cukorbeteg
#Betegségek

A cukorbetegség megelőzése kamaszkorban

2021.08.08.
2 perces olvasási idő

A cukorbetegség rohamosan terjed a fiatalok körében. Nem csupán örökletes hajlam befolyásolja kialakulását, hiszen az a helyes táplálkozással és életmóddal sok esetben megelőzhető.

Manapság az orvosok egyre több fiatalnál állapítanak meg cukorbetegséget (diabetes mellitust). Ráadásul a közelmúltig inkább a negyven év feletti, főleg túlsúlyos felnőtteknél előforduló 2-es típusú cukorbetegség gyakorisága is nőtt a kamaszok körében – az újonnan kialakult betegségek körülbelül fele ebbe a kategóriába tartozik. Azok a fiatalok a leginkább veszélyeztetettek, akik egyrészt túlsúlyosak, másrészt családjukban már előfordult a 2-es típusú diabetes megbetegedés.

A cukorbetegség lényege, hogy a szervezet vagy nem képes inzulint előállítani, vagy a meglévő inzulint nem tudja felhasználni. Az inzulin a hasnyálmirigy béta-sejtjei által termelt hormon, ami segít a testi sejteknek, hogy a vérből cukrot vehessenek fel, és abból energiához juthassanak. Ezért ha a rendszer nem működik jól, akkor a vér cukorszintje megemelkedik, és a cukor a vese kiválasztó működése során a vizelettel távozik, miközben a sejtek nem jutnak elegendő táplálékhoz.

A cukorbetegség nagyon komoly krónikus megbetegedés

Azonnal kezelni kell, mert elhanyagolása rengeteg egészségügyi kockázattal jár. A test különböző részeit károsíthatja: leggyakrabban a szemet (homályos látást, majd később vakságot okoz), a fogakat, az ínyt, az ereket, az idegeket és a vesét.

A diabetes az elsőszámú felelős a felnőttkorban kialakuló vakságért, a veseelégtelenségért és az alsó végtag-amputációért. Ha kezeletlenül hagyják, akkor szívbetegséget, szívrohamot és végső esetben halált okozhat. Ezek a kockázatok azonban nemcsak a felnőtteket fenyegetik, hanem a cukorbetegséggel élő fiatalokat is! Ezért olyan fontos, hogy a diabetesben szenvedők állandóan a normális szinten tartsák a vércukorszintjüket.

Már kamaszkorban kialakulhat a betegség mindkét fajtája: az 1-es típusú cukorbetegség örökletes, autoimmun betegség, míg a 2-es típusú kifejlődésében az öröklődés mellett nagyobb szerepet játszanak a környezeti faktorok.

Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun jellege abban rejlik, hogy ilyenkor maga a szervezet ismeri fel idegen sejtekként az inzulintermelő béta-sejteket, ezeket megtámadja, ezért egy idő után a hasnyálmirigy inzulintermelése leáll. A betegnek ebben az esetben rendszeresen inzulint kell beadnia magának, hogy a vércukorszintet állandóan tartsa. Ennek a típusnak a tünetei a testsúly csökkenése, a fokozott vizelés és állandó szomjúság, az éhségérzet, a homályos látás és a fáradtság. Kezelés nélkül életveszélyes állapot, diabetikus kóma alakulhat ki.

Ellenjavallt a cigi és az alkohol

A 2-es típusú cukorbetegség esetén a probléma oka, hogy a szervezet nem tudja felhasználni a jelen lévő inzulint, mert a sejtek rezisztenssé váltak a jelenlétére. Ilyenkor szintén inzulinpótlásra, és szigorú diétára van szükség. Tünetei hasonlóak az 1-es típusúhoz, a diabeteses ember fáradtnak, szomjasnak érzi magát, gyakran émelyeg. A sebek a szokásosnál lassabban gyógyulnak, a beteg gyakrabban kap el fertőzéseket, látása homályossá, életlenné válhat, és testsúly csökkenést tapasztalhat. A cukorbetegség 2-es típusa sokkal kisebb valószínűséggel alakul ki normál testsúlyú, rendszeresen sportoló, egészségesen táplálkozó kamaszoknál, életmódunkra ezért is érdemes annyira odafigyelni!

Cukorbetegek számára kifejezetten ellenjavalt a dohányzás és az alkoholfogyasztás (és természetesen a drogfogyasztás is) - a cigarettázás például tovább növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, az alkohol következtében pedig hipoglikémia alakulhat ki.

Mint jó néhány más betegség, a diabétesz is különleges odafigyelés és alkalmazkodás terhét rója az emberre: a vércukorszintet rendszeresen ellenőrizni kell, az inzulint adott időközönként be kell adni. Egyes ételek tiltólistára kerülnek – a zsíros, cukros stb. dolgokat kerülni kell – jó hír, hogy ezek amúgy sem túl egészségesek. Persze senkinek sem könnyű lemondania róluk, de ne érezd magad „kirekesztettnek”: az ételallergiával küzdők hasonló helyzetben vannak, és mindenki megtalálja végül, amit szeret. Az étrend összeállításában dietetikus segíthet.

A nehéz helyzetben a család, barátok is rengeteg támogatást nyújthatnak. Ha úgy érzed, túl nagy a teher, és tapasztalt segítségre vágysz, keress fel egy pszichológust – ő átlendíthet a kritikus ponton.

(KamaszPanasz - M. N.)