblémák megelőzésének egyik kulcsa, ha tudod, mi okozza őket. Tanulj a diabetikus bőrkomplikációkról, arról, milyen szokatlan rizikói vannak, és hogyan csökkentheted őket.
 • Ellenőrizd a cukorbetegséged! A vércukorszint a normál tartományon belül tartása meg tudja akadályozni a gyakori bőrproblémákat. Ha már tapasztaltál a bőrödön valamiféle elváltozást, a cukorbetegséged kézben tartása segíthet, hogy megelőzd a problémák komolyabbá válását.
 • Hogy kontroll alatt tudd tartani a cukorbetegséget, törekedj az egészséges testsúly elérésére, a helyes étkezésre, kevesebb só használatára, és arra, hogy rendszeresen mozogj!
 • Legyél elővigyázatos! Előfordulhat, hogy van egy fertőzött vágás, karcolás, vagy más bőrsérülés a testeden, csak nem tudsz róla. Ne engedd, hogy egy kis problémából nagy legyen! Figyelj a testedre, ellenőrizd a lábfejed, a bokád, a lábujjak közét, a lábakon a sebeket, amik még nem gyógyulnak.
 • Tegyél valamit a sebek és fekélyek ellen! Ne hanyagold el a sebek ápolását! Ha találsz egy vágást, karcolást, bármit, ami nem gyógyul, vagy aggaszt, rögtön fordulj orvoshoz segítségért.
 • Fedd el! Ez segíthet, hogy elkerüld a vágásokat és karcolásokat, amik fertőzéshez vezethetnek. Mindegy, hogy kertészkedsz vagy kutyát sétáltatsz, fedd el a lábaid hosszú nadrággal, és a lábfejedre lapos cipőt húzz.
 • Gyakorold a bőr szakszerű ápolását! Tartsd a bőröd tisztán és szárazon, de ne túl szárazon! Ez a kulcsa a jó cukorbeteg bőrkezelésnek.

Hogyan ápold a bőröd?

 • Tartsd a bőröd kellemesen szárazon, különösen a hónalj, lábujjak és az ágyék környékén - a hintőpor segíthet.
 • Kerüld a bőröd kiszáradását! A száraz bőr könnyen megrepedhet, viszket és fertőzött lesz. Hogy ezt megakadályozd, vegyél rövid, langyos zuhanyt vagy fürdésnél használj enyhe, bőrbarát szappant és sampont. Kerüld a dezodorokat és az illatosított tisztítókat, amik kíméletlenek lehetnek az érzékeny bőrrel.
 • Hidratálj, ha a bőröd száraz! A legjobb idő erre rögtön fürdés, zuhanyozás után van, amikor a bőr még nedves.
 • A bőr jól szárad azáltal, hogy törölközővel lágyan nyomkodjuk dörzsölés helyett.
 • Az alap bőrápolás segíthet a bőrproblémákkal, de ha vannak kérdéseid, vagy egy vágás, karcolás esetleg egy horzsolás aggaszt, ne tétovázz, fordulj orvoshoz vagy bőrgyógyászhoz azonnal!

(KamaszPanasz - S. Z., webmd.com)